Теми статей
Обрати теми

Що робити з помилковою податковою накладною?

Сергій ДЕЦЮРА
Договір оренди закінчився 30 вересня. З 1 жовтня почав діяти новий. У першому договорі орендодавець — підприємство А (платник ПДВ), а в другому − підприємство Б (неплатник ПДВ). У листопаді підприємство отримало податкову накладну (ПН), складену підприємством А у жовтні, яка зареєстрована в ЄРПН. Що робити з такою ПН? (м. Харків)

Право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту (ПК) виникає, якщо одночасно виконується дві умови:

1) платник придбав товари/послуги ( п. 198.1 ПКУ);

2) він отримав від продавця ПН, зареєстровану в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) ( п. 198.6 ПКУ).

У нашому випадку підприємство лише отримало від псевдопродавця ПН зареєстровану в ЄРПН. Водночас перша умова не виконується. Орендна послуга була отримана, але від іншої особи — підприємства Б.

Тому ПН, отримана від підприємства А, з яким у вас немає документально підтверджених відносин у жовтні (незалежно від того, чи були вони у минулому), є помилковою. Отже, включати суму ПДВ, указану в такій ПН, до ПК ви не маєте права.

До відома! Оскільки помилкова ПН зареєстрована в ЄРПН, то вона автоматично збільшила розмір вашого реєстраційного ліміту. Таке збільшення є неправомірним. Щоб виправити ситуацію, підприємство А має оформити розрахунок коригування до своєї помилкової ПН та направити вам. А ви зобов’язані зареєструвати його в ЄРПН. Після цього розмір вашого реєстраційного ліміту буде виправлений.

Щоб не виникало зайвих запитань у контролерів, краще відобразити у своїй ПДВ-декларації помилкову ПН та РК до неї.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі