Теми статей
Обрати теми

Виправляємо ПДВ-декларацію: «долютневі» помилки

Дар’я КРАВЧЕНКО, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
Черговий (але, мабуть, не останній) виток податкових змін щодо ПДВ- звітності припав на 01.07.15 р. З’явилися свої нові нюанси, характерні тільки для цього періоду. І знову ж таки податківцям довелося розбиратися «по ходу п’єси» — уточнювати все за допомогою листів і роз’яснень, втискувати нові правила до старої форми ПДВ-декларації, яка просто не встигає за ПДВ-змінами. Як тепер зістикувати всі «родзинки» кожного періоду 2015 року для того, щоб виправити допущені помилки у ПДВ-звітності, контролери, на жаль, не роз’яснюють. Тому сьогодні ми розглянемо всі нюанси виправлення помилок у ПДВ-звітності. А почнемо з «долютневого» періоду.

Загальні правила

Вам відомо таке: якщо платник ПДВ самостійно виявив помилку у ПДВ-декларації, поданій за попередні звітні періоди, він зобов’язаний її виправити. Для цього йому потрібно:

• визначити, чи не минув строк давності для внесення змін до такої ПДВ-декларації ( ст. 102 ПКУ). Тобто чи не минуло з дати, на яку припадає закінчення граничного строку подання «помилкової» ПДВ-декларації, більше 1095 днів (інакше помилку вже не можна виправити);

• заповнити та подати УР, що діє на момент подання такого розрахунку.

Зверніть увагу: подавати УР можна у два способи ( п. 50.1 ПКУ):

• або як окремий документ до ПДВ-декларації, в якій виявлена помилка;

• або як додаток у складі ПДВ-декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Нагадаємо: під час проведення документальних планових і позапланових перевірок ви не маєте права подавати УР до ПДВ-декларацій за будь-який звітний (податковий) період, що перевіряється контролюючим органом ( п. 50.2 ПКУ). Але ви можете це зробити до перевірки. Наприклад, як тільки отримали відповідне повідомлення.

Виправлення помилки проводимо через відповідні рядки за допомогою граф 4, 5 і 6 табличної частини УР, так:

• до гр. 4 переносимо усі дані «помилкової» ПДВ-декларації;

• до гр. 5 уносимо правильні дані;

• у гр. 6 вказуємо суму помилки (різницю між гр. 5 і гр. 4).

Крім того, якщо внаслідок помилки відбулося заниження ПЗ минулих податкових періодів, вам доведеться:

• розрахувати суму самоштрафу за таке порушення;

• унести отримане число до ряд. 25.3 УР.

Увага! Сума самоштрафу залежатиме від того, в який спосіб ви подасте УР. Так, якщо це буде:

окремий документ, то крім суми недоплати, ви зобов’язані будете сплатити ще й штраф у розмірі 3 % від суми такої недоплати. Причому зробити це потрібно буде до подання такого УР;

додаток до ПДВ-декларації, то сума штрафу зросте до 5 % від суми недоплати. При цьому перерахувати зазначені суми до бюджету потрібно буде не відразу, а протягом 10 календарних днів, наступних за граничним строком подання ПДВ-декларації.

І ще. На суму недоплати вам, можливо, доведеться нарахувати і пеню за весь період заниження ПЗ (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження) відповідно до п.п. 129.1.2 ПКУ. Розрахуйте її виходячи зі 120 % облікової ставки НБУ, що діє на день заниження ПЗ ( п. 129.4 ПКУ)*.

* Детальніше про те, як розрахувати та сплатити пеню, читайте у «БТ», 2015, № 44, с. 31.

Важливо! Завдяки Закону № 655 платники ПДВ «ковтнули свіжого повітря». Так, у разі самостійного виявлення порушення їм дозволено не нараховувати пеню при самостійному нарахуванні суми грошового зобов’язання протягом 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання ( п.п. «а» п.п. 129.1.1 ПКУ).

Однак пам’ятайте: на думку податківців, така поблажка діє лише для грошових зобов’язань, граничний строк сплати яких настав починаючи з 01.09.15 р.

Тут необхідно пам’ятати ще один момент. Усі розрахунки з бюджетом у зв’язку з поданням УР відповідно до п. 50.1 ПКУ здійснюються з поточного рахунка до відповідного бюджету (п. 25 Порядку № 569).

Тобто суми недоплати, що виникла у зв’язку з виявленою помилкою, самоштрафу та пені оминуть ПДВ-рахунок і не вплинуть на розмір вашого РЛ.

Більше того, як ви пам’ятаєте, податківці збільшили РЛ усім платникам ПДВ на всю суму «старого» ВЗ і суму переплат на бюджетному рахунку станом на 01.07.15 р. ( п.п. 4 п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Однак тепер, якщо ви подасте УР для виправлення показників минулих періодів, ніхто не перераховуватиме суму збільшення РЛ, оскільки це була «разова акція» (лист ДФСУ від 28.09.15 р. № 20537/6/99-99-19-03-02-15). Такі зміни позначаться лише на стані вашого бюджетного рахунку.

І ще попереджаємо: навіть якщо помилка, виявлена вами в минулих звітних періодах, не призвела до заниження ПЗ, її все одно потрібно виправити. Звичайно, при цьому жодних штрафів нараховувати не потрібно (ряд. 25.3 УР залишиться порожнім).

Наприклад, якщо помилка виявлена в додатку до ПДВ-декларації, але вона не вплинула на показники основної частини декларації. У такому разі разом з УР подайте відповідний додаток. При цьому в УР жодних коригувань не проводите (ці гр. 4 і 5 будуть однаковими, а у гр. 6 будуть прокреслення). Самі виправлення стосуватимуться лише додатка, в якому допущена помилка.

Виправляємо «долютневі» помилки

Особливості виправлення. Що стосується «долютневих» помилок, то потрібно врахувати такі нюанси:

1. Форма УР, що є чинною на сьогодні, дуже відрізняється від форми ПДВ-декларації того періоду. Тому для заповнення УР і коректного виправлення помилок доведеться підбирати рядки в новій формі УР, ураховуючи суть операцій, що відображаються. На щастя, ця неприємність стосується лише розділу III декларації.

2. Попри те, що починаючи з ПДВ-звітності за липень, додаток Д2 вже не заповнюється та не подається, іноді його все ж потрібно буде заповнити. Але тільки довідково (лист ДФСУ від 07.08.15 р. № 29168/7/99-99-19-03-02-17). А ось розділ IV УР доведеться залишити порожнім (у зв’язку з прийняттям Закону № 643).

Ну а тепер детальніше.

Старі та нові рядки УР. На рис. 1 (див. с. 21) ми покажемо вам, як без помилок перенести дані «старої» ПДВ-декларації до гр. 4 УР.

img 1

Рис. 1. Відповідність рядків «старої» ПДВ-декларації та нового УР

Однак тут не слід забувати, що разом з появою нових правил у заповненні ПДВ-звітності змінилися не лише рядки, а й формули для розрахунку показників. Тому з «помилкової» декларації потрібно переносити до УР тільки початкові дані (показники рядків 18, 19, 20.1, 21.1, 21.2 і 21.3, 23.1 і 23.2), а значення решти рядків (які залежатимуть від перенесених даних) розрахуйте наново (за формулами, закладеними в УР). Формальне ж перенесення даних призведе до логічних та арифметичних помилок в УР.

Зверніть увагу: обмеження розміром РЛ тут не діє, тому і брати до розрахунку його не потрібно. Як і заповнювати сам ряд. 22.1.

А тепер усе зазначене продемонструємо на прикладі.

Вплив помилки на ряд. 25

Виконуючи вимоги пп. 6 і 7 розд. VI Порядку № 966, у разі якщо помилка, допущена в ряд. 24, вплинула в майбутніх звітних періодах на значення ряд. 25, необхідно подати УР за кожний звітний період, в якому значення ряд. 24 декларації впливало на значення ряд. 25.

Приклад. У грудні 2014 року помилково не були нараховані та відповідно не були показані у ПДВ-декларації ПЗ з ПДВ на суму ПДВ 17000 грн. Відповідно, були занижені до сплати ПЗ з ПДВ. Помилку виявили тільки в листопаді 2015 року.

Для її виправлення платник ПДВ вирішує подати УР як окремий документ (див. рис. 2 на с. 21).

img 2

Рис. 2. Виправлення «помилкової» ПДВ-звітності за умовами прикладу

Як бачите, у цьому випадку для заповнення УР необхідно перенести до гр. 4 УР дані з ряд. 19 і ряд. 21.1, а всі інші значення отримати шляхом розрахунків. Рядок 22.1 не заповнюємо та не беремо для розрахунків. У ряд. 24 УР «згортаємо» показники ряд. 20.2 і 24 помилкової декларації.

До гр. 5 УР уносимо правильні дані. Як бачите, у результаті вся сума ВЗ поточного періоду була «з’їдена» сумою ПДВ з неврахованої ПН. Тому в УР з’явився ряд. 25, згідно з яким до бюджету доведеться доплатити 5000 грн. та ще і суму штрафу у зв’язку з виправленням помилки в сумі 150 грн. (5000 х 3 %). Сума пені в УР не відображається.

Переносити результати коригування та розписувати їх у додатку Д2 не потрібно. Достатньо величину помилки довідково вказати у гр. 11. Тобто суму збільшення/зменшення «старого» залишку ВЗ зі знаком «+» або «-» відповідно вносимо до гр. 11 таблиці 1 додатка Д2 до ПДВ-декларації за той звітний період, в якому подано УР у зв’язку з виправленням такої помилки. Показники таблиці 1 додатка Д2 переносити до розділу IV самої ПДВ-декларації не потрібно.

Припустимо, що такі дії вплинули і на підсумкові показники січневої ПДВ-декларації. У такому разі вам доведеться скласти ще один УР до такої «постраждалої» декларації.

Зверніть увагу: ПДВ-звітність за грудень 2014 року та за січень 2015 року не відрізняється, тому тут також доведеться враховувати перенесення рядків згідно з новою формою ПДВ-декларації.

img 3

Рис. 3. Виправлення «постраждалої» ПДВ-звітності за січень

Якщо ж такі виправлення вплинуть і на значення ряд. 25 наступного звітного періоду, доведеться скласти та подати ще один УР. І так доти, поки ряд. 25 залишиться неторканим. Однак це буде вже ПДВ-звітність післялютневого періоду. Тож про особливості виправлення помилок у ній ми поговоримо в наступному номері.

Тепер лише нагадаємо, що відображати виправлену помилку в поточній ПДВ-декларації (за період, в якому ви подаєте УР) потрібно тільки у тому випадку, коли вона стосується поточного залишку ВЗ ( п. 7 розд. VI Порядку № 966). Таке виправлення відображають у  ряд. 20.1 поточної ПДВ-декларації.

Вплив на ряд. 23

Якщо ви допустили помилку, яка вплинула в майбутніх звітних періодах на значення ряд. 23, УР також подаємо за кожний звітний період, в якому значення ряд. 24 декларації впливали на значення ряд. 23 ( п. 6 розд. VI Порядку № 966).

Однак будьте уважні: ряд. 23.3 ПДВ-декларації тут явно буде винятком. Адже, по суті, уточнювати є сенс тільки:

• суми, заявлені до БВ (ряд. 23.2);

• суми, що йдуть на зменшення податкового боргу (ряд. 23.1).

Оскільки вони безпосередньо впливають на розрахунки з бюджетом.

Звичайно, податківці ще не висловили своєї думки із цього приводу. Сподіваємося, що нова форма декларації та порядок її заповнення виправлять усі непорозуміння.

У решті дотримуємося порядку, описаного для виправлення помилок, що вплинули на ряд. 25. Таким чином, ви послідовно виправляєте помилки в «постраждалих» звітних періодах, складаючи УР до кожного з них. За необхідності нараховуєте штрафні санкції. Якщо в останньому УР буде підкоригований залишок ВЗ у ряд. 24, ці дані треба буде включити до поточної ПДВ-звітності.

Рядок 24 і правило «365 днів»

Ви напевно пам’ятаєте, що Закон № 643 відновив право платника ПДВ включати до складу ПК ПН протягом 365 календарних днів з дати їх складання. Головне, виконати обов’язкову умову формування ПК — такі ПН мають бути зареєстровані в ЄРПН (лист ДФСУ від 07.10.15 р. № 23580/5/99-99-19-03-02-16 // «БТ», 2015, № 46, с. 7).

Причому зверніть увагу, застосувати правило «365 днів» можна як до ПН 2014 року, так і до ПН, складених після 29.07.15 р. (дати набуття чинності Законом № 643). Тільки не виходьте за межі 365 календарних днів.

Тому вимушена необхідність формувати ПК «період у період» і складати безліч УР відпала. Досить відобразити забуту ПН у складі поточної ПДВ-декларації (лист ДФСУ від 07.08.15 р. № 29168/7/99-99-19-03-02-17):

• у ряд. 10.1.1 — якщо купівля оподатковувалася за ставкою 20 %;

• у ряд. 10.1.2 — за ставкою 7 %;

• у ряд. 11.1 — якщо це була «безПДВшна» купівля або оподатковувалася за ставкою 0 %.

А ось «старі» ПН, які не підлягали реєстрації за правилами, що діяли на той час, і складені в паперовому вигляді, уключаються до ПК «період у період». На цьому податківці наполягали ще в листі ДФСУ від 17.02.15 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17. І тут без УР не обійтися.

Однак попереджаємо: такий метод може призвести до негативних наслідків для вашого РЛ (детальніше читайте у «БТ», 2015, № 46, с. 16).

Документи та скорочення статті

Закон № 655 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків» від 17.07.15 р. № 655-VIII.

Закон № 643 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.15 р. № 643-VIII.

Порядок № 966 — Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 23.09.14 р. № 966.

БВ — бюджетне відшкодування.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПН — податкова накладна.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ПК — податковий кредит.

ВЗ — від’ємне значення.

РЛ — реєстраційний ліміт.

УР — Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі