Теми статей
Обрати теми

Перейшли на єдиний податок: оподатковуємо перехідні операції

Дар’я КРАВЧЕНКО, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
У процесі зміни системи оподаткування новоспечений єдиноподатник не може розпочати життя з чистого аркуша. Як правило, залишаються незавершені правочини та перехідні операції. Що робити в таких ситуаціях, ми зараз і обговоримо.

Вплив на гранично допустимий дохід

Для того щоб потрапити до тієї чи іншої групи платників ЄП, суб’єктам господарювання доводиться вписуватися в межі вимог ст. 291 ПКУ. Вони стосуються як кількості найманих працівників, видів здійснюваної діяльності, так і обсягу граничного доходу, отриманого протягом календарного року. Останній критерій встановлений:

• для групи 1 — 300 тис. грн.;

• для групи 2 — 1,5 млн грн.;

• для групи 3 — 20 млн грн.*

* Платників ЄП групи 4 ми не розглядатимемо, оскільки для них прописані особливі правила.

Перевищивши гранично допустимий обсяг доходу (як і в разі порушення інших критеріїв), платник або втрачає ЄП-статус, або ж вимушений перейти до «старшої» групи.

Увага! Ті суми, які потраплять до ЄП-доходу, ви зобов’язані будете включити і до розрахунку граничного доходу. Але є винятки:

1. Якщо ви отримали передоплату за товари, які були реалізовані ще в період роботи на загальній системі оподаткування, до ЄП-доходу така сума коштів уже не потрапить ( п. 292.11 ПКУ). Але! Тільки за умови, що ці кошти ви раніше обліковували у складі:

• доходу при обчисленні податку на прибуток підприємств — для юросіб;

• загального оподатковуваного доходу — для ФОП.

2. Суми ПДВ, що надійшли у вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), відвантажених в період роботи на загальній системі оподаткування, також не потраплять до ЄП-доходу ( п. 292.11 ПКУ).

3. Не включається до ЄП-доходу компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди ( п. 292.15 ПКУ).

Як вплинуть на ЄП-дохід перехідні операції, розглянемо детальніше в таблиці.

Пам’ятка про оподаткування перехідних операцій

Ситуація

Порядок дій

Продаж товарів/послуг

Відвантажили товар (підписали акт виконаних робіт, акт наданих послуг) на загальній системі —

оплату отримали на ЄП

ЄП. Продавець, перебуваючи на загальній системі, при відвантаженні товару відображає дохід від реалізації та враховує його при визначенні фінансового результату. Отримавши оплату вже на ЄП, дохід ще раз не відображає ( п.п. 6 п. 292.11 ПКУ).

ПДВ. Якщо ПДВ-статус при переході на ЄП не змінюється (платник ПДВ обрав ставку ЄП 2 % або неплатник ПДВ обрав ставку 4 %), то цей перехід на ПДВ-облік не вплине. Платник ПДВ нараховує ПЗ за першою подією.

ЗС (з ПДВ) → ЄП (без ПДВ). Продавець, перебуваючи ще на загальній системі, повинен був нарахувати ПЗ за правилом першої події (за датою відвантаження товару) і відобразити їх у ПДВ-звітності.

Далі, отримавши плату за товар, суму ПДВ у складі вартості відвантажених товарів до доходів він уже не включає ( п.п. 7 п. 292.11 ПКУ).

ПН, складену на таку операцію, потрібно встигнути зареєструвати в ЄРПН не пізніше дати анулювання ПДВ-реєстрації. Після цієї дати податківці відмовляються реєструвати ПН анульованих платників ПДВ, навіть якщо 15-денний строк не сплинув (див. «БТ», 2015, № 44, с. 42). Тому покупець може втратити право на ПК.

ЗС (без ПДВ) → ЄП (з ПДВ). ПЗ з ПДВ не виникають. Адже перша подія відбулася ще у безПДВшний період. А за другою подією ПЗ з ПДВ не нараховують

Передоплату отримали на загальній системі — товар відвантажили (підписали акт виконаних робіт, акт наданих послуг) на ЄП

ЄП. На дату отримання передоплати дохід у продавця не виникає ( п.п. 6.3 П(С)БО 15 «Доходи»). А ось уже перебуваючи на ЄП, постачальник зобов’язаний буде на дату відвантаження товару визнати дохід, з якого згодом і сплатить ЄП ( абзац четвертий п. 292.3 ПКУ). Датою нарахування доходу буде дата відвантаження товарів ( п. 292.6 ПКУ).

ПДВ. Якщо ПДВ-статус при переході на ЄП не змінюється, то платник ПДВ нараховує ПЗ за першою подією, а неплатник ПДВ не нараховує ПЗ.

ЗС (з ПДВ) → ЄП (без ПДВ). Продавець, перебуваючи ще на загальній системі, повинен був нарахувати ПЗ за правилом першої події (за датою отримання передоплати) і відобразити їх у ПДВ-звітності. Тоді у статусі платника ЄП (без ПДВ) відвантаження товару пройде повз ПДВ-облік.

ЗС (без ПДВ) → ЄП (з ПДВ). ПЗ з ПДВ не виникають. Адже перша подія відбулася ще у безПДВшний період. А за другою подією ПЗ з ПДВ не нараховують

Придбання товарів/послуг

Отримали товар (роботи, послуги) на загальній системі — оплатили товар (роботи, послуги) на ЄП

ЄП. Отримання товару та його подальша оплата на облік доходів і витрат покупця не впливають.

ПДВ. Якщо ПДВ-статус при переході на ЄП не змінюється, то платник ПДВ має право на ПК за першою подією, а неплатник ПДВ не нараховує ПК.

ЗС (з ПДВ) → ЄП (без ПДВ). На дату отримання товару покупець зобов’язаний відобразити ПК за умови, що таке придбання підтверджене правильно оформленою та зареєстрованою в ЄРПН ПН ( п. 198.6 ПКУ).

Відобразивши ПК, але не використавши придбаний товар у госпдіяльності, на дату ПДВ-анулювання покупцю доведеться визнати їх умовне постачання та нарахувати ПЗ ( п. 184.7 ПКУ).

ПН, складену на «умовне постачання», потрібно встигнути зареєструвати в ЄРПН не пізніше дати анулювання ПДВ-реєстрації (див. вище).

ЗС (без ПДВ) → ЄП (з ПДВ). Право на ПК з ПДВ не виникає (немає ПН)

Оплатили товар (роботи, послуги) на загальній системі — отримали товар (роботи, послуги) на ЄП

ЄП. Оплата товару та його отримання на облік доходів і витрат покупця не впливають.

ПДВ. Якщо ПДВ-статус при переході на ЄП не змінюється, то платник ПДВ має право на ПК за першою подією, а неплатник ПДВ не нараховує ПК.

ЗС (з ПДВ) → ЄП (без ПДВ). На дату першої події (перерахування передоплати) покупець має право відобразити ПК. Головне, щоб таке придбання було підтверджене правильно оформленою та зареєстрованою в ЄРПН ПН ( п. 198.6 ПКУ).

Відобразивши ПК за оплаченими, але не отриманими товарами, на момент анулювання ПДВ у платника значитиметься дебіторська заборгованість. За нею на дату ПДВ-анулювання визнаємо «умовне постачання» ( п. 184.7 ПКУ).

ПН, складену на «умовне постачання», потрібно встигнути зареєструвати в ЄРПН не пізніше дати анулювання ПДВ-реєстрації.

ЗС (без ПДВ) → ЄП (з ПДВ). Право на ПК з ПДВ не виникає (немає ПН)

 

Завершуємо заборонені операції

Єдиноподатникам заборонено здійснювати деякі види діяльності ( п. 291.5 ПКУ). Але якщо заборонена операція була розпочата на загальній системі, а завершується в період роботи на ЄП? Чи потрібно оподатковувати отриманий дохід за ставкою 15 % та залишати спрощенку? На жаль, ПКУ мовчить про це.

Якщо ФОП, перебуваючи на загальній системі, тільки отримав передоплату, а «заборонену» послугу надаватиме (підпише документи) на ЄП групи 1 або 2, то це можна розглядати як порушення. Таких ситуацій краще уникати.

А ось у зворотній ситуації, коли «заборонена» послуга була надана до переходу на ЄП, а єдиноподатник тільки отримує оплату, на нашу думку, це не буде порушенням.

Навіть податківці дозволяють залишатися платнику на ЄП, якщо після переходу до «молодшої» групи він отримує оплату від «забороненого» виду діяльності (категорія 107.08 ЗІР ДФСУ). При цьому вони пропонують подати уточненку за попередній період (сплатити ЄП за попередніми правилами), а не за підвищеною ставкою 15 %.

У разі переходу із загальної системи на ЄП таку виручку доведеться включити до доходів єдиноподатника, що оподатковуються за підвищеною ставкою, але підстав для виходу з ЄП немає.

Скорочення статті

ЄП — єдиний податок.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПН — податкова накладна.

ПК — податковий кредит.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ЗС — загальна система оподаткування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі