Теми статей
Обрати теми

«Утром — деньги, вечером — стулья»: як виплатити середній заробіток мобілізованих

Міністерство соціальної політики України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист Мінсоцполітики України від 07.05.15 р. № 525/13/84-15

Як правильно виплачувати середній заробіток мобілізованому працівнику: після отримання компенсації з бюджету чи не чекаючи на неї, тобто зі своєї кишені? Відповідь на це запитання доводиться шукати, як мовиться, зі свічками.

У листі, що коментується, Мінсоцполітики зазначає: роботодавці повинні нарахувати та виплатити збережений середній заробіток мобілізованим працівникам у строки, установлені ст. 115 КЗпП. Нагадаємо, у цій статті йдеться про строки для виплати зарплати: не менше 2 разів на місяць через проміжок часу не більше 16 календарних днів і не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який проводиться виплата.

При цьому трудове Міністерство уточнює, що в ці строки потрібно здійснити фактичні витрати (згідно з  Порядком № 105*). Інакше кажучи, Мінсоцполітики є прибічником такого варіанта: спочатку роботодавець виплачує середній заробіток, потім подає звіт про фактичні витрати (до органу соцзахисту щомісяця до 15-го числа) та отримує компенсацію своїх витрат з бюджету.

* Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 04.03.15 р. № 105.

Нагадаємо: фіскали дотримуються протилежної думки та вважають, що потрібно дочекатися компенсації з бюджету. На їх думку, не обкладаються ПДФО лише компенсаційні виплати з бюджету, які виплачуються працівнику після надходження на рахунок роботодавця. Про цю проблему ви могли прочитати у «БТ», 2015, № 22, с. 31.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі