Теми статей
Обрати теми

Каса у підприємця: Нацбанк роз’яснив правила ведення

Національний банк України, Жиленко Катерина
Лист НБУ від 16.04.15 р. № 50-01015/25464

Нацбанк роз’яснив деякі правила ведення каси підприємцем. Ми доповнили роз’яснення НБУ та пропонуємо вашій увазі невеличку нагадувалку на цю тему.

Що є касою? Згідно з п. 1.2 Положення № 637* «каса — це приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівкових коштів, інших цінностей, касових документів». При цьому НБУ зазначає, що Положення № 637 не наводить вимоги щодо облаштування каси та зберігання готівкових коштів у ФОП. А отже, у підприємця касою може вважатися те місце, де він:

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637.

• проводить готівкові розрахунки (приймає гроші від покупців за допомогою РРО або розрахункових книжок (РК), виплачує зарплату, кошти на відрядження тощо);

• зберігає готівкові кошти, книги обліку розрахункових операцій (КОРО), Книгу обліку доходів або Книгу обліку доходів і витрат (Книги ОД/ОДВ)**.

** Форми та порядки ведення, затверджені наказом Мінфіну України від 15.12.11 р. № 1637 і наказом Міндоходів України від 16.09.13 р. № 481.

Якщо ФОП не «сидить» на одному місті, то каса може «курсувати» разом з ним.

Правильно оприбутковуємо готівку. На думку ВСУ і податківців, оприбуткування готівки — це сукупність таких дій: фіксація повної суми готівки в чеках РРО та КОРО (якщо є РРО). Плюс у випадку з ФОП — у Книзі ОДВ. Також тут потрібно враховувати, що підприємець не зобов’язаний виписувати прибуткові та видаткові касові ордери під час приймання та видачі готівки. До речі, цікаву позицію ВАдСУ щодо запису в КОРО ви можете знайти на с. 8 номера.

Важливо: Нацбанк підкреслює, що відсутність запису про отримання готівки у Книзі ОДВ для загальносистемника є порушенням порядку обігу готівки і її неоприбуткуванням. Натхнення він бере з п. 1 Порядку № 481***, згідно з яким ФОП-загальносистемники зобов’язані вести Книгу ОДВ, в якій за підсумками робочого дня, протягом якого отриманий дохід, на підставі первинних документів здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати. Зауважимо, що оприбуткуванням готівки вважається проведення обліку готівки на повну суму фактичних надходжень у касовій книзі або Книзі ОДВ і  КОРО (п. 1.2 Положення № 637).

*** Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом Міндоходів України від 16.09.13 р. № 481.

Тому якщо підприємець застосовує РРО або РК, він оприбутковуватиме готівку через РРО або РК, у КОРО і Книзі ОДВ. Якщо ж РРО і РК немає, то оприбуткуванням готівки для нього вважатиметься проведення готівки у Книзі ОДВ (ОД).

Пам’ятайте: згідно з п. 2.6 Положення № 637 своєчасно оприбуткованою готівкою вважається готівка, оприбуткована в день надходження. Єдиноподатники (які не застосовують РРО) заповнюють Книгу ОД щодня (за підсумками дня), а отже, оприбуткована готівка має потрапити туди в день надходження. Якщо підприємець перебуває на загальній системі, то в загальному випадку готівкові розрахунки він повинен здійснювати із застосуванням РРО. Це невдовзі стосуватиметься і багатьох ППЄПів групи 3 (з 01.07.15 р. їх зобов’яжуть застосовувати РРО, крім торгівлі на ринках і пересувної торгівлі). При цьому оприбуткуванням готівки вважатиметься відображення цих сум у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків РРО і у Книзі ОДВ (ОД).

Будьте пильними: за неповне/несвоєчасне оприбуткування загрожує штраф у 5-кратному розмірі неоприбуткованої суми (абз. 3 ст. 1 Указу Президента України від 12.06.95 р. № 436/95).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі