Теми статей
Обрати теми

«Непрофільна» діяльність ФОП: як уникнути проблем

Хмелевська Оксана, податковий експерт
Досить часто, реалізовуючи товари контрагентам (СПД та ФО), ФОП паралельно надає платні супутні послуги (щодо пакування, доставки і т. д.). Начебто це логічне доповнення до основного виду діяльності — торгівлі. Але відомості про те, що ФОП займається такими видами діяльності, як правило, не внесені в ЄДР. Чи небезпечна така «непрофільна» діяльність для ФОП на ЗС, читайте в цій статті.

Чи небезпечний не внесений в ЄДР вид діяльності

Спершу з’ясуємо, якими є юридичні наслідки здійснення не внесених в ЄДР видів діяльності. На сьогодні законодавство не забороняє ФОП паралельно з госпдіяльністю отримувати пасивні доходи (дивіденди і т. д.) або працювати як звичайній фізичній особі (найманим працівником і т. д.).

Навпаки, покарати можуть не ФОП, а звичайну ФО, яка самостійно, на свій страх і ризик, «шабашить» без державної реєстрації. Якщо спосіб отримання доходів ФО визнають підприємництвом, то їй світить штраф за ст. 164 КпАП від 340 до 1700 грн. з конфіскацією заробленого. Нагадаємо, підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, здійснювана суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та отримання прибутку (ст. 42 ГКУ).

Але якщо ви — ФОП і взялися за вид діяльності, не зазначений в ЄДР, то вказаний штраф вам не загрожує. Чому? Відповідь очевидна: у ФОП є держреєстрація. «Неточності» в ЄДР не свідчать про те, що він ухилявся від оформлення свого підприємницького статусу.

Правда, окрім правових моментів є і податкові. І, на жаль, податкове та ЄСВ-законодавство не закривають очі на «непрофільну» діяльність ФОП.

Оподаткування

Отже, пакування товарів — це супутня послуга, яку більшість продавців навіть не вважають окремим видом діяльності. Але, як не дивно, якщо покопати, то виявимо для нього окремий код 82.92 «Пакування» у КВЕД:2010. До речі, радимо в цілому подивитися «під лупою» на усі свої бізнес-процеси. Можливо, не відаючи того, ви берете плату за окремі послуги, такі як доставка, нанесення логотипів і т. д., але вважаєте їх частиною реалізації.

Податківці в категорії 104.12 ЗІР ДФСУ роз’яснили: якщо ФОП отримує інші доходи, ніж від здійснення підприємницької діяльності, в межах обраних ним видів такої діяльності, то вони оподатковуються за правилами для звичайних ФО. Вибір видів діяльності ФОП на ЗС якраз робить тоді, коли вносить їх перелік до ЄДР.

Цілком логічно, що застосовувати до оподаткування цивільних доходів підприємницькі правила неправильно. Але чи покарають за це ФОП?

Покупець — СПД. Якщо дохід ФО виплачує СПД, то останній — податковий агент, а значить, він відповідальний за утримання ПДФО і ВЗ (п. 176.2 ПКУ). Крім того, якщо говорити про послуги, то СПД, який їх оплачує, несе відповідальність за нарахування і утримання ЄСВ з доходів ФО (ст. 4 Закону про ЄСВ).

При виплаті доходів саме податковий агент зобов’язаний з’ясувати, хто отримає дохід: ФОП або ФО. Для цього він повинен попросити копії документів (відомості) про реєстрацію ФОП, які звільнять його від агентських функцій.

Для того щоб у ФОП на ЗС не утримувати ПДФО і ВЗ, він повинен отримати копію «паперового» документа, який підтверджує держреєстрацію одержувача доходу (п. 177.8 ПКУ, категорія 132.02 ЗІР ДФСУ). Наприклад, це може бути виписка, в якій ви у будь-якому випадку не знайдете перелік усіх видів діяльності. Зверніть увагу: достатньо тільки підтвердити підприємницький статус. Власне, для виплат при придбанні товарів цього вистачає. Якщо ж ви надали послуги, то тут на арену виходить ЄСВ.

Не утримувати ЄСВ і не нараховувати його «зверху» на винагороду за роботи/послуги, виплачену за ЦПД, можна тільки у тому випадку, якщо виконані роботи (послуги) відповідають видам діяльності, вказаним в ЄДР (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ). Для неутримання ЄСВ треба знати, які види діяльності партнер зазначив в ЄДР. При цьому в Законі про ЄСВ нічого не сказано про спосіб отримання інформації. А це означає, що контрагент-СПД може:

1) попросити копію витягу з ЄДР, де вказані усі види діяльності партнера;

2) ознайомитися з ними на сайті Мін’юсту (https://usr.minjust.gov.ua, вкладка «Безкоштовний запит»). Цю інформацію треба зберегти, а для підстраховування її роздрукувати.

Власне, на практиці якщо виплата підлягає обкладенню ПДФО, ВЗ і ЄСВ, можна надати контрагентові тільки копію витягу з ЄДР, він підтвердить і держреєстрацію, і види діяльності. Але можна піти й іншим шляхом: копія виписки плюс відомості з сайта Мін’юсту.

Тепер про важливий момент. Припустимо, ваш партнер узяв тільки копію виписки, і не замислився над тим, що винагорода за послуги підлягає обкладенню ЄСВ. Чи взагалі не став докопуватися до переліку ваших видів діяльності. Що ж, як не сумно для партнера, але відповідальність за «недобір» лежить на ньому. З вас нічого не візьмеш, і податківці не можуть пред’явити якісь претензії.

Навіть якщо ви визнаєте, що здійснювали не внесений в ЄДР вид діяльності і отримували від нього дохід, фіскали повинні «пожурити» СПД, який виплачував вам гроші.

Покупець — ФО. Інша ситуація, якщо підприємець отримує дохід з «непрофільного» виду діяльності від звичайної ФО (не СПД). У цьому випадку податкового агента немає, тобто за загальним правилом одержувач повинен задекларувати такий дохід як цивільний у річній декларації. У ній розрахувати ПДФО і ВЗ (уперше за підсумками 2015 року) і самостійно заплатити їх (платити ЄСВ ФО не треба). ФОП на ЗС про усі види своїх доходів звітують у підприємницькій декларації. Але, на наш погляд, якщо ФОП на ЗС покаже такі доходи як підприємницькі, то виконає свій обов’язок платника податків. Адже від сплати податків у цьому випадку він не ухилився, більш того, збільшив чистий дохід, на підставі якого розраховують і ЄСВ.

Підіб’ємо підсумок. Попри те, що у вас є всі шанси вийти сухим з води, краще не відступати від переліку видів діяльності, внесених в ЄДР. Ви можете «замаскувати» супутні послуги (не виділяти їх окремо в первинних документах). Наприклад, збільшити вартість товарів, а пакування зробити приємним безкоштовним доповненням. Але найнадійніший варіант — проаналізувати, які послуги ви надаєте, і внести ті види діяльності, яких не вистачає, в ЄДР. Як не важко здогадатися, звертатися для цього потрібно до держреєстратора.

Висновки

  • Якихось значних негативних наслідків для ФОП на ЗС від здійснення видів діяльності, не вказаних в ЄДР, не буде. Будь-які претензії податківців до нього безпідставні. Скоріше за все, проблеми будуть у його контрагента-СПД.

  • На думку податківців, доходи від видів діяльності, не вказаних в ЄДР, не вважаються підприємницькими. Вони обкладаються за правилами для звичайних ФО.

  • Але саме ваш партнер-СПД повинен був переконатися, чи варто обкладати дохід ПДФО, ВЗ та ЄСВ. За недоутримання платежів відповідальність лежить на ньому.

  • Якщо непідприємницький дохід ви отримали від звичайної ФО, то за правилами оподаткування відповідальність зі сплати ПДФО і ВЗ лежить на вас. Але зробити це треба за річною декларацією про доходи.

  • У будь-якому випадку вам варто провести ревізію своїх видів діяльності, не полінуватися і внести ті, яких не вистачає, в ЄДР.

Документи і скорочення статті

Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

ФОП фізична особа — підприємець.

ФО — фізична особа.

ЗС — загальна система.

СПД — суб’єкт підприємницької діяльності.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ВЗ — військовий збір.

ЄСВ — єдиний внесок на соціальне страхування.

ЄДР — Єдиний державний реєстр юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців.

Теги ФОП
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі