Теми статей
Обрати теми

Імпортний збір, ПДФО та транспортний податок

Дар’я КРАВЧЕНКО

Запитання

Суть відповіді податківців / наша позиція

Імпортний збір (категорія 210.04 ЗІР ДФСУ)

Чи здійснюється повернення сум додаткового імпортного збору при реекспорті товарів, які раніше були імпортовані?

Після поміщення товарів у митний режим реекспорту згідно з п. 5 частини першої ст. 86 Митного кодексу України від 13.03.12 р. № 4495-VI (далі — МКУ) суми ввізного мита, сплачені при імпорті цих товарів, повертаються особам, які їх сплатили, або їх правонаступникам (ст. 89 МКУ).

Згідно з частиною другою ст. 271 і частиною першою ст. 275 МКУ додатковий імпортний збір не є ввізним митом. Його включено до переліку особливих видів мит.

Тому повернення сум додаткового імпортного збору в разі вивезення товару в митному режимі реекспорту з Держбюджету України НЕ передбачено

Хоча за своєю суттю імпортний збір і схожий на інші ввізні мита, але формально контролери мають рацію

ПДФО. Визначаємо підприємницький дохід (категорія 104.04 ЗІР ДФСУ)

Чи включається до складу доходу ФОП сума компенсації, отриманої з Держбюджету, у розмірі 50 % фактичних витрат від суми нарахованого ЄСВ?

Відповідно до п. 177.10 ПКУ ФОП зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат, форма та порядок ведення якої затверджені наказом Міндоходів від 16.09.13 р. № 481.

Згідно з п.п. 7 п. 6 цього наказу у графі 7 Книги відображаються суми витрат на оплату праці та нарахування на оплату праці найманих осіб, понесені у звітному місяці.

Отже, ФОП суми компенсацій, які отримує з Держбюджету в розмірі 50 % суми нарахованого ЄСВ за найманих осіб згідно із Законом України «Про зайнятість населення» від 05.07.12 р. № 5067-VI, відображає в п. 7 гр. 6 Книги обліку доходів і витрат з від’ємним значенням.

При цьому сума компенсації віднімається від витрат, пов’язаних з госпдіяльністю

Цілком логічний підхід. Компенсація не включається до доходів, а її сума віднімається від раніше відображених витрат на оплату праці.

Зверніть увагу! Для загальносистемників це не вплине на оподаткування (отриманий чистий дохід не зміниться).

А ось для єдиноподатників це має принципове значення.

Адже при такому підході суму отриманої компенсації з бюджету не потрібно обкладати єдиним податком. Це і є логічним, оскільки такі надходження за своєю суттю не є виручкою від продажу товарів/послуг

Транспортний податок (категорія 111.02 ЗІР ДФСУ)

Чи проводиться контролюючими органами перерахунок сплаченого транспортного податку в разі переобладнання фізособою легкового автомобіля, зокрема заміни двигуна на двигун з об’ємом циліндра до 3000 куб. см?

У разі переобладнання легкового автомобіля, зокрема у разі заміни двигуна на двигун з об’ємом циліндра до 3000 куб. см, фізособа зобов’язана здійснити перереєстрацію такого транспортного засобу в органах внутрішніх справ та отримати нове свідоцтво про реєстрацію (технічний паспорт), в якому відображається дата проведення реєстрації із зазначенням числа, місяця та року.

Тобто переобладнання легкових автомобілів, що є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 267 ПКУ, є новим юридичним фактом, не пов’язаним зі сплатою цього податку.

Крім того, у  ст. 267 ПКУ НЕ передбачене проведення контролюючим органом перерахунку сплаченого транспортного податку за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному року, у разі переобладнання фізичною особою легкового автомобіля

Не все так погано, як говорять контролери. За переобладнаний автомобіль не потрібно буде сплачувати транспортний податок наступного року

Чи потрібно подавати УР за транспортним податком у зв’язку з перереєстрацією автомобіля в іншому адміністративному районі протягом року?

Якщо перереєстрація автомобіля у зв’язку з узяттям на облік в іншому адміністративному районі відбулася:

до 20 лютого (при цьому звітна декларація вже подана), то до закінчення граничного строку подання платник податку — юрособа подає декларацію з позначкою «Звітна нова»;

після 20 лютого (після закінчення граничного строку подання декларації), то платник податку — юрособа подає декларацію з позначкою «Уточнююча»

Теги податки
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі