Теми статей
Обрати теми

Збитковий експорт: суд — проти ставки ПДВ 20 %

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Постанова Харківського апеляційного адміністративного суду у справі від 21.10.15 р. № 818/2664/15

Суть справи — Головне управління ДФСУ в Сумській області надало підприємству індивідуальну податкову консультацію (ІПК), в якій роз’яснило: обсяг операцій, розрахований виходячи з перевищення собівартості продукції над фактичною ціною постачання, не формує вартості товару, що експортується. Тому ставка 0 % до такого обсягу не застосовується. Тобто в податковій накладній (ПН) з позначкою «17» сума ПДВ визначається за основною ставкою у розмірі 20 % від бази обкладення ПДВ. Про цю проблему ми писали у «БТ», 2015, № 34-35, с. 31 і № 40, с. 6.

Підприємство з таким висновком не погодилося і подало позов до суду. У суді першої інстанції його не підтримали. А ось апеляційний суд став на бік апелянта, виходячи з такого:

1. Розмір ставки з ПДВ залежить не від бази обкладення ПДВ, а від об’єкта оподаткування (у нашому випадку — експортної операції).

2. У ПН на перевищення ставка 20 % не використовується, оскільки:

• при експорті продукції за ціною нижче її собівартості здійснюється одна господарська операція (до неї застосовується ставка 0 %). І поділяти її на декілька об’єктів не можна;

• друга ПН тільки доповнює основну ПН, яка складається за результатами здійснення однієї експортної операції, оформленої митною декларацією. Підтвердженням цьому є гр. 3 такої ПН, в якій вказують «перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг, указаних у податковій накладній № __».

Висновок суду: при проведенні експортних операцій застосування ставки ПДВ 20 % є незаконним. Тому суд визнав недійсною консультацію фіскалів і зобов’язав їх надати нову з урахуванням висновків суду.

Безумовно, про остаточну перемогу здорового глузду говорити ще рано. Адже фіскали мають право на касаційне оскарження цього рішення.

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі