Теми статей
Обрати теми

Працівник помер, перебуваючи на лікарняному: нюанси останнього розрахунку

Клиженко Яна
Працівник помер, коли перебував на лікарняному. Які нюанси потрібно врахувати роботодавцю при проведенні останнього розрахунку? Хто має право отримати належні суми?

Ситуація не є звичайною, а тому розберемо послідовність дій роботодавця. Розпочнемо з розрахунків.

Отже, трудовий договір з працівником припиняється у зв’язку з його смертю. Ваше завдання — провести остаточний розрахунок із таким працівником. Зокрема, належить виплатити зарплату за останній відпрацьований період (за наявності), компенсацію* за невикористані дні відпустки, а також оплатити дні хвороби, підтверджені листком непрацездатності.

* Детально про компенсацію читайте у «БТ», 2014, № 33, с. 11. Нагадаємо, що така виплата для цілей оподаткування вважається зарплатою.

Щодо зарплати та компенсації за невикористану відпустку запитань немає — вони нараховуються в загальному порядку з відповідним оподаткуванням. Нагадаємо, що до бази нарахування ЄСВ уключаються виплати, нараховані працівнику, який помер, за період, що закінчується днем його смерті (див. консультацію з підкатегорії 301.03 ЗІР ДФСУ). А тому компенсацію за невикористану відпустку, яка нараховується працівнику, який помер, при остаточному розрахунку, усе ж таки включають до бази справляння ЄСВ. При цьому якщо працівник мав право на ПСП, то таке право зберігається за ним і в місяці смерті.

Крім того, майте на увазі: якщо працівнику, який помер, була надана відпустка за невідпрацьований час, відрахування з його зарплати за невідпрацьовані дні відпустки не здійснюється ( ч. 3 ст. 22 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР).

Суми зарплати та компенсації за невикористану відпустку відображайте в розділі I Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «101».

Важливо: якщо нараховуєте і зарплату, і компенсацію, то у графах 3а і 3 показуєте суму цих виплат, а не два окремі рядки. У розділі I вказуєте:

• у графі 2 — реєстраційний номер облікової картки працівника, який помер;

• у графі 7 — дату смерті згідно зі свідоцтвом про смерть (лист Мінпраці України від 31.12.10 р. № 284/06/186-10). Адже саме цією датою працівника виключать з облікового складу підприємства.

А ось суму ВЗ з таких виплат вказують у складі загальної суми в розділі II ф. № 1ДФ.

Також не забудьте заповнити Звіт з ЄСВ. Зокрема, потрібно внести відомості про розірвання трудового договору з працівником унаслідок його смерті до таблиці 5 Звіту за формою Д4. Майте на увазі, що у графі 11 таблиці 5 в колонці «дата закінчення» страхувальником (роботодавцем) вказується фактична дата смерті застрахованої особи незалежно від дати видання наказу (розпорядження) підприємства про виключення застрахованої особи, яка померла, з особового складу підприємства (див. консультацію в підкатегорії 301.06.01 ЗІР ДФСУ).

Стосовно лікарняних нюансів більше. Так, якщо хвороба закінчилася смертю, то виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю мають бути нараховані за весь період хвороби, уключаючи день смерті (лист ФТВП від 14.08.09 р. № 04-06/Н-152з-198). Однак пам’ятайте: лікарняний має бути оформлений належним чином і наданий до комісії зі соцстрахування протягом 12 календарних місяців з дня смерті працівника.

Щодо оподаткування лікарняних виплат зауважимо таке. Якщо лікарняний листок подано до комісії із соцстрахування:

до моменту остаточного розрахунку з працівником, який помер, то суми оплати днів хвороби (і за рахунок підприємства, і за рахунок соцстраху) уключаєте до бази нарахування ЄСВ на підставі ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ. Увага! Дати смерті та остаточного розрахунку не збігаються;

після проведення остаточного розрахунку з працівником, який помер (наприклад, через місяць або два після остаточного розрахунку), із суми лікарняних ЄСВ справляти не потрібно. Причина: виплати нараховані не за відпрацьований час після припинення трудових відносин із працівником.

А ось ПДФО і ВЗ із суми таких лікарняних утримати доведеться в будь-якому разі (за правилами, встановленими для зарплати). Причому суми лікарняних для ПДФО-цілей потрібно віднести до місяців, за які вони нараховані.

У розділі I ф. № 1ДФ лікарняні відображаєте як зарплату (див. вище).

Увага! На цей момент реєстраційний номер облікової картки працівника, який помер, уже може бути видалений податківцями та на підприємство надійде повідомлення про помилку у ф. № 1ДФ. Не хвилюйтесь. Просто надайте письмове пояснення до своєї податкової, в якому вкажіть, що відображений у ф. № 1ДФ дохід нарахований працівнику, який помер, за період, коли він перебував з вами у трудових відносинах.

Виплата. Отже, що належить нарахувати працівнику, який помер, і як оподатковувати такі суми, ми з’ясували. Тепер розберемося з порядком виплати доходу.

Зверніть увагу: перехід прав та обов’язків від фізособи (спадкодавця), яка померла, до інших осіб (спадкоємців) визначається як спадкоємство ( ч. 1 ст. 1216 ЦКУ). При цьому суми зарплати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим пошкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцю, але не були отримані ним за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності — входять до складу спадщини (ч. 1 ст. 1227 ЦКУ).

Отже, отримати належні виплати повинні члени сім’ї. Але як переконатися у спорідненості та все зробити правильно?

Розібратися допоможе СКУ* (лист від 02.07.07 р. № Ш-10310). Згідно з «головним сімейним законом» до складу сім’ї відносять дружину (чоловіка) особи, яка померла, а також її дітей, які не досягли повноліття, незалежно від того, проживали вони спільно з померлим чи ні. У свою чергу, повнолітні діти вважаються членами сім’ї тільки за умови спільного проживання з батьками (див. рішення Верховного Суду України «Про набуття статусу члена сім’ї» від 26.12.07 р.).

* Сімейний кодекс України від 10.01.02 р. № 2947-III.

Крім того, до членів сім’ї можуть бути віднесені особи, пов’язані з особою, яка померла, кровною спорідненістю або на інших підставах, установлених законом (утримання тощо), за умови, що виконуються такі вимоги, як спільне проживання, ведення спільного побуту та наявність спільних прав та обов’язків. З положень ст. 2 СКУ випливає, що членами сім’ї є батьки (усиновлювачі), баба, дід, прабаба, прадід, онуки, правнуки, брати та сестри, мачуха, вітчим, падчерка і пасинок спадкодавця.

Підставою для виплати зарплати працівника, який помер, членам його сім’ї є заява з проханням виплатити належні такому працівнику суми, а також свідоцтво про смерть.

Крім того, дружина (чоловік) для підтвердження статусу члена сім’ї працівника, який помер, пред’являє свідоцтво про шлюб, дитина — свідоцтво про народження (про усиновлення).

Інші члени сім’ї повинні підтвердити і факт перебування у кровній спорідненості та факт спільного проживання з померлим. Для документального підтвердження спільного проживання використовується довідка з ЖЕКу.

Слід зазначити, що ЦКУ не передбачені переваги в отриманні сум заробітної плати (та інших трудових виплат) одними членами сім’ї перед іншими. Тому в разі якщо за виплатою сум заробітної плати, не отриманої працівником за життя, звертається не один член сім’ї, то такі суми розподіляються порівну.

Майте на увазі: суми зарплати та інших виплат, пов’язаних з трудовими відносинами, не отримані за життя працівником, який помер, спочатку не включаються до складу спадщини, і члени сім’ї не визнаються спадкоємцями таких виплат. Тільки в разі відсутності членів сім’ї працівника, який помер, зарплата включається до спадкової маси та успадковується в загальному порядку згідно з ЦКУ.

Якщо суми зарплати призначені спадкоємцям за заповітом, право спадкування таких сум виникне у спадкоємців тільки за відсутності членів сім’ї спадкодавця, які виявили бажання їх отримати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі