Теми статей
Обрати теми

Дві ПН на одну поставку товару неплатніку ПДВ: усуваємо задвоєння

Децюра Сергій
Помилково виписали дві податкові накладні (ПН) з одними і тими ж даними на неплатника ПДВ і зареєстрували їх обидві з різними номерами в ЄРПН. Як уникнути задвоєння суми податкових зобов’язань?

Щоб виправити таку помилку, платнику ПДВ потрібно анулювати одну з ПН, виписаних на неплатника ПДВ. Для цього вам слід скласти розрахунок коригування (РК) до такої ПН. Робити це потрібно за правилами, передбаченими для повернення товарів. Як саме виписати такий РК, читайте у «БТ», 2015, № 18 — 19, с. 15. Єдина особливість — причиною коригування буде виправлення помилки, а не повернення товару. Про це ви маєте вказати у гр. 2 РК.

Таким чином, по суті, ви виправляєте помилку, але технічно це виглядає як повернення товару. Не лякайтеся того, що на таку операцію (повернення) у вас немає первинних документів. Адже первинних документів для складання ПН на повторне постачання неплатнику у вас теж не було.

Виписаний РК слід зареєструвати у ЄРПН. При цьому, незважаючи на те, що РК виписується на зменшення суми ПДВ, реєструвати його в ЄРПН має продавець, а не покупець. Річ у тім, що у помилковій ПН у ролі покупця виступає неплатник ПДВ (п. 12 Порядку № 957). А тому в цьому випадку «зменшувальний» РК реєструє саме продавець.

Заповнюючи ПДВ-декларацію, операції, яких не було, можна не вказувати. Однак, щоб уникнути зайвих запитань контролерів щодо розбіжностей між даними декларації та ЄРПН, краще включити всі ПН та РК.

Зазначені дані обов’язково розшифровуєте в додатку Д1 до ПДВ-декларації.

Крім цього, якщо і ПН, і РК виписані та зареєстровані в одному періоді, то у декларації з ПДВ операції за цими документами (з продажу та коригування) відображаєте окремо (у ряд. 1 і 8 декларації відповідно). Тобто «згортати» їх не можна (виняток — повернення в роздрібній торгівлі).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі