Теми статей
Обрати теми

Земельний податок: пільги, установлені протягом року, діють з дати їх затвердження

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Кравченко Дар'я, Децюра Сергій
Наказ ДФСУ від 28.05.15 р. № 379 «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо застосування пільг із сплати земельного податку, встановлених відповідним рішенням органу місцевого самоврядування»
без названия
  • З 01.01.15 р. Законом України від 28.12.14 р. № 71-VIII («БТ», 2015, № 1-2, с. 16) було урізано перелік осіб, яким надаються пільги із земельного податку. Серед щасливців значаться лише:

    • санаторно-курортні, оздоровчі заклади та реабілітаційні установи громадських організацій інвалідів, бази олімпійської та параолімпійської підготовки (ст. 282 ПКУ);

    • деякі «космічні» суб’єкти (підрозд. 6 розд. XX ПКУ).

    Але це не означає, що інші суб’єкти господарювання не мають права на пільги із цього податку. Річ у тім, що з початку цього року органам місцевого самоврядування надано право встановлювати пільги із сплати земельного податку (п. 284.1 ПКУ).

    Водночас є одна проблема: органи місцевого самоврядування мають повідомити про ці пільги контролерів до 25 грудня року, що передує звітному. А оскільки статус місцевого податку був наданий платі за землю лише з 01.01.15 р., то вони просто фізично не могли вкластися в ці терміни.

    Щоб виправити цю несправедливість, ДФСУ наказом, що коментується, постановила: пільги із сплати земельного податку, які встановлені органами місцевого самоврядування, діють від дати їх затвердження (дати рішення) незалежно від того, чи були вони доведені до податківців до 25 грудня року, що передує звітному. Цей висновок стосується не тільки цього, а й наступних років.

    Доволі лояльне роз’яснення! Головне, щоб логіка наказу, що коментується, стосувалася лише пільг і не поширювалася на розмір ставок цього податку, які, до речі, установлюються також органами місцевого самоврядування.

  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі