Теми статей
Обрати теми

Членські внески до ОСББ: можна без РРО

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Марія СОЛОМІНА
Лист ДФСУ від 27.10.15 р. № 22787/6/99-99-22-07-03-15

Питання застосування РРО не втрачають актуальності.

У листі, який зараз аналізуємо, податківці дійшли правильного висновку: ОСББ можуть приймати членські та цільові внески без застосування РРО. При цьому достатньо, щоб члени ОСББ уносили кошти до каси та при цьому оформлювались прибуткові касові ордери з дотриманням вимог Положення № 637*.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637.

Аргумент такий: застосовувати РРО потрібно при здійсненні розрахункових операцій у готівковій та/або безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі. Це стосується і ОСББ. Однак інші касові операції, не пов’язані з проведенням розрахунків при продажу товарів (наданні послуг) у розумінні Закону про РРО, можна проводити без РРО.

Усе правильно, адже внесення членських внесків не є розрахунковою операцією в розумінні ст. 2 Закону про РРО.

Головний висновок: за операціями, які не є розрахунковими в розумінні Закону про РРО, можна не застосовувати РРО. Цю позицію можна використати на свій захист, у тому числі й для операцій оренди. Нагадаємо, що операцію надання майна в оренду не можна вважати послугою, з точки зору ЦКУ. Однак фіскали (на нашу думку, неправомірно) прирівнюють оренду до надання послуг і в листі ДФСУ від 10.07.15 р. № 14505/6/99-99-22-07-03-15 зазначають, що при отриманні орендної плати потрібно застосовувати РРО («БТ», 2015, № 38, с. 10). Ми ж схильні вважати, що оренда не є послугою, а тому не підпадає під визначення розрахункової операції, отже, розрахунки ведуться без РРО.

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі