Теми статей
Обрати теми

Донараховуємо ЄСВ за новою мінзарплатою: ДФСУ звільняє від штрафів

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Лист ДФСУ від 27.10.15 р. № 3947/7/99-99-17-13-01-17

У листі, що коментується, ДФСУ нагадала, що за період з 01.09.15 р. у разі дотягування ЄСВ до внеску з мінзарплати потрібно вже враховувати новий розмір мінзарплати (1378 грн.). На що ще вплинуло підвищення мінзарплати та прожитмінімуму, ви можете довідатися з «БТ», 2015, № 3, с. 39.

Якщо при розрахунку вересневих виплат працівникам ви використовували «старий» розмір мінзарплати (1218 грн.), то необхідно донарахувати ЄСВ виходячи з нового розміру.

Також слід здійснити перерахунок максимальної величини бази нарахування при розрахунку ЄСВ (17 розмірів мінзарплати) на суми допомоги по вагітності та пологах, оплати відпускних, період яких більше одного місяця, якщо нарахування проводилися до 01.09.15 р. Тобто, якщо ви до 01.09.15 р. нарахували наперед вересневі декретні/відпускні і «обрізали» базу для нарахування ЄСВ старою граничною сумою (20706 грн.), то потрібно перерахувати та доплатити ЄСВ виходячи з нової максимальної величини (23426 грн.).

Отже, якщо це необхідно, то за період з 01.09.15 р. платники ЄСВ повинні провести перерахунок нарахованих сум ЄСВ і відобразити такі суми у звітності з ЄСВ за жовтень — грудень 2015 року.

Найголовніше! Якщо ви проводите такі донарахування, пов’язані зі зростанням розміру мінімальної зарплати і, відповідно, максимальної та мінімальної бази для ЄСВ-нарахувань, то штрафні санкції за донарахування платником своєчасно не нарахованого ЄСВ не застосовуються. Досить лояльна позиція. Залишається сподіватися, що місцеві податківці послухаються свого «старшого брата» і не штрафуватимуть за такі донарахування.

Теги ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі