Теми статей
Обрати теми

Виправляємо ПДВ-декларацію: помилки «післялютневого» періоду

Дар’я КРАВЧЕНКО, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
Фактично 01.02.15 р. стало своєрідною межею для ПДВ-звітності. Позаду хоча й залишилася стара форма декларації, новий порядок заповнення, який ґрунтується на принципах роботи системи електронного адміністрування, додав чимало нових проблем. З’являється новий розділ декларації, оновлюється додаток Д2. Як тепер виправляти помилки, допущені у ПДВ-звітності, якщо з настанням 01.07.15 р. такі нововведення відійшли в минуле та виявилися непотрібними? Сьогодні ми це з вами і з’ясуємо.

Помилки перенесення «старого» ВЗ

Звичайно, з виправленням помилок у «післялютневих» ПДВ-деклараціях буде дещо легше. Як мінімум вам не потрібно буде при заповненні УР порівнювати рядки двох форм. Адже з 30.01.15 р. діє інша форма ПДВ-декларації (яка, до речі, досі не змінювалася). Але це не означає, що вам не доведеться стикнутися з іншими труднощами.

Нагадаємо: у лютневій ПДВ-декларації платникам ПДВ належало перенести суми «старого» ВЗ, сформованого до 01.02.15 р., дотримуючись особливих правил. Нагадаємо їх:

1. Усю суму «старого» ВЗ необхідно було відобразити у відповідних рядках нового розділу ПДВ-декларації — розділу IV.

2. Детально розписати зазначену суму в додатку Д2 (бажано після проведення звірки з податковою).

3. Тільки пройшовши перші два етапи, платник ПДВ міг:

• або збільшити на цю суму свій РЛ,

• або повернути її як БВ.

Для цього знову ж таки потрібно було заповнити додаток Д2.

Найчастіше помилки виникали саме на перших двох етапах і пов’язані були із завищенням (чи заниженням) сум «старого» ВЗ у:

• колонках 2 — 5 таблиці 1 додатка Д2;

• текстових полях «а» і «б» того самого додатка Д2;

• розділі IV самої ПДВ-декларації.

Звичайно, поза увагою такі помилки залишати не можна. Їх потрібно обов’язково виправити. Для цього вам знову ж таки потрібно буде заповнити та подати УР до тієї ПДВ-звітності, на показники якої вона вплинула.

Нагадаємо: у разі, якщо виправлення значення ряд. 24 декларації в майбутніх звітних періодах ( пп. 5 і 6 розд. VI Порядку № 966):

не вплинуло на значення ряд. 25 або ряд. 23, УР подаємо за один звітний період, в якому вносяться відповідні зміни;

вплинуло на значення ряд. 25 або ряд. 23, УР подаємо за кожний звітний період, в якому значення ряд. 24 декларації впливало на значення ряд. 25 чи ряд. 23.

Заповнюючи УР:

• до гр. 4 переносимо всі дані «помилкової» ПДВ-декларації;

• до гр. 5 уносимо правильні дані;

• у гр. 6 вказуємо суму помилки (різницю між гр. 5 і гр. 4).

А що робити, якщо помилку допущено тільки в додатку до ПДВ-декларації? У такому разі Порядок № 966 радить дотримуватися загальних правил:

• якщо допущена помилка вплинула на показники ПДВ-декларації, коригування проводимо і в УР, і в такому додатку;

• якщо не вплинула, коригується тільки «помилковий» додаток, але при цьому в УР також доведеться відобразити дані «помилкової» декларації (у гр. 4 і 5). При цьому гр. 6 УР залишиться порожньою.

Для виправлення помилки в додатку Д2 використовується звичайний коригувальний спосіб («ВПСУ», 2015, № 24, с. 45):

• зі знаком «+» вказують суму залишків «старого» ВЗ, яка не була відображена в колонках 2 — 5 таблиці 1 додатка Д2 до ПДВ-декларації;

• зі знаком «-» уносять суму «старого» ВЗ, якщо така сума була надміру вказана в колонках 2 — 5 таблиці 1 додатка Д2.

Але! Проблема в тому, що податківці у своєму листі № 29168 цілком конкретно зазначили: у звітних періодах починаючи з липневої ПДВ-декларації:

• розділ IV ПДВ-декларації не заповнюється;

• додаток Д2 до декларації за такі звітні періоди не подається*.

* Виняток стосується лише випадків, коли платником збільшується чи зменшується залишок ВЗ різниці між ПЗ і ПК звітних періодів до 01.02.15 р. шляхом подання УР до декларації за відповідний звітний період. Про технологію виправлення таких помилок ви можете прочитати у «БТ», 2015, № 47, с. 19.

Помилки ж, допущені у звітних періодах після 01.02.15 р., вони запропонували виправляти шляхом унесення змін до відповідних показників розділу III УР за відповідний звітний період.

Виходить, що можна просто забути допущені огріхи та не подавати УР до «помилкових» ПДВ-декларацій? На нашу думку, не можна. Вважаємо, що для цього потрібно не лише подавати УР з підкоригованим розділом IV, а також і уточнений додаток Д2.

А ось починаючи з липневої ПДВ-звітності помилки слід виправляти виключно в розділі III декларації зПДВ (як зазначали контролери, розділ IV декларації не заповнюється, додаток Д2 не подається).

Що стосується УР — це усі новини. Однак хочемо попередити про ще один момент. Якщо внаслідок помилки ви завищили суму ВЗ, яка залишилася не погашеною на 01.07.15 р. (ряд. 26 ПДВ-декларації), що призвело до завищення РЛ**, обов’язково виправте її самостійно. Інакше, якщо її виявлять податківці під час перевірки ( п. 41 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ):

** Нагадаємо: на суму, зазначену в ряд. 24 і 31 червневої ПДВ-декларації, був збільшений РЛ. А така сума перенесена до ряд. 20.2 ПДВ-декларації за липень.

• до вас застосують додатковий штраф у розмірі 10 % суми завищення;

• на суму завищення вам зменшать РЛ на підставі податкового повідомлення-рішення.

Приклад

Платник ПДВ завищив суму ВЗ, сформованого до 01.02.15 р., при заповненні розділу IV ПДВ-декларації та додатка Д2 за лютий 2015 року. Помилку виявили лише в листопаді 2015 року. Допущена помилка вплинула і на суму ПЗ до сплати до бюджету у ПДВ-звітності за липень 2015 року (через перенесення «старого» ВЗ до розділу ІІІ липневої ПДВ-декларації).

У цьому випадку виправлення значення ряд. 24 декларації вплинуло на значення ряд. 25 у майбутніх звітних періодах. Тому УР доведеться подати за кожний звітний період, в якому це сталося ( п. 6 розд. VI Порядку № 966). Тобто для виправлення помилки заповнюємо та подаємо два УР:

перший УР — до ПДВ-декларації за лютий;

другий УР — до ПДВ-декларації за липень.

За допомогою першого УР коригуємо розділ IV лютневої ПДВ-декларації, в якому зменшуємо значення ряд. 26 і 31 самої декларації. За допомогою уточнюючого додатка Д2 виправляємо «помилковий» показник у цьому додатку, прибираючи зайві суми — відображаючи їх зі знаком «-» (рис. 1).

img 1

img 2

Рис. 1. Виправлення помилки в сумі «старого» ВЗ «післялютневої» ПДВ-звітності

Далі беремося за другий УР. Оскільки його платник ПДВ може подати виключно як окремий документ, розмір самоштрафу становитиме 3 % від суми недоплати (рис. 2).

img 3

Рис. 2. Виправлення помилки в липневій ПДВ-декларації

І ще. Не забувайте: усі розрахунки з бюджетом у зв’язку з поданням УР відповідно до п. 50.1 ПКУ здійснюються з поточного рахунка до відповідного бюджету (п. 25 Порядку № 569).

Тобто суми недоплати, що виникла у зв’язку з виявленою помилкою, самоштрафу та пені оминуть ПДВ-рахунок і не вплинуть на розмір вашого РЛ.

Більше того, податківці не перерахують вам РЛ, якщо помилку виявлено в ряд. 24 і 31 червневої ПДВ-декларації. Вони пояснюють це тим, що таке збільшення було «разовим» (лист ДФСУ від 28.09.15 р. № 20537/6/99-99-19-03-02-15). Отже, такі зміни позначаться лише на стані вашого бюджетного рахунка.

Висновки

  • Для виправлення помилок, допущених у ПДВ-звітності, складеній за період з лютого по червень 2015 року, які стосувалися суми «старого» ВЗ, доведеться заповнити розділ VI УР, а також подати уточнюючий додаток Д2.

  • Помилки «старого» ВЗ, що зачепили ПДВ-звітність «післялипневого» періоду, коригуємо тільки через розділ III УР (за вимогою податківців).

Документи та скорочення статті

Порядок № 966 — Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 23.09.14 р. № 966.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ПК — податковий кредит.

ВЗ — від’ємне значення.

РЛ — реєстраційний ліміт.

УР — Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі