Теми статей
Обрати теми

Повернення товару: як урахувати у зведеній та підсумковій податкових накладних

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Лист Міжрегіонального ГУДФС — Центрального офісу з обслуговування ВПП від 06.11.15 р. № 24865/10/28-10-06-11

У листі, що коментується, податківці роз’яснили окремі нюанси складання зведеної податкової накладної (ПН) та ПН за щоденними підсумками операцій (підсумкова ПН).

1. Продаж неплатнику ПДВ: яку ПН складати? Нещодавно у  п. 201.4 ПКУ (див. «БТ», 2015, № 32, с. 33) з’явилися згадки про те, що при здійсненні операцій, які мають ритмічний характер, можна складати зведену ПН, зокрема і на неплатників ПДВ. Виникає закономірне запитання: чи можна замість щоденних підсумкових ПН скласти одну зведену ПН відразу на всіх неплатників ПДВ?

Податківці наполягають: для складання зведеної ПН потрібно, щоб було одночасно дотримано такі умови:

• мають бути встановлені постійні зв’язки з особою, що не зареєстрована платником ПДВ (постачання товарів/послуг здійснюється два і більше разів на місяць);

• такі відносини мають бути оформлені договором, в якому визначені періодичність постачання таких товарів/послуг та порядок їх оплати;

• попередньо не були складені окремі ПН на такі операції.

Із цього ми робимо висновок: для того щоб скласти зведену ПН, потрібно ідентифікувати покупця таких товарів. Інакше ви не зможете довести, що він придбавав у вас товари/послуги не менше двох разів за місяць (було ритмічне постачання).

Таким чином, якщо ви реалізуєте товар/послугу неплатникам ПДВ за готівку (роздрібна торгівля) і не в змозі ідентифікувати покупців таких товарів, то слід складати щоденно підсумкову ПН, а не зведену ПН раз на місяць.

На жаль, такий підхід відповідає вимогам п. 201.4 ПКУ (ПН складаємо за датою виникнення податкових зобов’язань). Хоча, з точки зору порядку заповнення ПН, усі покупці, які не є платниками ПДВ, однакові. Їх показуємо в ПН із назвою «Неплатник» та умовним індивідуальним податковим номером «10000000000000». Тому складати зведену ПН раз на місяць було б набагато простіше.

2. Повернення товарів і підсумкова ПН. Контролери знову нагадали, що при поверненні кінцевим споживачем (неплатником ПДВ) товарів розрахунок коригування (РК) до підсумкової ПН складати не потрібно.

Пояснюється це тим, що операція з повернення товарів і сплачених за них коштів покупцю (неплатнику ПДВ) знайде своє відображення в щоденних загальних підсумках, які фіксуються у Z-звітах (касових звітах), складених у день здійснення таких операцій. А це, як ви розумієте, вплине на розмір податкових зобов’язань, що будуть вказані у підсумковій ПН у день повернення. Тобто така операція зменшить суму податкових зобов’язань, нарахованих за цей день, і тим самим відкоригує зобов’язання, вказані у ПН, що була оформлена у день продажу повернених товарів.

3. Повернення товарів і зведена ПН. Також контролери пояснили правила складання зведеної ПН у випадку повернення товарів.

Якщо до моменту складання продавцем зведеної ПН відбулась зміна податкових зобов’язань продавця у зв’язку з поверненням покупцю коштів за непоставлені товари (послуги) або поверненням покупцем товарів, суми ПДВ у зведеній ПН таким продавцем зазначаються за мінусом повернення, тобто «згорнуті» показники.

На наш погляд, такий варіант цілком логічний. Річ у тім, що коли вам повернули товар або ви повернули покупцю отриманий аванс раніше, ніж склали зведену ПН, то немає сенсу таку операцію вказувати у ПН, а потім коригувати за допомогою РК. Такий підхід хоч і не відповідає вимогам пп. 201.4 та 192.1 ПКУ, але позбавить продавця та покупця від тяганини з РК.

Увага! Якщо на момент повернення товару/авансу операція вже потрапила до зведеної ПН (їх ви можете складати декілька протягом місяця), то факт повернення зобов’язує вас провести коригування у загальному порядку, тобто з оформленням РК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі