Теми статей
Обрати теми

Соцгарантії для захисників Вітчизни: важливе для роботодавців і мобілізованих ФОП

Жиленко Катерина, Верховна Рада України
Закон України від 15.01.15 р. № 116-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби…»

Закон, що коментується, укотре підкоригував правила призову на військову службу. Зокрема, призовний вік для строкової військової служби підвищили до 27 років, розширили перелік категорій громадян, яких можуть прийняти на військову службу за контрактом в особливий період.

Є важливі новини і для роботодавців «особливих» призовників. Отже, після змін у ст. 119 КЗпП разом із працівниками, мобілізованими на особливий період, робоче місце, посада і середній заробіток зберігаються і за працівниками, прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, яка загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації і (або) введення військового стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію. Гарантії зберігаються не більше року.

Також додано, що за працівниками, які були мобілізовані, але після демобілізації пішли на військову службу за контрактом, зазначені гарантії зберігаються більше року.

Зверніть увагу: у держбюджеті на 2015 рік уже закладені витрати на компенсацію роботодавцям середнього заробітку їх мобілізованих працівників. Але у ст. 119 КЗпП є примітка, що виплати проводитимуть «виходячи з наявних фінансових ресурсів державного та місцевого бюджетів і бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування».

А що ж із другою обов’язковою умовою — Порядком компенсації від КМУ? За неофіційними даними, Порядок компенсації середнього заробітку мобілізованим працівникам от-от «зійде з конвеєра». Однак досі незрозуміло, яким буде механізм компенсації та яку роль у ньому відведено роботодавцям. За інформацією з того самого джерела, виплати і сплачені ПДФО та ЄСВ за 2014 рік «пробачать» (роботодавці будуть у великому мінусі). Нагадаємо: податківці, посилаючись на відсутність порядку компенсації, не дозволяють використовувати для виплати середнього заробітку мобілізованим працівникам звільнення від обкладення ПДФО, ЄСВ і ВЗ*.

Також є новина для призваних на службу / мобілізованих / прийнятих на військову службу за контрактом в екстрених ситуаціях підприємців. По-перше, для призовників-контрактників, які є ФОП, не припиняється держреєстрація як ФОП. Це і так зрозуміло, адже в Законі № 755** немає «військової» підстави для анулювання реєстрації.

А по-друге, що важливіше, у ч. 3 ст. 39 Закону № 2232*** з’явилася норма, згідно з якою, якщо підприємець у період мобілізації не провадить діяльність, то йому не нараховують податки та збори.

Формально цю норму можемо сприймати лише як уточнення та «відсилання» до належним чином прописаних звільнень — у ПКУ і в Законі про ЄСВ.

Водночас ПКУ надав «канікули» зі сплати лише «підприємницького» ПДФО та ЄП, Закон про ЄСВ — зі сплати ЄСВ, а не всіх податків, що припали на долю підприємців, та зборів і лише на період мобілізації (хоча є ж і призовники, контракт­ники). Подробиці — у коментарі до Закону України від 20.05.14 р. № 1275-VII // «БТ», 2014, № 24, с. 4.

Тому не виключено, що ті, які бажають звільнитися від інших податків/зборів, стикнуться з позицією податківців: поки у ПКУ немає відповідного звільнення, його застосовувати не можна, незважаючи на визвольні норми інших законів (див., наприклад, с. 6 номера).

Закон діє з 08.02.15 р.

 

* Про це вони говорили в листах ДФСУ від 19.08.14 р. № 2006/7/99-99-17-02-01-15 («БТ», 2014, № 43, с. 6), від 29.09.14 р. № 5655/7/99-99-17-03-01-17 («БТ», 2014, № 41, с. 4), від 08.09.14 р. № 3095/6/99-99-17-03-03-15 («БТ», 2014, № 39, с. 6).

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV.

*** Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі