Теми статей
Обрати теми

Форма № 2ТП-водгосп: оновлено правила подання

Міністерство екології та природних ресурсів України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій, Біляєва Олена
Наказ Мінекології від 16.03.15 р. № 78 «Про затвердження Порядку ведення державного обліку водокористування»

Наказом, що коментується, екологи вирішили оновити правила обліку водокористувачів та форму звітності № 2ТП-водгосп (річна) «Звіт про використання води». Наведемо найбільш значущі зміни.

1. Розширено коло осіб, які мають подавати цю форму. Це, зокрема, водокористувачі, які:

• здійснюють забір води із поверхневих та підземних водних об’єктів, в обсязі від 20 куб. м води на добу (у середньому протягом календарного року).

Увага! Раніше такі особи повинні були подавати цю звітність тільки у випадку, якщо за добу вони використовують воду у обсязі 50 куб. м на добу і більше. Зниження такої межі в рази збільшить кількість респондентів, які мають подавати таку звітність;

• забирають воду з водопровідних мереж або інших систем водопостачання в обсязі від 20 куб. м води на добу (у середньому протягом календарного року) і передають зворотні (стічні) води до систем водовідведення;

• забирають воду для зрошення в обсязі від 20 куб. м води на добу (у середньому протягом зрошувального періоду);

• мають сезонний режим роботи та забирають воду в обсязі від 20 куб. м води на добу (у середньому протягом сезону в межах календарного року);

• мають оборотні системи водопостачання загальною потужністю 1000 куб. м води на добу і більше незалежно від кількості забраної (отриманої) води;

• використовують воду для виробництва напоїв незалежно від кількості води;

• віднесені до галузі гідроенергетики;

• користуються водними об’єктами для рибогосподарських потреб (крім суден флоту рибної промисловості).

2. Змінено періодичність подання цієї звітності. Форму № 2ТП-водгосп слід подавати не щокварталу, а раз на рік. Відразу виникає запитання: як подавати звітність у 2015 році?

Наказ Держстату від 30.09.97 р.
№ 230
, яким затверджено стару форму № 2ТП-водгосп, втратив чинність 30.04.15 р. (наказ Держстату від 23.03.15 р. № 79). Тож подавати стару форму вже не потрібно.

3. Підкориговано строк подання звіту. Нагадаємо, що водокористувачі подавали:

оригінал старої форми № 2ТП-водгосп не пізніше 5-го числа, наступного за звітним кварталом, до органів Держводагентства;

копію до органу ДФСУ разом із декларацією з рентної плати за спецводокористування (п.п. 255.11.19 ПКУ).

Нову форму № 2ТП-водгосп звіту слід буде подавати не пізніше 1 лютого наступного за звітним року організації, що належать до сфери управління Держводагентства, за місцем здійснення водокористування.

У п. 1.11 Порядку передбачено, що копії звіту за формою № 2ТП-водгосп з відміткою про одержання (штампом організації, що прийняла звіт, та датою прийняття) подаються платниками рентної плати за спеціальне використання води разом з податковими деклараціями зазначеного збору до територіальних органів ДФС.

Зауважимо! Як і раніше, у п.п. 255.11.19 ПКУ залишилась вимога про необхідність подавати копії статистичної звітності із використання води до органів ДФСУ при кожному поданні декларації з рентної плати за спецводокористування, тобто щокварталу. Очевидно, що оскільки форма № 2ТП-водгосп стала річною, то її слід подавати тільки один раз разом із річною декларацією, а не щокварталу (дані ж у річній формі не змінюватимуться протягом року, тому немає резону подавати її щокварталу). Контролери не мають права вимагати, щоб ви подавали річну форму статзвітності, але з квартальними даними.

Правила заповнення звітності залишилися незмінними, за винятком деяких невеликих лінгвістичних правок у назвах таблиць і граф цієї форми. Тому зупинятися на них не будемо.

Наказ, що коментується, набрав чинності 30.04.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі