Теми статей
Обрати теми

ЮРЄПи-орендодавці та земподаток: податківці сказали «так, ні, мабуть»

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Марія СОЛОМІНА
Листи ДФСУ від 29.09.15 р. № 20635/6/99-99-15-03-01-15 і від 30.09.15 р. № 20744/6/99- 99-15-03-01-15

Ось уже не перший рік триває війна єдиноподатників, які надають в оренду нерухомість, з контролерами. Згідно з  п.п. 4 п. 297.1 ПКУ платники ЄП звільняються від нарахування та сплати земельного податку, а також подання «земельної» податкової звітності, якщо земділянки використовуються в господарській діяльності. Однак фіскали відмовляються визнавати надання в оренду використанням у господарській діяльності.

У категорії 112.01 ЗІР ДФСУ податківці розмістили консультації з питання сплати земподатку єдиноподатниками-орендодавцями. При цьому якщо ППЄПам вони ще надають шанс не сплачувати земподаток (якщо на фізособу оформлено право власності), то ЮРЄПам зовсім відмовляли у звільненні.

Правду кажучи, у листах, що коментуються, податківці не надали прямого дозволу ЮРЄПам-орендодавцям не сплачувати земельний податок. Однак вони вже не посилаються на свій «головний козир» у колишніх роз’ясненнях — ст. 796 ЦКУ, згідно з якою орендарю разом з правом оренди приміщення передається право користування земельною ділянкою. А оскільки земділянкою користується орендар, отже, орендодавець не використовує її у своїй госпдіяльності.

Навпаки, тепер контролери процитували ст. 3 ГКУ, згідно з якою до господарської діяльності належить і надання послуг. І під кінець зробили очевидний висновок: юрособи-єдиноподатники не є платниками земельного податку за земельну ділянку під нежитловим приміщенням (його частиною) за умови, що така земельна ділянка використовується виключно для провадження господарської діяльності.

Ми залишаємося оптимістами і схильні «бачити склянку наполовину повною». Тому сподіваємося, що податківці дозволять ЮРЄПам- орендодавцям не сплачувати земельний податок і скасують фіскальні консультації в ЗІР ДФСУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі