Теми статей
Обрати теми

Постачання електроенергії: чи буде зведена податкова накладна?

Дар’я КРАВЧЕНКО
Підприємство перерахувало передоплату обленерго в рахунок майбутніх постачань за електроенергію. Минуло 15 календарних днів, але податкової накладної (ПН) воно досі не отримало. Можливо, річ у тім, що наприкінці місяця буде складена зведена ПН. Як можна дізнатися, що буде складена зведена ПН? Чи вважається постачання електроенергії ритмічним? (м. Харків)

Зазначимо відразу: постачання електроенергії має не ритмічний, а скоріше безперервний характер. А тому обленерго має право виписувати зведені ПН. Ну а тепер про все по черзі.

Ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць ( п. 201.4 ПКУ), тобто мається на увазі, що протягом місяця:

• постачальник відвантажує товари більше двох разів на місяць — для товарів;

• постачальник складає, а покупець підписує два та більше актів наданих послуг — для послуг («БТ», 2015, № 41, с. 43).

Однак зазвичай обленерго акт наданих послуг складає один раз наприкінці місяця. Але це аж ніяк не позбавляє його права скласти зведену ПН.

Нагадаємо: таку ПН продавець може скласти в разі ( п. 201.4 ПКУ, категорія 101.19 ЗІР ДФСУ):

• ритмічності або безперервності постачань товарів/послуг;

наявності відповідного договору на постачання товарів/послуг, в якому прописані умови та періодичність їх оплати.

Причому форма оплати тут не має значення. Тобто, навіть якщо послуги будуть надані неплатникам ПДВ за готівкові кошти, постачальник може скласти зведену ПН. Головне, щоб дотримувалися умови, прописані вище (категорія 101.19 ЗІР ДФСУ).

На жаль, жоден нормативно-правовий документ не містить розшифровки такого поняття, як «безперервне постачання». Але якщо міркувати логічно, то постачання електроенергії належить саме до таких випадків.

Погоджуються з цим і самі податківці, уключаючи до послуг, які мають безперервний або ритмічний характер, постачання тепла, газу, електроенергії, послуг зв’язку (листи ДФСУ від 11.08.15 р. № 29562/7/99-99-19-03-02-17, від 26.10.15 р. № 22394/6/99-99-19-03-02-15, від 03.11.15 р. № 23374/6/99-99-19-03-02-15). Тобто перший критерій дотримується.

Тепер залишається з’ясувати, чи маєте ви договір на постачання електроенергії? Очевидно, маєте, і в ньому прописані умови та періодичність оплати отриманої електроенергії. Тому вам залишається тільки чекати на зведену ПН наприкінці місяця.

А що стосується ПН на передоплату, то тільки в тому разі, якщо на дату складання зведеної ПН сума коштів, що надійшла як передоплата за електроенергію, перевищить її вартість за місяць, таке перевищення вважатиметься авансом. І вже на суму такого авансу обленерго зобов’язане буде виписати ПН у загальному порядку. Але також не пізніше останнього дня такого місяця ( п. 201.4 ПКУ).

І ще один нюанс. Пункт 4 Порядку № 957* дозволяє платникам ПДВ, які поставляють електроенергію, складати щодекадні ПН на суму коштів, що надійшли в рахунок плати за таку електроенергію, протягом відповідної декади. Тобто кожні 10 днів.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 22.09.14 р. № 957.

Більше того, така сама норма раніше була прописана і у ПКУ ( п. 201.4 ПКУ в редакції до 29.07.15 р.). Усе змінив Закон № 643**. Цей документ повністю виключив зазначену норму, замінивши згадку про неї правилами виписки зведених ПН.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.15 р. № 643-VIII.

А це означає, що формально починаючи з 29.07.15 р. на постачання електроенергії можна виписувати тільки зведені (місячні) ПН за загальними правилами, встановленими для таких ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі