Теми статей
Обрати теми

Погода… на роботі: освіжаємо працівників

Жиленко Катерина, податковий експерт, e.zhylenko@id.factor.ua
Сьогодні продовжимо тему створення затишного мікроклімату в офісі, яку ми почали обговорювати на сторінках попереднього номера. Отже, про «вітродуйки» поговорили, тобто облік кондиціонерів і вентиляторів для вас вже не є секретом. Тепер давайте обговоримо правила обліку інших засобів освіжитися: питної води, охолодженої в холодильнику, душу та супутніх йому аксесуарів. Тут також нічого кримінального. І сьогодні ви в цьому переконаєтеся.

Холодильники, кулери та питна вода, душові кабінки (кімнати) та мийні засоби для особистої гігієни, а також сушарки для рук і волосся. Не кожен роботодавець тішить своїх працівників таким набором необхідних речей. Частенько все обмежується санвузлом і милом.

Правила бухобліку (а отже, і податкового обліку) досить прості. Нескладно відразу класифікувати активи, як ОЗ, МНМА чи запаси. Та й витрати на їх придбання тепер не потрібно обґрунтовувати використанням у господарській діяльності. Однак пам’ятайте: для віднесення суми ПДВ до складу ПК, а також для цілей «податкової» амортизації «високодохідних» платників податку на прибуток (або ж тим «низькодохідним» прибутківцям*, які добровільно застосовують податкові різниці), можливо, прийдеться доводити, що придбані активи використовуються в господарській діяльності. Добре, що суди в таких спорах з податківцями часто стають на бік госпсуб’єкта. Про це ви дізнаєтеся з таблиці далі.

* Платники податку на прибуток, бухзвітний річний дохід яких за останній річний звітний (податковий) період перевищує 20 млн грн., зобов’язані коригувати фінрезультат на різниці, прописані у ст. 138, 139 і 140 ПКУ. Ті ж, у кого дохід менший (так звані «нізькодохідні» платники), можуть не застосовувати коригування фінрезультату до оподаткування на всі податкові різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).

З деякими «освіжувачами» можуть виникнути труднощі. Наприклад, наявність душової кімнати і відповідних засобів гігієни буде нескладно аргументувати на виробничих підприємствах, зокрема, де працівники мають справу з високими температурами, шкідливими речовинами. Важче буде з торговими та офісними приміщеннями.

Правила обліку освіжаючої техніки та запасів

Правила бухобліку, амортизація

Підтвердження використання активу в госпдіяльності

Холодильники, кулери, душові кабінки (кімнати), сушарки для рук, волосся

Самостійні об’єкти. Холодильники, як правило, обліковуються як окремий об’єкт ОЗ на субрахунку 106. Та й кулери, найімовірніше, через свою дорожнечу(1) та тривале використання теж потраплять до лав ОЗ. Хоча можуть зустрічатися і малоцінні апарати, які потрібно віднести до МНМА (рахунок 112). Те ж саме стосується душових кабінок і сушарок для рук і волосся: обліковуємо їх як окремий об’єкт ОЗ або МНМА і відповідно на рахунку 106 або 112.

Поліпшення. Якщо обладнана душова кімната, то її слід обліковувати як поліпшення будівлі. У такому разі вартість робіт з обладнання такої кімнати потрібно додати до первісної вартості будівлі. При цьому можна забути про 10-відсотковий «ремонтний» ліміт, який до 01.01.15 р. був прописаний у пп. 146.11, 146.12 ПКУ. У правилах бухобліку, які працюють і для податкового обліку, з 01.01.15 р. немає такого поняття. Та зате тут діють сутнісні критерії, які відрізняють

Правомірність віднесення ПДВ при купівлі холодильника до ПК суд підтверджує в постановах ВАдСУ від 04.02.13 р. у справі № К-23634/10, від 09.12.13 р. у справі № К-45150/09 і від 10.12.13 р. у справі № К/9991/29249/11. Причому йдеться саме про холодильники, в яких працівники охолоджують власні продукти, а не про ті, що охолоджують продукцію в торговельних точках.

Купівлю кулерів для води ВАдСУ теж визнає господарськими витратами в постановах від 02.08.11 р. № К-10432/08, від 20.12.11 р. № К-2601/08.

Наявність душових кабінок вимагають деякі галузеві норми:

СРСРівські будівельні норми та правила (наприклад, СНиП 2.09.04-87 — п. 1.7) і більш сучасні державні будівельні норми (зокрема, ДБН А.3.1.5-96). Суди часто підтримують госпсуб’єктів (див. постанову Київського апеляційного адмінсуду від 14.03.12 р. у справі № 2а-2534/10/0670,

поліпшення (що збільшує балансову вартість об’єкта основних засобів) від підтримання в робочому стані (що відноситься на витрати) (пп. 14, 15 П(С)БО 7). Обладнання душової кімнати належить до поліпшень.

Амортизація. Амортизаційні відрахування потрібно включати до витрат за напрямком використання об’єкта до загальновиробничих, адміністративних або збутових (рахунки 91, 92, 93). Прибутківці, які застосовують податкові різниці: «охолоджувальні» ОЗ відносять до групи 6 з мінімальним строком «податкової» експлуатації 4 роки (п.п. 138.3.3 ПКУ). Оскільки душові кабінки використовуються переважно на виробництві, то й амортизаційні відрахування слід включати до загальновиробничих витрат (рахунок 91). Для «податкової» амортизації такі ОЗ належать до групи 6 з мінімальним строком експлуатації 4 роки (п.п. 138.3.3 ПКУ).

Бухгалтерські проводки є аналогічними до обліку кондиціонера та вентилятора. Тому ви можете подивитися їх у статті на с. 12 попереднього номера

від 16.05.12 р. у справі № 2а-9849/09/2670, постанову ВАдСУ від 30.01.07 р. № К-14082/06).

Водночас необхідність душових можна обґрунтувати на виробничих підприємствах. А ось з невиробничими підприємствами (офісними, торговельними) буде досить складно.

Сушарками для рук вже нікого не здивуєш. Вони — така частина санвузла, як унітаз і умивальник. Тому в її необхідності для задоволення санітарно-гігієнічних потреб працівників немає сумнівів. Причому сушарка може бути як вітродуйного типу, так і просто як контейнер для паперових рушників (до речі, паперові рушники відносимо до запасів — див. далі).

А ось наявність сушарок для волосся або фенів, знову-таки, є більш аргументованою для виробничих підприємств, де встановлені душові кабінки

Питна вода, мийні засоби

Вода, мийні гігієнічні засоби, а також паперові рушники належать до запасів та обліковуються на субрахунку 209. Витрати на придбання таких запасів відображаються в періоді їх фактичного здійснення (списання запасів). При цьому витрати залежать від того, які працівники використовують мийні засоби, рушниками та п’ють воду: зайняті на виробництві, в адміністрації чи збуті (рахунки 91, 92, 93)

Забезпечувати працівників питною водою вимагає багато нормативних документів. Наприклад, п. 2.17 Правил № 7, п.п. 2.4.5 Правил № 20, п. 9.2 розд. ІІІ Правил № 964.

Суди щодо «господарності» витрат на придбання питної води також стають на бік госпсуб’єктів (див. постанови ВАдСУ від 02.08.11 р. № К-10432/08; від 05.02.14 р. № К/9991/21721/12).

Мийні засоби також є необхідним атрибутом особистої гігієни працівників. Причому тут господарність використання знову ж таки залежить від типу підприємства. Так, в офісних, торговельних підприємствах досить легко обґрунтувати необхідність мила та паперових рушників у санвузлах. А ось наявність гелю для душу та шампуню легко обґрунтувати на виробничих підприємствах, де є душові кабінки

(1) Вартісний критерій для розмежування ОЗ і малоцінки 2500 грн. встановлений у п.п. 14.1.138 ПКУ. Для бухзвітних цілей краще встановити такий самий вартісний критерій, щоб уникнути зайвого клопоту.

 

Висновки

  • Дорогі холодильники, кулери та душові кабінки обліковують як окремі об’єкти обліку (субрахунок 106). Для визначення строку експлуатації обираємо групу 6. Водночас душову кімнату потрібно обліковувати як поліпшення будівлі, в якій вона розташована.

  • Амортизаційні відрахування включаємо до витрат залежно від напрямку використання будівлі, в якій розташована така техніка.

  • Малоцінні сушарки для рук та фени відносимо до МНМА, а питну воду і мийні засоби — до запасів.

  • Використання «освіжаючої» техніки та запасів у госпдіяльості є важливим для податкової амортизації «високодохідних» платників податку на прибуток і відображення ПК з ПДВ.

Документи та скорочення статті

Правила № 7 — Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин ДСанПін 3.3.2.007-98, затверджені наказом МОЗ України від 10.12.98 р.

Правила № 20 — Правила охорони праці в деревообробній промисловості, затверджені наказом Держохоронпраці від 31.01.05 р. № 20.

Правила № 964 — Правила охорони праці на автомобільному транспорті, затверджені наказом МНС України від 09.07.12 р. № 964.

ОЗ — основні засоби.

МНМА — малоцінні необоротні матеріальні активи.

ПК — податковий кредит.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі