Теми статей
Обрати теми

Податкові консультації: 1 вересня — переломний момент

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Лист ДФСУ від 06.11.15 р. № 23771/6/99-99-10-03-02-15

З 01.09.15 р. діє Закон України від 17.07.15 р. № 655-VIII, який, серед іншого, підкоригував порядок надання податкових консультацій. Так, від цього часу місцеві (районні) податкові органи можуть надавати податкові консультації тільки в усній формі. А ось обласні, міжрегіональні територіальні органи, контролюючі органи в АР Крим, містах Києві, Севастополі та сама ДФСУ — можуть консультувати в письмовій та електронній формах. При цьому такі «матеріальні» (письмові та електронні) консультації повинні розміщувати на сайті контролюючого органу, що видав їх, протягом 10 календарних днів.

У зв’язку з такими змінами виникають деякі запитання. На них ДФСУ спробувала відповісти в листі, що коментувався.

Чи анулюють письмові консультації, видані районними контролюючими органами до 01.09.15 р.?

Ні. Податкова консультація, видана платнику податків контролюючим органом, діє і може бути використана до того часу, поки не зміняться роз’яснені норми законодавства або сама консультація не буде змінена або скасована.

При цьому можна користуватися нормою з  п. 53.1 ПКУ: платника податків не можуть притягнути до відповідальності, якщо він діяв згідно з наданою йому консультацією, навіть якщо її згодом скасують.

Важливий момент! Правило п. 53.1 ПКУ поширюється тільки на письмові та електронні консультації.

Якщо після 01.09.15 р. письмову консультацію районного податкового органу скасує суд і згідно п. 53.3 ПКУ згодом податківці нададуть нову консультацію, від місцевих податківців можна буде отримати тільки усну консультацію. А отже, така нова усна консультація вже не надасть «імунітету».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі