Теми статей
Обрати теми

Нова звітність з ЄСВ: подаємо за травень

Міністерство фінансів України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій, Біляєва Олена
Наказ Мінфіну України від 14.04.15 р. № 435 «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

Зустрічайте новий Порядок формування та подання звіту з ЄСВ (далі —Порядок) і нові форми ЄСВ-звіту.

Одразу відповімо на головне запитання: за «коли» звітувати за новою формою? Звітувати за новою формою потрібно за травень 2015 року. Про це ДФСУ повідомила у листі від 30.04.15 р. № 15939/7/99-99-17-03-01-17 та на своєму сайті. Тобто за квітень 2015 року звітуємо ще за старими формами.

Що ж нового? У Порядку офіційно закріпили, що платники ЄСВ, які мали місцезнаходження або перебували на обліку в АР Крим на початок тимчасової окупації, не звітують з ЄСВ.

Звіт дозволили подавати поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення. Однак такий дозвіл надали лише страхувальникам, які мають не більше 5 застрахованих осіб. Надіслати звіт потрібно не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання. При цьому днем подання вважається день, коли поштове відділення отримало від платника ЄСВ відправлення зі звітністю. Прописали і дії в разі, якщо відправлення втратили, зіпсували або затримали з вини оператора пошти: платник ЄСВ звільняється від відповідальності за неподання / несвоєчасне подання звіту та протягом 5 робочих днів із дня отримання повідомлення про втрату або псування відправлення подає (поштою чи особисто) другий примірник звіту разом з копією повідомлення.

Також Мінфін уточнив, що звіт в електронній формі потрібно надіслати не пізніше закінчення останньої години дня граничного строку подання звіту.

Ну й, звичайно, поправками рясніє найпопулярніший з додатків до Порядку — форма № Д4. Тут у таблиці 1 з’явилися спеціальні рядки для нарахування ЄСВ на різницю між мінімальною та фактично нарахованою зарплатою. Також у шапці форми № Д4 з’явилися поля, де потрібно повідомити про застосування понижуючого коефіцієнта* і його розмір, а також середню зарплату та чисельність застрахованих осіб за 2014 рік (поля 17 — 20). Далі в таблиці 1 форми № Д4 цей коефіцієнт братиме участь у розрахунку ЄСВ-нарахування на зарплату, винагороди за цивільно-правовими договорами (ЦПД), допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах.

* Познайомитися ближче з понижуючим коефіцієнтом ви можете у «БТ», 2015, № 12, с. 33; № 15, с. 45; № 16, с. 10.

У цій самій таблиці 1 з’явилися окремі рядки для відображення нарахованого ЄСВ на додаткову базу — суму різниці між розміром мінімальної і фактично нарахованої зарплати. Нагадаємо: з 01.01.15 р. якщо база нарахування ЄСВ (крім винагороди за ЦПД) щодо конкретного працівника не перевищує розміру мінзарплати (на сьогодні — 1218 грн.), то ЄСВ потрібно нарахувати на розмір мінзарплати. Детальніше про те, коли це правило працює, а коли ні, читайте у «БТ», 2015, № 8, с. 11.

А в таблиці 6 з’явилися нові графи, в яких потрібно відображати:

• різницю між мінзарплатою та фактично нарахованою зарплатою (гр. 19) і відповідний код типу нарахувань «13»;

• ознаку неповного робочого часу (гр. 24);

• ЄСВ-нарахування на зарплату (гр. 21) разом з ЄСВ-утриманнями (гр. 20).

Ще один цікавий момент — печатка! Поряд з полями «М. П.» з’явився корисний і правильний напис «за наявності». Тобто проставляти відбиток печатки на ЄСВ-звіті потрібно лише в тому випадку, якщо ви її маєте. Нагадаємо: ось уже півроку обов’язок мати та використовувати печатку змінився на право. Про сучасні стосунки підприємства з печаткою читайте на с. 39 цього номера.

Детальніше про ці та інші новації ми розповімо в наступних номерах нашої газети.

Наказ діє з 30.04.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі