Теми статей
Обрати теми

«Лікарська» ПДВ-пільга: кому «світить» тимчасове звільнення

Верховна Рада України, Жиленко Катерина, Краченко Дар’я, Децюра Сергій
Закон України від 09.04.15 р. № 332-VIII «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування деяких лікарських засобів та медичних виробів»

Законом, що коментується, ВРУ тимчасово (до 31 березня 2019 року) звільнила від обкладення ПДВ низку операцій, пов’язаних з постачаннями лікарських засобів і медичних виробів (див. рис. нижче).

Початок дії пільги. Зауважте: Кабмін ще повинен затвердити перелік лікзасобів і медвиробів, які придбаватимуться на підставі угод про закупівлю зі спеціалізованими організаціями, а також порядок їх ввезення, постачання та цільового використання. А це означає, що говорити про застосування нової ПДВ-пільги з дня набуття чинності Законом № 332 ще зарано. Судячи з усього, вона запрацює лише з моменту затвердження всіх необхідних нормативно-правових актів (за аналогією з «металобрухтовою» пільгою). Для їх розробки КМУ надано всього два місяці.

Відповідальність. Законодавці заздалегідь прописали порядок дій для постачальників у разі порушення цільового використання лікзасобів і медвиробів, що підпадають під цю пільгу. Так, постачальник при самостійному виявленні порушення повинен:

• за результатами податкового періоду, на який припадає порушення, збільшити податкові зобов’язання на суму ПДВ, нараховану в момент постачання таких лікзасобів і медвиробів;

• перерахувати до бюджету суму податкових зобов’язань і суму пені.

Якщо ж порушення виявлять контролери, постачальнику не уникнути додаткової відповідальності у вигляді штрафу згідно з п. 123.1 ПКУ в розмірі 25 % суми визначеного податкового зобов’язання (у разі повторного порушення протягом 1095 днів — у розмірі 50 % нарахованого податкового зобов’язання).

Приємний сюрприз. Лікзасоби та медвироби, операції із ввезення яких не обкладаються ПДВ відповідно до п. 38 подрозд. 2 розд. XX ПКУ, тепер звільнені і від сплати додаткового імпортного збору (п. 2 розд. ІІ Закону № 332).

Закон набув чинності 07.05.15 р.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі