Алгоритм повернення надміру сплачених авансових внесків з податку на прибуток

Децюра Сергій
Протягом 2014 року підприємство сплачувало авансові внески з податку на прибуток (ПНП). Але в тому році через фінансову кризу його діяльність була призупинена. Криза перекинулася і на 2015 рік. У результаті цього за особовим рахунком підприємства рахується переплата з авансових внесків. Як повернути суму переплати на поточний рахунок підприємства?

Ви можете повернути надміру сплачену суму будь-якого податку чи збору. Це право надано вам ст. 43 ПКУ.

Щоб повернути переплату, слід дотримуватися тільки однієї умови: у вас не повинно бути податкового боргу.

Звертаємо увагу! У ПКУ чітко не вказано, про який саме податковий борг ідеться: про податковий борг взагалі (з будь-якого податку і збору) чи про податковий борг з того податку, за яким рахується переплата.

На наш погляд, мова йде про борг з будь-якого податку і збору. Річ у тім, що згідно з п. 87.1 ПКУ сплата грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника) чи за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі відповідної заяви платника) до відповідних бюджетів.

Якщо у вас рахується переплата з певного податку чи збору, то з цього податку (збору) борг не може існувати, оскільки сума такої переплати автоматично погасить утворений борг. Водночас авансові внески з ПНП та суми ПНП, нараховані за декларацією, обліковують на різних бюджетних рахунках.

Таким чином, щоб повернути надміру сплачену суму ПНП, у вас не повинно бути податкового бору з будь-якого податку чи збору. Тому перед тим, як вимагати повернення переплати з ПНП, попіклуйтесь про повне погашення боргу з усіх інших податків і зборів. В іншому випадку про повернення таких сум можете і не мріяти.

Щоб розпочати процедуру повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання з ПНП, вам слід подати заяву з проханням повернути надміру сплачені грошові кошти (п. 43.4 ПКУ).

Така заява складається у довільній формі. Обов’язковим її реквізитом має бути інформація про напрям перерахування коштів.

До відома! Є декілька варіантів спрямування таких коштів:

• на поточний рахунок платника податків в установі банку;

• на погашення грошового зобов’язання (податкового боргу) з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету;

• повернення готівковими коштами за чеком. Таким чином, повернути кошти з бюджету можна лише у випадку, коли у вас відсутній рахунок у банку.

У запитанні мова йде про повернення переплати підприємством (у якого точно є рахунок в банку). Отже, у заяві слід вказати реквізити вашого поточного рахунка, відкритого у банку для перерахування на нього переплати, що утворилася.

Після подання заяви гроші мають повернути протягом 20 днів (п. 43.5 ПКУ). Але, щоб це відбулося, контролюючий орган повинен не пізніше ніж за 5 робочих днів до закінчення 20-денного строку з дня подання заяви підготувати висновок про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету та подати його для виконання до Держказначейства.

На підставі такого висновку Держказначейство протягом 5 робочих днів має здійснити повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань на рахунок, вказаний у заяві.

Звертаємо увагу! У випадку коли у бюджеті буде недостатньо коштів для повернення помилково чи надміру сплачених коштів (а це, як ви розумієте, на сьогодні не буде дивиною), вам доведеться почекати ще декілька днів, доки Держказначейство не відшукає необхідну суму (п. 12 Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом МФУ від 03.09.13 р. № 787). Тому, якщо протягом 20 днів вам не надійдуть кошти, не панікуйте. Хоча не зайвим буде довідатися, чому так сталося.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі