Теми статей
Обрати теми

Рентна плата: декларацію затверджено

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Наказ Мінфіну України від 17.08.15 р. № 719 «Про затвердження форми Податкової декларації з рентної плати»

Нарешті відбулося! Мінфін таки спромігся розробити і затвердити звітність з рентної плати. Цю звітність чекали ще при звітуванні за І квартал 2015 року, коли вперше потрібно було звітувати з оновленої рентної плати.

Нагадаємо: з 01.01.15 р. під назвою «рентна плата» об’єднали низку до цього самостійних податків: плату за надра, збір за спеціальне використання води, лісовий та радіочастотний збори, а також збір за транспортування нафти, нафтопродуктів, транзит газу та аміаку. Детально про це читайте у «БТ», 2015, № 1-2, с. 16.

У зв’язку із затвердженням загальної декларації з рентної плати форми декларацій, за якими звітували за кожну із складових рентної плати за перші два квартали 2015 року, втратили чинність. Хоча фактично вони ще на початку року «застаріли» та не повинні були використовуватися.

Форма звітності з рентної плати за своїм виглядом нагадує нову звітність з екологічного податку (див. «БТ», 2015, № 39, с. 3), тобто у самій формі декларації потрібно буде наводити суму платежу, розраховану щодо кожного виду рентної плати. Безпосередній розрахунок плати проводитиметься у додатках.

Форма декларації має 16 додатків, але розрахунок податкових зобов’язань відбувається тільки в 11 з них. Решта 5 додатків містять лише умовні скорочення, які будуть використовувати платники окремих видів рентної плати для заповнення додатків, у яких відбувається розрахунок податкових зобов’язань.

Для наочності зобразимо схематично склад додатків, задіяних у розрахунку складових рентної плати (див. с. 6).

Звертаємо увагу! Одна податкова декларація подається до податкового органу, якому підконтрольна адміністративно-територіальна одиниця, на якій у вас виникає об’єкт оподаткування. Такий висновок випливає із приміток до декларації.

Тому якщо ви є платником різних видів рентної плати (наприклад, видобуваєте корисні копалини і використовуєте воду у господарській діяльності) в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці, яка підконтрольна одному органу ДФСУ, то вам достатньо подати одну декларацію з рентної плати. У ній слід відобразити податкові зобов’язання, нараховані з кожного виду рентної плати.

В інших випадках (якщо ви маєте об’єкти оподаткування, які підконтрольні різним органам ДФСУ) доведеться подавати окремі декларації в кожну податкову, де ви перебуваєте на обліку як платник певного виду рентної плати.

Наказ, що коментується, набрав чинності 29.09.15 р. (опублікований в бюлетені «Офіційний вісник України», 2015, № 75). У зв’язку з цим відповідно до положень п. 46.6 ПКУ застосовувати цю нову форму потрібно при звітуванні за 2015 рік.

Водночас не виключено, що контролери вимагатимуть подавати декларацію уже за ІІІ квартал 2015 року. Наприклад, так вони зробили у випадку з поданням декларації з єдиного податку (див. с. 30 цього номера).

Якщо так станеться і контролери до граничного строку подання звітності розроблять електронні форми декларації, то опиратися їм не варто. Річ у тім, що тільки ця форма декларації, за великим рахунком, відповідає вимогам діючого законодавства і «вписується» у нові правила нарахування рентної плати. Хоча якщо детально придивитися до додатків до декларації, то вони багато в чому нагадують добре відомі форми декларацій самостійних податків, які стали складовими рентної плати. На жаль, проблеми, які виникали при заповненні старих форм звітності, залишилися невирішеними. Наприклад, це стосується правил розрахунку негірничим підприємством рентної плати за видобування підземних вод.

Про детальний аналіз порядку заповнення цієї декларації поговоримо пізніше, коли справа дійде до її заповнення.

img 1

Нова декларація з рентної плати

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі