Теми статей
Обрати теми

Покупець в середині місяця стає платником ПДВ — як скласти зведену ПН

Сергій ДЕЦЮРА
Підприємство з початку листопада продає щодня продукцію одному і тому ж покупцю. При цьому з 11 листопада покупцю за рішенням суду було відновлено реєстрацію платника ПДВ. Як у такому випадку складати зведену податкову накладну за цей місяць? (м. Харків)

З 29.07.15 р. суб’єкти господарювання мають право складати зведену ПН при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, які мають безперервний або ритмічний характер ( п. 201.4 ПКУ // «БТ», 2015, № 32, с. 33). Таку зведену ПН постачальник має скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому відбулася поставка.

При цьому, щоб суб’єкти господарювання мали чітке уявлення про те, в яких саме випадках слід складати зведену ПН, у  п. 201.4 ПКУ з’явилися характеристики операцій, які мають ритмічний характер. Такою операцією вважається «постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць». Тобто з цього випливає, що п. 201.4 ПКУ надає операціям статус ритмічних, прив’язуючись до кількості поставок товарів чи наданих послуг за місяць.

У вашому випадку щоденне постачання продукції одному і тому ж покупцю говорить про ритмічність таких операцій, а це дозволяє скласти одну зведену ПН на всі поставлені такому покупцю товари не пізніше останнього дня місяця, в якому відбулася поставка.

При цьому варто пам’ятати, що коли:

• покупцем виступає платник ПДВ, то зведені ПН складаються на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер;

• покупцями є особи, не зареєстровані платниками ПДВ, то складаєте одну зведену ПН на всіх покупців, з якими постачання мають ритмічний характер, протягом такого місяця.

У нашому ж випадку йдеться про те, що перші 10 днів ритмічна поставка була здійснена неплатнику ПДВ, а в наступні дні місяця вже платнику ПДВ. Така зміна статусу покупця дещо коригує загальні правила складання зведеної ПН.

Така «міграція» не дозволяє весь обсяг поставки продукції такому платнику внести в одну зведену ПН, складену на ритмічні постачання всім неплатникам ПДВ. Справа в тому, що лише частина поставок була здійснена як на неплатника ПДВ.

Також ці операції не можна відобразити в одній зведеній ПН, складеній на платника ПДВ, оскільки:

• по-перше, за поставлені товари до моменту реєстрації вашого контрагента платником ПДВ останній не має права на податковий кредит, а тому і фігурувати у ПН вона не повинна;

• по-друге, у зведеній ПН на платника ПДВ слід відображати лише операції, поставлені в той час, коли особа була платником ПДВ, а не всі поставки, що були здійснені за місяць.

Враховуючи такі обмеження, ми вважаємо, що вам доведеться скласти щонайменше дві зведені ПН:

1) першу зведену ПН — на неплатника ПДВ, в якій будуть вказані обсяги поставок продукції за період від початку місяця до того часу, доки ваш контрагент не переметнувся до лав платників ПДВ.

Нагадуємо! У такій зведеній ПН будуть фігурувати не тільки постачання товарів, проданих «мігрантові», а й іншим неплатникам ПДВ, з якими у вас здійснюються операції, що мають ритмічний або безперервний характер;

2) другу зведену ПН оформляєте на особу, яка в середині місяця набула статусу платника ПДВ, з урахуванням усього обсягу постачання товарів, що був здійснений з моменту набуття статусу платника ПДВ.

Звертаємо увагу! Складати зведені ПН на покупця — платника ПДВ за місяць можна не один раз. Справа в тому, що в ПКУ прописано тільки граничний термін для складання такої ПН (не пізніше останнього дня місяця). Періодичність складання таких ПН прописується у цивільно-правовому договорі. На цьому наголошують і контролери у листі від 06.11.15 р. № 24811/10/28-10-06-11.

Отже, якщо покупець, який у вас щоденно придбаває товар, стає в середині місяця платником ПДВ, то ви маєте оформити як мінімум дві зведені ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі