Теми статей
Обрати теми

Чи утримувати військовий збір з валютних операцій: ДФСУ сказала: «Треба!»

Державна фіскальна служба України
Чи підлягають обкладенню військовим збором доходи фізосіб від операцій з валютними цінностями?

Завдяки Закону про податкову реформу від 28.12.14 р. № 71-VIII військовий збір (ВЗ) зробили практично безстроковим, а до об’єкта оподаткування включили всі доходи зі ст. 163 ПКУ, тобто ті, що обкладаються ПДФО (п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Детальніше про це читайте у «БТ», 2015, № 4, с. 11. Однак і цього виявилося недостатньо. Закон України від 02.03.15 р. № 211-VIII уключив до об’єкта обкладення ВЗ деякі доходи, що не обкладаються ПДФО, у тому числі й дохід від операцій з валютними цінностями (ВЦ), крім цінних паперів, пов’язаних з переходом права власності на ВЦ (п.п. 165.1.51 ПКУ).

До ВЦ належать валюта України, інвалюта, платіжні документи у гривні та інвалюті, банківські метали. Валютні операції — це операції, пов’язані з переходом права власності на ВЦ, крім операцій між резидентами у валюті України (Декрет КМУ «Про систему валютного регулювання та валютного контролю» від 19.02.93 р. № 15-93).

Виходить, що до зони «військовозбірного» ризику потрапили операції з купівлі-продажу інвалюти та банківських металів.

Висновок податківців: доходи, отримані від операцій з ВЦ (крім цінних паперів), пов’язаних з переходом права власності на такі ВЦ, не підпадають під звільнення від обкладення ВЗ, тому такий дохід обкладається ВЗ на загальних підставах (за ставкою 1,5 %).

Законопроект від 19.03.15 р. № 2436, метою якого є скасування справляння ВЗ з валютних операцій, до фінішу рухається надто вже повільно. А фіскали тим часом вправно використовують ситуацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі