Теми статей
Обрати теми

Калейдоскоп запитань для ЮРЄПів: у центрі уваги — доходи

Хмелевська Оксана, податковий експерт
До нашої редакції часто надходять різнопланові запитання щодо оподаткування юросіб — платників єдиного податку (ЮРЄПів). На найпопулярніші з них відповімо в цій статті.

Бартер

Чи можна завершити бартерну операцію після переходу на спрощенку?

Підприємства, які здійснюють бартерні операції та мають намір стати ЮРЄПами, можуть опинитися у непростій ситуації. Припустимо, у 2015 році до переходу на спрощенку був отриманий товар від контрагента в межах бартерного договору. Чи можна, перейшовши на спрощенку, закрити цю операцію шляхом відвантаження товару? Давайте розберемося.

Ви знаєте, що інші форми розрахунків за відвантажений товар, крім грошових, для ЮРЄПів заборонені (п. 291.6 ПКУ). Податківці, найімовірніше. не придивлятимуться, коли був отриманий товар, і після відвантаження товару контрагенту вважатимуть, що ЮРЄП провів бартерну операцію.

Щоправда, сміливий ЮРЄП може ризикнути та все ж таки завершити операцію. При цьому захистити себе потрібно таким аргументом: «негрошовий» розрахунок був передоплатою, яке підприємство отримало на загальній системі оподаткування (а не на ЄП). Це означає, що при відвантаженні товару (уже після переходу на ЄП) жодних заборонених розрахунків не відбувається, тому і порушення п. 291.6 ПКУ також немає. Формально тут працює абз. 4 п. 292.3 ПКУ, тобто аванс потрапляє в дохід ЮРЄПа при відвантаженні товару.

Якщо ЮРЄП не хоче сперечатися з контролюючими органами, то можна переукласти бартерний договір з контрагентом. Замість товарів, ЮРЄП перерахує партнеру грошові кошти (у готівковій або безготівковій формі), а також продасть цьому самому контрагенту товар, який планувалося відвантажити в межах бартерного договору. Щоправда, тут важлива чуйність вашого контрагента.

Як вплине така «підміна» на податковий облік? Дохід за бартерною операцією в податковому обліку загальносистемника відображається за даними бухобліку, тобто до відвантаження свого товару він не виникав. А ось отримані від контрагента гроші за відвантажений товар доведеться обкласти ЄП. У ПДВ-обліку ЮО повинен був відобразити ПК за датою першої події, у нашому випадку — за датою отримання товару. Надалі, після переходу на спрощенку та збереження статусу платника ПДВ, жодних коригувань виконувати не доведеться. Якщо ж підприємство перейде на сплату ЄП без ПДВ, то в цьому випадку доведеться здійснити умовну поставку за залишками товарів з «вхідним» ПК (п. 184.7 ПКУ).

Дивіденди

Які податки сплачувати ЮРЄПу при виплаті дивідендів фізособі?

Пряму норму щодо оподаткування дивідендів, які виплачує ЮРЄП, ви знайдете в п. 292.12 ПКУ. Так, виплата дивідендів оподатковується згідно з розд. III і IV ПКУ. Що це означає? А те, що для нього також діють податково-прибуткові правила і порядок обкладення дивідендів ПДФО.

Якщо дивіденди виплачуються фізичним особам, податковим агентом є емітент корпоративних прав (п.п. 170.5.1 ПКУ). У загальному випадку ЮРЄПи обкладають нараховані у 2015 році дивіденди ПДФО за ставкою 20 %. Адже ставка 5 % — лише для платників податку на прибуток (пп. 167.5.1 і 167.5.2 ПКУ). А у п.п. 1 п. 297.1 ПКУ прямо зазначено, що платники ЄП такими не є. ЄСВ з дивідендів не стягують.

Крім того, з 01.01.15 р. з дивідендів, що обкладаються ПДФО, а з 13.03.15 р. з «пільгових», податковий агент утримує ВЗ (п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Далі про податково-прибутковий. Як не дивно, але ЮРЄПи згадані серед осіб, зобов’язаних сплачувати «дивідендний» авансовий внесок з податку на прибуток (п.п. 57.11.2 ПКУ). Однак, на щастя, з цього правила є винятки. Тому при виплаті дивідендів фізичним особам авансовий внесок не нараховується (абз. 4 п.п. 57.11.3 ПКУ).

Продаж основних засобів

Як визначити дохід ЮРЄПа від продажу основних засобів?

Якщо, будучи ЮРЄПом, ви вирішите продати основні засоби, то потрібно пам’ятати таке. Дохід від їх продажу визначається залежно від строку їх експлуатації. Якщо між датою продажу основного засобу та датою введення його в експлуатацію минуло 12 місяців, дохід дорівнює різниці між сумою коштів, отриманою від їх продажу, і їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

Якщо ж ви не встигли поексплуатувати основні засоби 12 місяців, то дохід визначається як вся сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів (п. 292.2 ПКУ).

Зауважимо, ці правила не поширюються на продаж земельних ділянок. Земля не відповідає «податковому» визначенню основних засобів (п.п. 14.1.138 ПКУ). Тому до доходу ЮРЄПа від її продажу включають всю суму коштів, що надійшла від такого продажу.

Безоплатно отримані товари

Коли до доходу ЮРЄПа потраплять безоплатно отримані товари?

У дохід ЮРЄПа потрапляють не лише грошові надходження, а й безоплатно отримані товари (роботи або послуги) (п. 292.3 ПКУ). При цьому безоплатно отриманими вважаються:

• товари (роботи, послуги), надані платнику ЄП згідно з письмовими договорами дарування;

• товари (роботи, послуги), надані платнику ЄП згідно з іншими письмовими договорами, укладеними відповідно до законодавства, за якими не передбачена грошова чи інша компенсація вартості таких товарів (робіт, послуг) або їх повернення;

• товари, передані платнику ЄП на відповідальне зберігання та використані ним.

Як бачимо, щоб отримані єдиноподатником товари (роботи, послуги) вважалися безоплатно отриманими, передача має відбуватися за договором у письмовій формі.

Наприклад, у письмовій формі завжди повинні вчинятися (ст. 208 ЦКУ):

• правочини між юридичними особами;

• правочини між фізичною і юридичною особою, крім виконуваних безпосередньо у момент здійснення;

• інші правочини, за якими законом установлена письмова форма.

Відповідно, незалежно від того, хто даруватиме товари чи безоплатно надаватиме послуги (виконуватиме роботи) для ЮРЄПа, законодавство вимагає складати договір у письмовій формі. Однак виникає запитання: чи можна не обкладати ЄП вартість отриманих товарів (робіт, послуг), якщо сторони вирішили «обминути» письмову форму договору? На нашу думку, не можна.

Якщо законодавство визначає, що безоплатна передача/отримання товару (роботи, послуги) обов’язково мають бути оформлені письмовим договором, то дохід відображаємо. Порушення письмової форми не робить правочин недійсним, якщо це прямо не визначено законом (ч. 1 ст. 218 ЦКУ).

Майте на увазі: для того щоб договір вважався письмовим, достатньо, щоб його зміст був зафіксований в одному або декількох документах, у листах, телеграмах, у тому числі спрощеною формою вважають рахунок (ч. 1 ст. 207 ЦКУ).

У якій сумі відображати дохід? На нашу думку, він дорівнює вартості переданого товару згідно з первинкою. Якщо ж у ній вартість подарунка не зазначена — орієнтуйтеся на справедливу вартість за даними бухобліку (п. 12 П(С)БО 9 «Запаси»). Дохід відображають за датою підписання акта приймання-передачі (п. 292.6 ПКУ).

Помилкові надходження

Чи будуть доходом помилкові надходження на рахунок ЮРЄПа?

Помилки може допустити не лише сам ЮРЄП, а й його банк, зарахувавши на його рахунок неправильну суму. Чи потрапить вона до доходу ЮРЄПа? Ні, це підтверджує і консультація податківців у категорії 108.01.02 ЗІР ДФСУ, однак у разі дотримання деяких умов.

Отримавши повідомлення банку про помилкове зарахування коштів, ЮРЄП повинен протягом трьох робочих днів повернути «чужу» суму банку. Якщо це відбудеться в тому самому звітному періоді (кварталі), то вона до доходу не буде включатися. Якщо повернення припало на наступний звітний період, то податківці вимагають, щоб ЮРЄП збільшував дохід у періоді надходження, а в наступному кварталі зробив перерахунок доходів. Ураховуючи, що податківці сказали про перерахунок, а не уточнення суми доходів минулого періоду, то, очевидно, цю суму потрібно відняти від доходу наступного кварталу.

Скорочення статті

ЮРЄП — юридична особа — платник єдиного податку.

ЄП — єдиний податок.

ЮО — юридична особа.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ВЗ — військовий збір.

ПК — податковий кредит.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі