Теми статей
Обрати теми

Таємнича графа 7 додатка Д1: яку дату отримання розрахунку коригування зазначити?

Кравченко Дар’я, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
Дата отримання розрахунку коригування (РК) завжди викликала спори при заповненні додатка Д1 до ПДВ-декларації. Адже, на думку податківців (якої вони дотримувалися і до 01.01.15 р.), саме вона безпосередньо впливала на період коригування податкових зобов’язань (ПЗ) у постачальника та податкового кредиту (ПК) у покупця.
Однак із запровадженням СЕА все змінилося. Несподівано на перший план вийшла не дата отримання РК, а момент його реєстрації в ЄРПН. Як тепер заповнювати графу 7 додатка Д1, щоб не помилитися? Давайте розберемося з цією задачкою.

Новий алгоритм — нова дата

З 01.02.15 р. запрацювала не тільки СЕА, а й новий порядок реєстрації РК в ЄРПН. Обов’язок зареєструвати РК в ЄРПН отримали (п. 16 Порядку № 569):

постачальник товарів (послуг), якщо передбачається збільшення їх вартості чи сума компенсації не змінюється;

покупець товарів (послуг), якщо передбачається зменшення їх вартості.

У першому випадку процедура реєстрації РК проста:

• на дату зміни суми компенсації постачальник складає РК;

• реєструє РК в ЄРПН в установлені строки (15 календарних днів).

Надсилати покупцю РК не потрібно. Оскільки на сьогодні реалізовано можливість отримання РК безпосередньо через ЄРПН (п. 201.10 ПКУ).

У другому випадку, процедура дещо ускладнюється:

• спочатку на дату зміни суми компенсації постачальник складає РК, підписує його своїми електронними підписами та надсилає покупцю;

• і тільки після цього покупець реєструє РК в ЄРПН.

Продавцю нічого не залишається, як зробити відповідний запит до ЄРПН та отримати повідомлення про реєстрацію покупцем РК і сам РК, підписаний покупцем.

По суті, такий порядок дій нагадує алгоритм, що діяв раніше, коли постачальник виписував РК у паперовому вигляді і надсилав його на підпис покупцю. Після того, як останній ставив дату отримання та підпис на РК, документ надсилався назад продавцю.

Проте якщо до 01.02.15 р. «зелене світло» для коригування ПЗ постачальника і ПК покупця давала саме дата отримання РК покупцем*, то після 01.02.15 р. відправною точкою стала дата реєстрації РК в ЄРПН. Особливо в разі складання:

* На цьому завжди наполягали податківці, хоча підставою для коригування був факт зміни вартості товарів/послуг (ст. 192 ПКУ), а не факт отримання РК.

• «зменшуючого» РК для постачальника (отримує право зменшити суму ПЗ за таким РК тільки після його реєстрації в ЄРПН покупцем — п. 16 Порядку № 569);

• «збільшуючого» РК для покупця (може сформувати ПК тільки після того, як постачальник зареєструє РК в ЄРПН — п. 198.6 ПКУ).

У зв’язку з цим у податківців з’явився і новий підхід у визначенні дати отримання РК покупцем гр. 7 «дата отримання отримувачем (покупцем)» додатка Д1 (категорія 101.23 ЗІР ДФСУ). Їх підхід ми навели в таблиці нижче.

Рекомендації податківців щодо заповнення гр. 7 додатка Д1

Ситуація

Що вписувати до гр. 7 таблиці 1, 2 і 3 додатка Д1

Збільшується вартість товарів (послуг) або сума компенсації не змінюється(1)

Дату отримання покупцем РК, зареєстрованого в ЄРПН

Зменшується вартість товарів/послуг

Дату отримання покупцем РК для реєстрації в ЄРПН

(1) Раніше податківці у своїх роз’ясненнях стверджували: у разі складання РК, що не змінює суму компенсації вартості товарів/послуг, відображати такі документи в ПДВ-звітності не потрібно (категорія 101.23 ЗІР ДФСУ). Ми з такою думкою не погоджувалися («БТ», 2015, № 18-19, с. 44). Як бачите, наші припущення підтвердилися. Отже, «нульові» РК також відображаємо в додатку Д1.

 

По суті, податківці не сильно морочилися із заповненням гр. 7, а безпосередньо спробували пов’язати її назву з новим порядком реєстрації РК у ЄРПН. Але чи не буде тут якихось неув’язок? Давайте розберемося.

Проте одразу слід звернути увагу, що інформація, зазначена в цій графі, довідкова і безпосередньо не визначає, в декларації за який звітний період треба/можна відобразити дані РК.

«Неув’язочка вийшла?..»

«Збільшуючий» та «нульовий» РК. Тут у ситуацію невизначеності потрапляє, перш за все, постачальник. Адже фактично, йому необхідно буде дізнатися дату отримання РК покупцем з ЄРПН. Як він це зробить?

Раніше (за часів існування паперових РК) функцію фіксації дати отримання РК покупцем виконувало спеціальне поле «(дата отримання розрахунку коригування, підпис покупця)». Тоді надіславши РК на підпис покупцю та отримавши його назад, постачальник мав точну дату (точні дані) для заповнення таблиці 1 додатка Д1.

Якщо ж у періоді виписки РК покупець його не підписав і, відповідно, не зазначив у ньому дату отримання, постачальник:

• усе одно коригував ПЗ (пп. 192.1.1 і 192.1.2 ПКУ);

• у гр. 7 додатка Д1 ставив прочерк або залишав комірку незаповненою (якщо декларація подавалася в електронній формі).

Зараз простежити дату отримання покупцем РК з ЄРПН або навіть факт неотримання РК з ЄРПН покупцем постачальник не може. Такі дані система не дає. Постачальнику доступним буде тільки підтвердження про прийняття РК до ЄРПН у вигляді квитанції з датою та часом отримання РК податковими органами (п. 201.10 ПКУ).

У цьому випадку логічніше було б замість дати отримання покупцем РК, зареєстрованого в ЄРПН, у гр. 7 додатка Д1 зазначати дату реєстрації РК в ЄРПН. Оскільки саме в цей момент документ стає доступним для покупця. А коли покупець його фактично отримає, значення не має.

Нагадаємо, що постачальник зобов’язаний відобразити дані «збільшуючого» РК у декларації незалежно від того, зареєстрований він у ЄРПН чи ні (п. 17 Порядку № 569). А ось у покупця до ПДВ-звітності такий РК потрапляє залежно від строку його реєстрації в ЄРПН. Так, якщо:

• РК зареєстрований своєчасно (у межах установлених 15 календарних днів), то його відображаємо в ПДВ-декларації того звітного періоду, на який припадає дата складання РК;

• РК зареєстрований із запізненням (до 180 днів), то він потрапляє до ПДВ-декларації того звітного періоду, в якому такий РК був зареєстрований (п. 198.6 ПКУ).

«Зменшуючий» РК. І в цьому випадку перед продавцем стоїть непросте завдання — дізнатися дату отримання РК покупцем для реєстрації його в ЄРПН. Завдання досить складне, оскільки постачальник може зафіксувати тільки дату надсилання РК покупцю. Хоча в еру Інтернету електронна пошта доставляється протягом декількох секунд. Тому постачальник цілком може вважати, що покупець отримав РК у день відправки.

Однак виникає запитання — навіщо взагалі потрібна дата отримання РК покупцем, якщо для постачальника вирішальну роль відіграє факт реєстрації такого РК в ЄРПН? Нагадаємо, що тільки після реєстрації РК в ЄРПН постачальник має право зменшити ПЗ (п. 16 Порядку № 569).

Для покупця дата отримання РК також не несе в собі жодного смислового навантаження. Оскільки зменшити ПК він зобов’язаний уже в періоді повернення товарів (зменшення його вартості) та складання РК постачальником незалежно від того, зареєстрований РК в ЄРПН чи ні (п. 17 Порядку № 569).

На наш погляд, у цьому випадку краще було б зазначати дату реєстрації покупцем РК в ЄРПН.

Крім того, саме дата реєстрації РК в ЄРПН є вирішальною для збільшення/зменшення розміру реєстраційного ліміту постачальника та покупця (п. 18 Порядку № 569).

Документи та скорочення статті

Порядок № 569 — Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ПК — податковий кредит.

РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

СЕА — система електронного адміністрування ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі