Теми статей
Обрати теми

Самовиправлення розрахунку за ф. № 1ДФ: дотрималися строків — штрафу немає

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина
Лист ДФСУ від 24.04.15 р. № 8828/6/99-99-17-02-01-15

У листі, що коментується, ідеться про штрафи за помилки в Розрахунку за ф. № 1ДФ.

Так, за неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками (якщо недостовірні відомості/помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань та/або до зміни платника податків) оштрафують у розмірі 510 грн. А за повторне порушення вже оштрафованому протягом року платнику податків загрожує штраф у розмірі 1020 грн. ( п. 119.2 ПКУ).

Важливе запитання: чи загрожує цей штраф за виправлення помилки шляхом подання звітного нового розрахунку до закінчення граничного строку подання звітності?

Проблема в тому, що в порядку заповнення старої форми Розрахунку (наказ Міндоходів від 21.01.14 р. № 49) прямо зазначалося: якщо подати звітний новий Розрахунок, то штрафи не застосовуються.

Однак… у новому порядку (наказ Мінфіну від 13.01.15 р. № 4 // «БТ», 2015, № 7, с. 26) такої норми немає. Більше того, у консультації з категорії 103.26 ЗІР ДФСУ фіскали пригадали лише про один випадок, коли не застосовуються штрафи в разі самостійного виправлення помилок у Розрахунку: якщо помилки виникли внаслідок проведення перерахунку ПСП або ПДФО згідно з п. 169.4 ПКУ.

Не переймайтеся! Податківці говорять: якщо самовиправитися через звітний новий Розрахунок, то штрафу не буде (п. 50.1 ПКУ).

Зауважимо: у п. 50.1 ПКУ згадується про виправлення без штрафу таких помилок і за допомогою уточнюючого Розрахунку. Однак податківці наполягають: якщо виправлено суму податкових зобов’язань чи код платника податків, то порушника оштрафують.

Теги 1ДФ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі