Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасна виплата зарплати і ф. № 1ДФ

Наумов Сергій, заступник директора Департаменту — начальник управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України
На підприємстві заробітну плату за грудень 2014 року було виплачено в лютому 2015 року. Чи потрібно відображати її виплату і сплату ПДФО та ВЗ у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за 1 квартал 2015 року?

Механізм заповнення реквізитів і граф Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ описаний у розд. III Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.15 р. № 4 (далі — Порядок № 4).

Керуючись ним, податковий агент у табличній частині розділу I Податкового розрахунку вказує щодо кожної фізичної особи у гр. 3а і  суми нарахованих у місяцях звітного кварталу доходів і ПДФО відповідно.

У гр. 3 слід відобразити суму фактично виплачених у звітному кварталі доходів фізособам. Причому якщо дохід у вигляді зарплати виплачується у встановлені строки в місяці, наступному за місяцем нарахування, то він також відображається як виплачений у гр. 3 ф. № 1ДФ за той квартал, до якого належить місяць нарахування зарплати. Під установленими строками слід розуміти строки виплати зарплати, зазначені у ст. 115 КЗпП.

У разі своєчасної виплати зарплати порядки заповнення гр. 4 і гр. 3 є ідентичними. Таким чином, сума перерахованого податку на доходи (гр. 4) дорівнюватиме сумі нарахованого податку (гр. 4а).

При формуванні рядка з військовим збором у розділі II Податкового розрахунку необхідно застосовувати правила, аналогічні до наведених вище.

Отже, у разі повної та своєчасної (у встановлені строки) виплати зарплати збігатимуться:

• значення гр. 3а і 3, а також значення гр. 4а і 4 розділу I Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ;

• значення граф «Загальна сума нарахованого доходу (грн, коп.)» і «Загальна сума виплаченого доходу (грн, коп.)», а також значення граф «Загальна сума утриманого податку, збору (грн, коп.)» «нарахованого», «перерахованого» рядка «Військовий збір» розділу II ф. № 1ДФ.

Якщо зарплата виплачується несвоєчасно або виплачується інший, ніж зарплата, дохід, інформацію про їх нарахування (виплату) і нарахування (виплату) ПДФО відображайте у ф. № 1ДФ за фактом.

Таким чином, якщо зарплата, нарахована в 4 кварталі 2014 року, була виплачена:

своєчасно в установлені строки, то сума такої зарплати, а також ПДФО та ВЗ, сплачені до бюджету при її виплаті в січні 2015 року, до рядків Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ за 1 квартал 2015 року потрапити не повинні;

несвоєчасно, то суму виплаченого доходу слід відобразити у гр. 3 розділу I і у графі «Загальна сума виплаченого доходу (грн, коп.)» рядка «Військовий збір» розділу II ф. № 1ДФ за той звітний квартал, в якому відбулася виплата зарплати (у нашому випадку — у Податковому розрахунку за 1 квартал 2015 року). Аналогічно відображаються ПДФО (гр. 4 розділу I) і ВЗ (графа «Загальна сума утриманого податку, збору (грн, коп.)» «перерахованого» рядка «Військовий збір» розділу II ф. № 1ДФ).

Зокрема, у розділі II ф. № 1ДФ за 1 квартал 2015 року потрібно відобразити суму перерахованого ВЗ, який був утриманий із зарплати за грудень 2014 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі