Теми статей
Обрати теми

Увага! Середню зарплату мобілізованих компенсують навіть за 2014 рік

Марія СОЛОМІНА, експерт з питань оплати праці
Згадаємо, як це було. 2014 рік пішов у минуле. І чим далі він від нас віддалявся, тим більше ми не вірили в те, що збережену роботодавцями за місяці 2014 року середню зарплату мобілізованим «солдатам підприємства» компенсують з бюджету. Дедалі більше… Законотворці зобов’язують роботодавців зберігати середній заробіток не лише мобілізованим працівникам, а й призовникам-строковикам, а також тим, хто вирішив служити за контрактом. Але компенсацію згідно з Порядком № 105 отримує тільки роботодавець мобілізованих працівників і тільки за період не більше одного року з дати мобілізації. І ось сталося диво…

КМУ постановою від 04.11.15 р. № 911 уніс зміни до Порядку № 105*, що регулює питання виплати компенсації середнього заробітку «солдатам підприємства». Ці зміни були потрібні, щоб привести у відповідність із чинним законодавством і, зокрема, з  ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП, ч. 2 ст. 39 Закону № 2232, окремі, вже дещо застарілі норми Порядку № 105. Зміни «запрацювали» з 12.11.15 р. Знайомимося з ними ближче.

* Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, а також працівникам, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом, затверджений постановою КМУ від 04.03.15 р. № 105.

Чию зарплату компенсуватимуть?

Підприємствам, установам, організаціям виплачуватимуть з бюджету компенсацію в межах середнього заробітку працівників:

• призваних починаючи з 18 березня 2014 року на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;

• прийнятих починаючи з 8 лютого 2015 року на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (чи) введення воєнного стану;

• які призвані починаючи з 11 червня 2015 року на військову службу під час мобілізації, на особливий період, і підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжили військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом;

• призваних починаючи з 11 червня 2015 року на строкову військову службу.

Так-так! Ваші очі вам не брешуть. Компенсуватимуть навіть забутий раніше 2014 рік! На це звертає увагу Мінсоцполітики в роз’ясненні від 13.11.15 р. (далі — листопадове роз’яснення), наведеному на офіційному сайті цього відомства**. Тож у найстисліші строки заповнюйте, погоджуйте та подавайте звіти на компенсацію. З тексту цього роз’яснення випливає, що у бюджеті для виплати компенсації «завелися зайві» гроші. Не проґавте своє щастя.

** Див. http://www.mlsp.gov.ua/labour/control/uk/publish/article;jsessionid=A311D5EAFDFA7B3CA61B2E0B4602766A.app1?art id=183333&cat id=107177.

А ось щодо солдат-строковиків і контрактників поговоримо окремо.

Солдат-строковик або контрактник замість демобілізації? Отримайте!

І знову декілька історичних фактів.

Строковики. З 08.02.15 р. запрацювала норма Закону № 2232*, що зобов’язує зберігати місце роботи, посаду та середній заробіток за працівниками, призваними на строкову військову службу (див. ст. 39). Проте в КЗпП її забули продублювати. У результаті склалася дивна ситуація, коли КЗпП дозволяв звільняти працівників, призваних на строкову військову службу, а Закон № 2232 забороняв це робити.

* Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII.

Узгодили положення цих двох нормативних актів аж через чотири місяці. Відповідні зміни були внесені до ч. 3 ст. 119 КЗпП і набули чинності з 11.06.15 р., тобто після того, як закінчився весняний призов.

Між тим Мінсоцполітики вважало, що заборона на звільнення працівників, призваних на строкову військову службу, діє з 08.02.15 р. (згідно зі ст. 39 Закону № 2232), а не з 11.06.15 р. (згідно зі ст. 119 КЗпП). Про незмінність цієї позиції свідчить листопадове роз’яснення. На думку цього відомства, з 08.02.15 р. роботодавці зобов’язані були зберігати «солдатам підприємства» — строковикам середню зарплату на загальних підставах, а з 11.06.15 р. їм здійснюється компенсація цього заробітку за рахунок державного бюджету.

Важливо! З оновленого Порядку № 105 випливає, що компенсація в межах середнього заробітку «світить» тільки стосовно працівників, призваних на строкову військову службу починаючи з 11.06.15 р. Проте Мінсоцполітики обіцяє компенсувати середній заробіток так само тим, хто був призваний починаючи з 08.02.15 р., але за періоди з 11.06.15 р. (див. листопадове роз’яснення). Отже, середній заробіток, нарахований, наприклад, за травень і за частину червня (з 1 по 10 число), не підлягає компенсації, а ось починаючи з 11 червня середній заробіток Мінсоцполітики обіцяє компенсувати.

Контрактник замість демобілізації. У такому самому порядку, який розглянутий вище для строковиків, здійснюватимуться виплати «солдатам підприємства», які підлягали (підлягають) звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжили (продовжать) військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом.

Таким чином, середній заробіток, нарахований за період з 08.02.15 р. по 10.06.15 р., не компенсуватимуть. Підстава — ч. 4 с. 119 КЗпП у редакції, що діяла в цей період, зобов’язувала роботодавців зберігати середній заробіток таким працівникам, не обіцяючи його компенсувати.

За періоди з 11.06.15 р. КМУ обіцяє компенсувати середній заробіток навіть тим «контрактникам замість демобілізації», за якими зберігали місце роботи, посаду та середній заробіток починаючи з 08.02.15 р.

Що робити? Куди бігти, щоб отримати?

Крок 1. Знаходимо (скачуємо з Інтернету) оновлену форму звіту для отримання компенсації (див. додаток 1 до Порядку № 105). Заповнюємо її на усіх «солдатів підприємства», яким «добрий» КМУ вирішив компенсувати середній заробіток.

Важливо! Заповнюємо навіть на тих, хто вже демобілізований, але служив у зв’язку з мобілізацією у 2014 році.

Крок 2. Погоджуємо заповнені звіти з районним (міським) військовим комісаріатом або з військовою частиною, які здійснювали призов працівника на військову службу (у частині підтвердження призову та проходження військової служби).

Крок 3. Подаємо погоджені звіти до органу соцзахисту населення. Чим швидше ви це зробите, тим краще. Ідеально впоратися до 15 грудня 2015 року. Чому такий поспіх? З листопадового роз’яснення випливає, що на кінець 2015 року залишається кругленька сума грошей за бюджетною програмою 2501350 «Компенсація підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних…», яку необхідно використати до кінця 2015 року.

Крок 4. Чекаємо на гроші. Коли надійдуть, розбиратимемося з питаннями оподаткування.

Сподіваємося, що всі звіти у вас благополучно приймуть і незабаром ви отримаєте компенсацію середнього заробітку «солдатів підприємства».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі