Теми статей
Обрати теми

Стягнення податкових боргів: електронний ПДВ-рахунок не чіпай!

Державна фіскальна служба України, Державна казначейська служба України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ДФСУ, Держказначейської служби України від 12.03.15 р. № 5780/5/99-99-23-05-16

З 01.02.15 р. хоча й у тестовому режимі, але вже почала діяти система електронного адміністрування ПДВ, у тому числі й електронні ПДВ-рахунки. Як працювати з цими рахунками, ви напевно вже прочитали в нашій статті «Час настав! або Як сплатити ПДВ через електронний рахунок» // «БТ», 2015, № 12, с. 19.

При цьому з абз. 4 п. 87.1 ПКУ випливає, що кошти на електронних ПДВ-рахунках можуть бути джерелом для погашення податкового боргу з ПДВ.

Держказначейство рапортує: трапляються випадки, коли державні виконавці направляють до цього відомства платіжні вимоги про стягнення всіх видів заборгованостей з електронних ПДВ-рахунків на підставі рішення суду та постанови про арешт грошових коштів на таких рахунках платників податків. Очевидно, дозвіл на такі дії держоргани побачили саме в згаданому п. 87.1 ПКУ, хоча там ідеться лише про борг за ПДВ.

При цьому Закон України «Про виконавче провадження» від 21.04.99 р. № 606-XIV дозволяє державним виконавцям накладати арешт на кошти та інші цінності боржника, зокрема на кошти на рахунках і вкладах у банках, інших фінансових установах.

Листом, що коментується, ДФСУ і Держказначейство закликають не плутати поняття банківського рахунка та електронного ПДВ-рахунка — не заарештовувати кошти на таких рахунках і відкликати вже виписані платіжні доручення на стягнення коштів. Адже відсутність коштів на електронних ПДВ-рахунках не дозволить вчасно оплачувати зобов’язання з ПДВ.

Отже, шановані читачі, якщо ваш електронний ПДВ-рахунок «обчистили» за борги, не соромтеся оскаржити такі дії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі