Теми статей
Обрати теми

Чи вказувати «порожні» РК у декларації з ПДВ та додатку Д1?

Децюра Сергій
У квітні підприємство склало розрахунок коригування до податкової накладної, яким виправлена помилка в адресі контрагента. Тобто ця помилка не вплинула на суму компенсації. Чи відображати такий розрахунок коригування у декларації з ПДВ та подавати додаток 1 (Д1) до неї?

З початку 2015 року суб’єктам господарювання надано можливість виправляти помилки, допущені у податковій накладній (ПН), шляхом виписки розрахунків коригування (РК) до таких ПН (п. 192.1 ПКУ). За допомогою РК можна виправити помилки, які пов’язані із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, так і ті, що не впливають на суму компенсації. Помилки у номері і даті ПН виправляти заборонено — на це звертають увагу і податківці у листі від 17.02.15 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17 // «БТ», 2015, № 8,с 4. Як саме за допомогою РК можна виправити помилки, допущені в ПН, читайте у «БТ», 2015, № 8, с. 13 та № 10, с. 12.

Якщо ви склали або отримали РК, то його дані слід включити до декларації з ПДВ. У разі коригування:

податкових зобов’язань заповнюєте ряд. 8 з розшифровкою даних у ряд. 8.1.1, 8.1.2, 8.2.1, 8.2.2;

податкового кредиту — заповнюєте ряд. 16 з розшифровкою даних у ряд. 16.1 та 16.1.1 — 16.1.6.

Крім того, дані ряд. 8 та 16 декларації з ПДВ обов’язкового потрібно розшифрувати в додатку 1 (Д1) у розрізі контрагентів та розрахунків коригування (п.п. 9 п. 3 та п.п. 5 п. 4 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом МФУ від 23.09.14 р. № 966, далі — Порядок № 966).

У ситуації, яку ми розглядаємо, за допомогою РК виправили помилку, яка не вплинула на суму компенсації (помилка у шапці ПН). Отже, відсутні дані для відображення у декларації з ПДВ (у ряд. 8 чи 16 відображаються тільки вартісні значення). Тому закономірно виникає запитання: чи слід у цьому випадку подавати разом з декларацією додаток Д1?

Контролери у консультації, наведеній у категорії 101.23 ЗІР ДФСУ, доволі лояльно висловились у відповіді на аналогічне запитання. Вони зазначили, що оскільки обсяги постачання товарів/послуг та відповідно сума податкових зобов’язань чи податкового кредиту платника податку не змінилися або змінилися лише обов’язкові реквізити, то підстав для заповнення ряд. 8.1.1, 8.1.2, 8.2.1, 8.2.2 та/або 16.1, 16.1.1 декларації та додатка Д1 немає.

Звичайно, такий висновок контролерів може порадувати платників ПДВ.

На жаль, цей висновок суперечить положенням Порядку № 966. Нагадаємо: згідно з п12 цього Порядку додатки 1, 6, 7, 8 подають до декларацій за наявності подій, які підлягають відображенню у таких додатках. Очевидно, що такою подією буде отримання чи виписка РК. До того ж ця подія буде зафіксована у Системі електронного адміністрування ПДВ, адже усі РК потрібно реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Таким чином, сам факт складання РК (незалежно від виду помилки, яку він виправляє) є тією подією, яка «підлягає відображенню» в додатку Д1. При цьому в табличній частині цього додатка будуть заповнені не всі графи, зокрема, якщо мова йде про заповнення розд. І, то порожніми залишаться гр. 9 — 13, а при заповненні розд. ІІ — гр. 9 — 15. Усі ж інші графи будуть заповнені. У декларації з ПДВ дані з таких РК не відображаються, оскільки вони не впливають на визначення податку до сплати.

Висновок. Керуватися рекомендаціями контролерів (не відображати у додатку Д1 «порожні» РК, які не вплинули на податкові зобов’язання та податковий кредит) доволі небезпечно. Тому радимо перед тим, як це робити, отримати у своїх місцевих контролерів індивідуальну податкову консультацію, яка б підтверджувала висновки, зроблені у категорії 101.23 ЗІР ДФСУ. А краще вказати у додатку Д1 усі складені та отримані РК. Тоді жодних проблем точно не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі