Теми статей
Обрати теми

ДФСУ роз’яснює

Катерина ЖИЛЕНКО

Номер і тема листа

Позиція ДФСУ / наш коментар

Податок на прибуток

Лист ДФСУ від 07.09.15 р. № 19105/6/99-99-19-02-02-15

«Щодо збільшення фінансового результату податкового (звітного) періоду на суму витрат з нарахування роялті на користь нерезидента новоствореним підприємством»

У разі якщо платник податку поніс витрати з нарахування роялті на користь нерезидента у звітному періоді 2014 року, такий платник податку не повинен збільшувати фінансовий результат до оподаткування на суму таких витрат відповідно до вимог пп. 140.5.6 та 140.5.7 ПКУ у 2015 році. У разі коли такі витрати формувались у 2015 році, платник податку, який відповідно до вимог п.п. 134.1.1 цього Кодексу зобов’язаний здійснювати коригування визначеного за правилами бухгалтерського обліку фінансового результату до оподаткування, збільшує фінансовий результат на витрати із нарахування роялті на користь нерезидента згідно з  пп. 140.5.6 і 140.5.7 ПКУ. При цьому для обчислення граничної межі суми витрат для визначення різниці згідно з  п.п. 140.5.6 ПКУ у 2015 році платник використовує дані фінансової звітності за рік, що передує звітному

ПДВ

Лист ДФСУ від 29.10.15 р. № 22983/6/99-95-42-01-15

«Щодо оподаткування податком на додану вартість операції з надання продавцем винагороди (бонусу) покупцю»

При наданні продавцем винагороди (бонусу) покупцю у зв’язку з досягненням певних обсягів постачання товарів, придбаних у такого продавця, об’єктом обкладення ПДВ є маркетингові послуги, які надаються покупцем, а мотиваційні та стимулюючі виплати, в свою чергу, є компенсацією вартості таких послуг. Тому у покупця при отриманні мотиваційних виплат (бонусів) від продавця виникають податкові зобов’язання з ПДВ на суму отриманих мотиваційних виплат (бонусів)

Покупець допомагає своєму постачальнику просувати його продукцію, тобто надає маркетингові послуги, а натомість отримує бонуси на власні покупки у такого постачальника. Такі маркетингові послуги є об’єктом обкладення ПДВ ( п. 185.1 ПКУ)

Лист ДФСУ від 12.10.15 р. № 21564/6/99-99-19-03-02-15

«Щодо оплати вартості програмної продукції та щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання на митній території України програмної продукції, яка на матеріальному носії ввезена на митну територію України»

Якщо при постачанні програмної продукції (ПП) вартість такої ПП, яка зафіксована на матеріальному носії інформації, та вартість такого носія інформації визначені окремо, то операції з постачання ПП звільняються від обкладення ПДВ, а операції з постачання матеріального носія інформації обкладаються ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою.

При здійсненні операцій з постачання систем та/або устаткування/обладнання, невід’ємною складовою яких є ПП, ПДВ сплачується на загальних підставах

Очевидно, податківці підштовхують до такого висновку: якщо вартість ПП можна відокремити від вартості носія, то до постачання ПП застосовується ПДВ-звільнення. А якщо вони є нерозривними, то звільнення не отримаєш. Проте у разі, коли поставляється примірник комп’ютерної програми (КП), уже встановлений на комп’ютер, і покупцю передається право на користування такої КП (ліцензія), то плата за ліцензію не повинна обкладатися ПДВ. Або як роялті, або як постачання примірника КП (УПК № 536(1)).

Звідси порада: купуючи ПП на носії інформації (телефон, планшет, комп’ютер тощо), просіть постачальника в документах вказувати вартість ПП і носія окремо

Єдиний податок

Лист ДФСУ від 16.10.15 р. № 9676/П/99-99-15-03-01-14 «Щодо можливості обрання спрощеної системи оподаткування»

Громадська організація, яка внесена до Реєстру неприбуткових організацій та установ, може обрати спрощену систему оподаткування у разі дотримання вимог, установлених гл. 1 розд. XIV ПКУ, зокрема протягом календарного року обсяг доходу не повинен перевищувати 20 млн грн. ( п.п. 3 п. 291.4 ПКУ) та не може обирати заборонені види діяльності ( п. 291.5 ПКУ).

При цьому не можуть бути платниками ЄП суб’єкти господарювання, у статутному капіталі яких 25 % і більше належить юрособам – неплатникам ЄП ( п.п. 291.5.5 ПКУ)

ПДФО

Лист ДФСУ від 27.10.15 р. № 22624/6/99-99-17-03-03-15

«Щодо оподаткування майнового внеску у вигляді земельних ділянок до статутного капіталу товариства в обмін на корпоративні права»

Внесок фізичної особи у вигляді земельних ділянок до статутного фонду юридичної особи — резидента є придбанням такою фізичною особою права власності на частку (пай) у статутному фонді (капіталі) такої юридичної особи ( п. 170.2 ПКУ), тобто є витратами, понесеними у зв’язку із придбанням інвестиційного активу, і в розумінні ПКУ не є доходом платника податку.

При цьому юридична особа — емітент корпоративних прав виступає податковим агентом лише в частині відображення у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «178» операції з майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду.

ПКУ передбачено поняття як статутний фонд, так і статутний капітал. З метою обкладення ПДФО ці поняття є тотожними

Податківці якось заплутано виклали свою позицію. Наведемо лад: внесок до статутного капіталу (у вигляді земділянки) в обмін на корпоративні права є доходом, але такий дохід не включається до оподатковуваного ( п.п. 165.1.44 ПКУ), тобто звільняється від ПДФО. При цьому паралельно виникають витрати на придбання інвестиційного активу в сумі, еквівалентній вартості внесеної земельної ділянки.

Товариство виступає податковим агентом і відображає розмір неоподатковуваного доходу в розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою «178»

Акцизний податок

Лист ДФСУ від 05.11.15 р. № 23613/6/99-95-42-01-16-01

«Щодо оподаткування акцизним податком операцій з реалізації вантажного автомобільного транспорту»

При реалізації суб’єктом господарювання вантажного транспортного засобу, придбаного раніше на території України, об’єкта оподаткування акцизним податком не виникає

Транспортні засоби для перевезення вантажів дійсно належать до підакцизних товарів. При цьому, продаючи раніше куплений в Україні вантажний автомобіль, госпсуб’єкт не є платником акцизного податку. І під «роздрібний» акциз цей товар не підпадає

Рентна плата за спецводокористування

Лист ДФСУ від 02.11.15 р. № 23214/6/99-99-15-04-01-15

«Щодо порядку подання податкової звітності з рентної плати за спеціальне використання води»

До складу підприємства входять структурні підрозділи, що відповідають ознакам, викладеним у  п.п. 255.11.18 ПКУ (не мають банківських рахунків, не ведуть окремого бухгалтерського обліку своєї діяльності, не складають окремого балансу), розташовані на територіях інших, ніж головне підприємство адміністративно-територіальних одиниць. У цих підрозділах використовується вода не тільки для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, а й для виробничих потреб. У цьому разі головне підприємство зобов’язане за неосновними місцями обліку: (1) стати на облік як платник рентної плати за спеціальне використання води в органах ДФС за місцезнаходженням водних об’єктів, з яких здійснюється забір води для використання у господарській діяльності, та (2) сплачувати рентну плату за весь обсяг води, використаний структурними підрозділами, за ставками, встановленими для водних об’єктів відповідної території

Плата за землю

Лист ДФСУ від 12.10.15 р. № 21554/6/99-99-15-03-01-15

«Щодо справляння плати за землю»

Рішення органів місцевого самоврядування є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами. Це стосується і рішень, якими встановлюються ставки та можливі пільги з плати за землю ( п. 284.1 ПКУ). При цьому надання пільг із сплати орендної плати за використання земельних ділянок державної та комунальної власності чинним законодавством не передбачено

1 Узагальнююча податкова консультація про особливості обкладення податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції, затверджена наказом Міндоходів від 07.10.13 р. № 536.

Теги податки
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі