Теми статей
Обрати теми

Реєструємо податкові накладні вчасно: жовтень на поріг штрафи нам приніс

Жиленко Катерина, податковий експерт, e.zhylenko@id.factor.ua
Ось і настав жовтень. А це означає, що для ПН/РК, складених з 01.10.15 р., не діє мораторій на штрафи за несвоєчасну реєстрацію. Водночас перехідні ПН/РК, тобто складені до 01.10.15 р., але зареєстровані з простроченням уже в жовтні або пізніше, усе ще «під крилом» мораторію. І при цьому звільнення діє від усіх штрафів, передбачених п. 1201.1 ПКУ, незалежно від тривалості прострочення.

Закон № 643* підкоригував п. 35 підрозд. 2 розд. XX ПКУ так, що звільнення діє від усіх штрафів з  п. 1201.1 ПКУ (див. схему) за несвоєчасну реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК), складених до 01.10.15 р.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.15 р. № 643-VIII.

Нагадаємо: попередній подібний мораторій діяв для ПН/РК, складених з 01.02.15 р. до 01.07.15 р. («БТ», 2015, № 27, с. 17), і звільняв тільки від штрафу за прострочення до 15 днів (включно).

Також Закон № 643 уніс правки до самої ст. 1201 ПКУ. Тут дописали 3 важливі нюанси:

• штрафи застосовуються за несвоєчасну реєстрацію ПН, які потрібно видавати покупцям, і РК до таких ПН;

• штрафують платників, які зобов’язані реєструвати ПН/РК в ЄРПН згідно зі ст. 192 і  201 ПКУ;

• порядок накладення штрафів має встановити ДФСУ.

Важливий момент: оскільки на сьогодні порядок накладення штрафів за прострочення реєстрації не затверджений, то формально штрафувати податківці не можуть. Однак це не означає, що можна забути про штрафи, адже нічого не зашкодить фіскалам надолужити прогаяне та оштрафувати за своєчасно не зареєстровані ПН/РК після того, як обіцяний порядок з’явиться.

img 1

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК в ЄРПН за ст. 1201 ПКУ

Обережно! У консультації з категорії 101.20 ЗІР ДФСУ фіскали зазначають, що за порушення граничних строків реєстрації ПН/РК в ЄРПН передбачена ще й адміністративна відповідальність за ст. 1631 КпАП. За відсутність податкового обліку, порушення встановленого законом порядку його ведення — штраф у розмірі від 85 до 170 грн., а за повторне протягом року порушення — від 170 до 225 грн.

На ці штрафи не поширювалося тимчасове звільнення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі