Теми статей
Обрати теми

Алгоритм виправлення помилок у спецдекларації з ПДВ переробного підприємства

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 12.06.15 р. № 20955/7/99-99-19-03-02-17

У листі, що коментується, податківці пояснили, як переробним (м’ясо-молочним) підприємствам самостійно виправити помилки, допущені у спецдеклараціях, поданих за звітні (податкові) періоди до 01.01.15 р.

Перш за все контролери нагадали, що з 01.01.15 р. припинено дію особливого режиму справляння ПДВ для переробних (м’ясо-молочних) підприємств. Але цей факт не позбавляє переробне підприємство (якщо воно залишилося платником ПДВ) сьогодні уточнити показники «переробних» ПДВ-декларацій з кодом 0140.

Щоб здійснити такі уточнення, переробні (м’ясо-молочні) підприємства мають дотримуватися певних правил.

1. Для уточнення даних використовуєте уточнюючий розрахунок (УР), для податкових декларацій — за формою 0140. Тобто стару форму УР, що діяла станом на 31.01.15 р. (у первинній редакції наказу МФУ від 23.09.14 р. № 966).

До відома! Такий підхід податківців викликаний тим, що УР, форма якого діє на сьогодні (у редакції наказу МФУ від 23.01.15 р. № 13), не містить позначки для декларації з кодом 0140, яку використовували переробні підприємства для звітування під час дії особливого режиму справляння ПДВ. У зв’язку з цим податківці вважають, що за допомогою нової форми УР не можна адекватно уточнити дані раніше поданих спецдекларацій.

Цей висновок хоч і ліберальний, та все ж має певні недоліки.

Перший із них — це те, що він порушує положення п. 50.1 ПКУ, в якому прямо вказано, що для уточнення даних слід використовувати УР за формою, чинною на час її подання, тобто нову форму.

Другий недолік пов’язаний з тим, що на сьогодні достеменно невідомо, чи може програмне забезпечення податківців прийняти в електронному вигляді стару форму УР. Сподіваємося, що автори цього роз’яснення узгодили свою позицію зі своїми «технарями».

2. УР подаєте виключно як окремий документ, у заголовній частині якого в обов’язковому порядку заповнюється рядок 0140.

Увага! ПКУ дозволяє виправляти помилки шляхом подання УР або як окремого документа, або як додатка до спецдекларації. Водночас на сьогодні спецдекларацію переробні підприємства не подають. Тому ці вимоги податківців цілком логічні.

3. Якщо результатом виправлення помилки є збільшення суми ПДВ, яка до 01.01.15 р. підлягала перерахуванню на спецрахунок переробного підприємства для виплати дотацій (збільшується сума податкового зобов’язання), то таку суму вказуєте в ряд. 25.1, а в ряд. 26 нараховуєте самоштраф у розмірі 3 % від донарахованої суми.

Визначена в УР сума ПДВ та штраф підлягають сплаті до бюджету до подання УР. Тобто суми ПДВ, донараховані за спецдіяльністю, не будуть спрямовані на виплату дотацій постачальникам сировини, а знайдуть своє відображення в інтегрованій картці платника податку як окремі нарахування на дату подання УР. При цьому сплачувати їх слід прямо до бюджету без використання електронного ПДВ-рахунка.

4. Якщо результатом виправлення помилки є зменшення суми нарахованого податку, яка підлягала перерахуванню на спецрахунок переробного підприємства, або збільшення/зменшення від’ємного значення (ВЗ), то такі суми ви зможете включити до декларації за період, в якому подано УР.

Використовуйте для цього додаток Д2 та розділ IV ПДВ-декларації за звітний період. Тобто суми виправлення у звітній декларації слід спочатку показати у ряд. 29 декларації та зазначити у гр. 11 таблиці 1 додатка Д2 до декларації.

Щоб ці суми потрапили до розділу ІІІ декларації (до податкового кредиту), вам слід здійснити набір дій для збільшення реєстраційного ліміту на «старе» ВЗ. Тобто спочатку заявити його у полі «а» додатка Д2, а в тому періоді, в якому вам збільшать реєстраційний ліміт, відобразити такі дані у ряд. 20.2.

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі