Теми статей
Обрати теми

«Зменшуючий» РК зареєстрував постачальник: якими будуть наслідки

Кравченко Дар’я, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
З 01.02.15 р. запрацював новий порядок реєстрації РК в ЄРПН, згідно з яким коригування ПЗ і ПК з ПДВ має відбуватися в «міцній» зв’язці одне з одним. Для цього покупцю разом з постачальником було надано право реєструвати РК в ЄРПН, однак у своїх (особливих) випадках. А тепер уявіть, що продавець випадково (ненавмисно) порушив затверджений порядок дій і зареєстрував РК в ЄРПН замість покупця. Чи можливо таке? І які наслідки на нього чекають? Давайте з’ясуємо.

Неможливе є можливим

Існує всього один випадок, коли РК до ПН реєструє в ЄРПН покупець, — якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику (п. 22 Порядку № 957).

Винятком будуть лише РК, складені до ПН:

• датованих до 01.02.15 р.;

• які не видаються покупцю (за наявності законних підстав для складання таких РК);

• складених при отриманні послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України.

Зареєструвати такі РК зобов’язаний сам постачальник (п. 22 Порядку № 957, п. 16 Порядку № 569, п. 3 Порядку № 1246).

У решті випадків порядок дій буде таким:

• постачальник складає в загальному порядку РК, у верхній лівій частині якого робить відповідну позначку «X» у полі «Підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем», і направляє його покупцю;

• одержувач перевіряє правильність заповнення РК і потім реєструє його в ЄРПН.

Успіх описаного алгоритму залежатиме насамперед від постачальника. Якщо продавець все зробить правильно, але при цьому захоче самостійно зареєструвати РК в ЄРПН, алгоритм контролю реєстрації в ЄРПН просто не дасть йому такої можливості (категорія 101.07 ЗІР ДФСУ).

Але! Якщо постачальник не поставить позначку «Х» про реєстрацію РК покупцем, він не матиме проблем з реєстрацією такого РК в ЄРПН. Система сприйме розрахунок як РК, складений на збільшення сум компенсації вартості товарів/послуг, або як РК, що не змінює суму компенсації вартості товарів/послуг, і зареєструє його в ЄРПН.

Що робити в такому разі продавцю/покупцю? Які наслідки на них чекають?

Наслідки для продавця

Формально вимоги ст. 192 ПКУ про реєстрацію РК в ЄРПН у цьому випадку виконані. Однак навряд чи з таким зменшенням ПЗ погодяться контролери. Річ у тім, що п. 16 Порядку № 569 (ср. ) говорить про те, що до того моменту, поки покупець не зареєструє «зменшуючий» РК в ЄРПН, продавець не має права коригувати ПЗ.

Нагадаємо: раніше контролери забороняли постачальнику зменшити ПЗ, якщо покупець відмовився підписати РК (категорія 101.07 ЗІР ДФСУ, роз’яснення діяло до 01.01.15 р.). За нинішніх умов контролери мають ще більше підстав виступати проти зменшення ПЗ «без погодження» з покупцем.

Отже, відображати в ПДВ-декларації «зменшуючий» РК, зареєстрований в ЄРПН продавцем, досить штрафонебезпечно.

Що робити в ситуації, яка склалася? Залишати зареєстрований постачальником РК в ЄРПН просто так не можна. Оскільки його показники обов’язково позначаться на розмірі реєстраційного ліміту продавця та покупця. Доведеться виправляти допущену помилку.

Але як? Адже скласти РК до «помилкового» РК не можна. Оскільки Порядок № 957 не передбачає механізм виправлення помилки, допущеної в РК.

Тому постачальнику необхідно:

• виписати ще один (другий) РК до тієї самої ПН. Цей РК обнулить «помилковий» розрахунок. Тобто потрібно повторити дані «помилкового» РК, але зі знаком «+»;

• оскільки це РК, яким збільшені ПЗ, то саме продавець зобов’язаний зареєструвати його в ЄРПН;

• скласти новий (третій) РК (з новим порядковим номером, але з датою «помилкового» розрахунку);

• відправити правильний РК покупцю для реєстрації в ЄРПН.

У результаті до підсумкових показників ПДВ-декларації продавця потрапить лише третій РК.

Зверніть увагу! У додатку Д1 до ПДВ-декларації, на нашу думку, потрібно зазначити всі три РК, оскільки всі вони «засвітилися» в СЕА і взяли участь у формуванні РЛ. Детальніше про це див. на с. 44 цього номера.

А ось в якому звітному періоді це відбудеться, залежить від покупця. Так, якщо:

• він своєчасно (протягом 15 днів) зареєструє правильний РК в ЄРПН, тоді постачальник зможе включити його до ПДВ-декларації того звітного періоду, в якому був складений РК;

• покупець запізниться з реєстрацією, РК потрапить у постачальника до декларації того звітного періоду, в якому розрахунок зареєстрований покупцем в ЄРПН.

Наслідки для покупця

На відміну від постачальника, відсутність факту реєстрації покупцем «зменшуючого» РК в ЄРПН не звільняє останнього від обов’язку зменшити суму ПК за відповідний звітний період (п. 17 Порядку № 569). Звичайно ж, за наявності підстав для коригування, передбачених ст. 192 ПКУ, наприклад, при поверненні товарів.

Такої думки контролери дотримувалися завжди. Ще до 01.02.15 р. вони вважали, що покупець зобов’язаний зменшити ПК незалежно від того, був зареєстрований розрахунок коригування в ЄРПН чи ні (категорія 101.07 ЗІР ДФСУ, роз’яснення втратило чинність з 01.01.15 р.). Як бачите, відтоді нічого не змінилося.

Тому покупцю доведеться відобразити «помилковий» РК у ПДВ-декларації та додатку Д1 вже в періоді його виписки.

Однак це ще не все. Адже головний ризик для покупця в ситуації, що склалася, полягає не в цьому.

Нагадаємо: для того щоб виправити допущену помилку, продавцю необхідно виписати другий РК і направити його покупцю для реєстрації в ЄРПН. Останній же зобов’язаний зареєструвати розрахунок. Інакше йому загрожує штраф за порушення строків реєстрації РК в ЄРПН за ст. 1201 ПКУ.

Так, якщо продавець швидко виявив помилку та направив правильний РК протягом 15 календарних днів, жодні наслідки покупцю не загрожують. Інша річ, якщо з дати виписки РК минуло:

від 15 до 30 днів, покупець відбудеться адмінштрафом за ст. 1631 КпАП у розмірі від 85 до 170 грн. (при повторному порушенні протягом року — від 170 до 255 грн.) за порушення ведення податкового обліку. Нагадаємо, що до 01.07.15 р. 10-відсотковий штраф за ст. 1201 ПКУ не працює;

від 30 до 180 днів — разом з адмінштрафом покупець зобов’язаний буде сплатити штраф у розмірі 20 — 50 % від суми ПДВ, зазначеної у РК.

Як бачите, і продавець, і покупець зацікавлені в тому, щоб «зменшуючий» РК був зареєстрований в ЄРПН правильно та своєчасно. Адже у продавця право відкоригувати ПЗ виникає лише в момент реєстрації правильного РК в ЄРПН. А покупця за несвоєчасну реєстрацію РК можуть оштрафувати контролери.

Висновки

  • «Зменшуючий» РК зобов’язаний реєструвати в ЄРПН покупець. Однак технічно це зробити може і постачальник.

  • Помилка призведе до того, що постачальник не зможе зменшити свої ПЗ з ПДВ. Принаймні доти, доки такий РК не зареєструє покупець.

  • Покупцю ж доведеться зменшити ПК уже в періоді виписки розрахунку (незалежно від факту реєстрації РК в ЄРПН). Крім того, його можуть оштрафувати за порушення строків реєстрації РК.

Документи та скорочення статті

Порядок № 957 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 22.09.14 р. № 957.

Порядок № 569 — Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

Порядок № 1246 — Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПН — податкова накладна.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ПК — податковий кредит.

РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі