Теми статей
Обрати теми

Збитковий продаж сільгосппродукції: що з ПДВ

Децюра Сергій
Спецрежимний платник ПДВ продав залишки продукції минулорічного урожаю за ціною нижче собівартості. В яку декларацію (загальну чи спецрежимну) включати податкову накладну (ПН), виписану на перевищення собівартості проданої сільгосппродукції над ціною її реалізації?

При реалізації самостійно виготовленої сільгосппродукції база оподаткування не може бути нижчою за виробничу собівартість (див. лист ДФСУ від 07.04.15 р. № 12082/7/99-99-19-03-02-17 // «БТ», 2015, № 16, с. 6 та 13).

Якщо підприємство реалізує товари/послуги за «збитковими» цінами, то доводиться скласти дві ПН:

• першу — на фактичну ціну;

• другу — на суму перевищення собівартості над фактичною ціною.

Податківці рекомендують (категорія 101.24 ЗІР ДФСУ) ПН, виписану на договірну ціну, включити до ряд. 1.1 спецдекларації (код «0121 — 0123»), а от ПН, складену на суму перевищення, — до ряд. 1.1 загальної ПДВ-декларації (код «0110»).

Ми не згодні з таким підходом.

Вважаємо, що обидві ПН сільгосппідприємство має включати до ряд. 1.1 спецрежимної ПДВ-декларації. Аргументуємо це тим, що саме до цієї декларації включають операції, які стосуються спецрежиму (п. 5 розд. I Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 23.09.14 р. № 966). Очевидно, що ПН на суму перевищення «підганяє» дані про базу оподаткування, вказані у спецрежимній ПН, до рівня собівартості. Тобто вона прямо пов’язана із спецрежимною операцією. По суті, за допомогою цієї ПН ми повинні компенсувати раніше відображений податковий кредит, що потрапив саме до спецрежимної ПДВ-декларації.

Щоб перестрахуватися, радимо отримати у контролерів індивідуальну консультацію з цього приводу. Якщо їх відповідь буде фіскальною, можете оскаржити її в судовому порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі