Теми статей
Обрати теми

Імпортний ПДВ: правило «365 днів» не працює

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Лист ДФСУ від 28.10.15 р. № 22718/6/99-99-19-03-02-15

У листі, що коментується, податківці звернули увагу на період відображення у ПДВ-декларації сум ПДВ, сплачених під час митного оформлення товарів.

Нагадаємо: датою віднесення сум імпортного ПДВ до складу податкового кредиту (ПК) є дата сплати податкових зобов’язань (ПЗ) згідно з  п. 187.8 ПКУ ( п. 198.2 ПКУ), тобто дата подання митної декларації (МД) для митного оформлення та сплати за нею ПЗ.

А тепер увага! Якщо платник ПДВ не сформував ПК за МД у зазначеному періоді, скористатися правилом «365 календарних днів» та включити таку декларацію до ПК наступних звітних періодів він уже не зможе.

Такого висновку податківці дійшли після формального прочитання норм ПКУ, а точніше:

п. 201.12 ПКУ, який визначає МД як документ, що посвідчує право на віднесення сум ПДВ до ПК (нарівні з податковою накладною). Звичайно, за умови, що така МД оформлена відповідно до вимог законодавства та підтверджує сплату податку;

п. 198.6 ПКУ, який встановлює заборону на віднесення до ПК сум ПДВ, сплачених (нарахованих) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, але не підтверджених ані ПН, зареєстрованими в Єдиному реєстрі ПН, ані МД, ані іншими документами, зазначеними в  п. 201.11 ПКУ;

• знову ж таки п. 198.6 ПКУ, який дозволяє використовувати правило «365 календарних днів» лише виключно для ПН.

Як бачите, у жодній з наведених норм немає вказівки на те, що покупець може включити МД до складу ПК звітних періодів, які відрізняються від періоду сплати за нею імпортного ПДВ. І тут з контролерами не посперечаєшся.

Однак це не вирок, тобто руки опускати зарано. Якщо імпортер не включив «ввізний» ПДВ до ПК відповідного періоду — він зробив помилку, яку може виправити за допомогою уточнюючого розрахунку (УР) на підставі п. 50.1 ПКУ.

До речі, такий спосіб має одну важливу перевагу — за його допомогою формувати ПК можна з урахуванням строку давності, який становить 1095 днів ( ст. 102 ПКУ).

А ось для ПН таким «бонусом» скористатися не можна. На думку контролерів, строк давності, встановлений ст. 102 ПКУ, застосується для ПН лише в тих випадках, коли ви сформували ПК на підставі ПН, а потім зрозуміли, що суму «вхідного» ПДВ вказали неправильно.

Якщо ж ви вперше вирішили відобразити ПН у ПДВ-декларації, то це вже не помилка. У цьому випадку відбувається формування ПК, для якого п. 198.6 ПКУ встановлений спеціальний строк — 365 календарних днів. І виходити за його межі не дозволено.

Для МД такого обмеження немає. Тому разом із втраченою можливістю використати правило «365 днів» покупець отримує повний строк у 1095 днів для виправлення помилки. Підтверджували це фіскали й раніше — у своїх роз’ясненнях в категорії 101.10 ЗІР ДФСУ (втратило чинність).

Звичайно, залишається без відповіді запитання: чи поширюватимуться такі вільності і на ті документи, які надають право на ПК без складання ПН, тобто транспортні квитки, готельні рахунки, рахунки за послуги зв’язку та інші послуги за приладами обліку тощо? Чи й на них поширюватиметься термін у 1095 днів або ж його обмежать 365 днями?

Якщо дотримуватися підходу податківців і враховувати те, що винятків для таких документів-замінників ПКУ не має, обмеження у вигляді 365 календарних днів їх не стосуватиметься.

Хоча для того, щоб так довго зволікати з формуванням ПК за такими документами, немає причин. Більшість із них потраплять до ПК у тому звітному періоді, в якому буде поданий авансовий звіт (категорія 101.15 ЗІР ДФСУ; лист від 09.06.15 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15).

Але якщо вже таке станеться, на нашу думку, виправити ситуацію можна буде протягом тих же 1095 днів. Щоправда, податківці про такий підхід поки мовчать.

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі