Теми статей
Обрати теми

Ідентифікаційний код може «прописатися» в паспорті

Жиленко Катерина, податковий експерт, e.zhylenko@id.factor.ua
Про те, що можна вносити ідентифікаційний код до паспорта, відомо давно, однак активно обговорювати цю можливість почали нещодавно після того, як ДФСУ на своєму офіційному сайті повідомила про таку зручну «опцію» (http://sfs.gov. ua/nove-pro-podatki--novini-/214449.html). При цьому, за словами ДФСУ, такі дані в паспорті можуть використовуватися замість Картки платника податків, що посвідчує реєстраційний номер фізособи в Держреєстрі фізосіб. Для отримання відмітки можна звернутися до будь-якого податкового органу. Чи правда все це? Давайте розбиратися.

Згідно із законом

Для того щоб чітко відповісти на запитання: чи можна вказати ідентифікаційний код у паспорті, потрібно «поритися» в законодавстві.

Так, абз. 5 і 6 п. 6 Положення про паспорт передбачає, що 7, 8 і 9 сторінки паспорта громадянина України призначені для особливих відміток. На прохання громадянина на цих сторінках можуть внести дані про дітей, групу крові і резус-фактор. Як бачите, тут немає жодного слова про ідентифікаційний код.

Однак слід звернути увагу ще на одну норму Положення про паспорт — абз. 8 п. 6, згідно з яким заборонено вносити до паспорта записи, не передбачені Положенням про паспорт або законодавчими актами України.

Саме це застереження про законодавчі акти України не обмежує особливі відмітки в паспорті тільки даними про дітей і групу крові.

У якому ж законодавчому акті слід шукати дозвіл на внесення до паспорта ідентифікаційного коду? Такий дозвіл є в  п. 12 розд. VII Положення № 779 і в  п. 70.10 ПКУ: контролюючий орган на прохання фізособи може внести до паспорта (7, 8 або 9 сторінок) дані про ідентифікаційний код з Держреєстру фізосіб.

Зверніть увагу! ДФСУ у своєму оголошенні на сайті говорить, що звернутися можна до будь-якого податкового органу. Проте п. 12 розд. VII Положення № 779 надає таке право тільки контролюючому органу:

за місцем проживання особи або

за місцем отримання доходів або

за місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування.

Звертатися потрібно саме до цих податкових органів. Інспектору потрібно подати заяву довільної форми та заповнену заяву за ф. № 5ДР (додаток 11 до Положення № 779).

Форма даних (штампу) про ідентифікаційний код, який вноситься до паспорта громадянина України, наведена в додатку 4 до Положення № 779.

Увага! Не плутайте відмітку про ідентифікаційний код з відміткою про відмову від коду. Остання є відміткою в паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта. Вона призначена для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного коду та повідомили про це відповідний контролюючий орган.

Код у податкових цілях

Із тим, що штамп із кодом у паспорті є цілком правомірним, ми розібралися. І дійсно, якщо отримати таку відмітку, то відпаде необхідність носити з собою додатковий папірець (із кодом). Це дуже зручно, адже ідентифікаційний код вимагають пред’явити для багатьох цілей, у тому числі податкових.

Тепер виникає запитання: чи достатньо такої відмітки для податкових цілей? Тобто чи вимагатимуть саме довідку з ідентифікаційним кодом для тих же цілей нарахування ПДФО або обмежаться копією відповідної сторінки паспорта з кодом?

Код буде потрібним у багатьох податкових ситуаціях, зокрема, сам платник податків вказує його в податковій декларації ( п. 48.3 ПКУ). Також підприємства, незалежні професіонали, фізособи-підприємці використовують його при виплаті доходів, з яких справляються податки. При цьому фізособи «зобов’язані подавати інформацію про реєстраційний номер облікової картки юридичним і фізичним особам, які виплачують їм доходи» ( п.п. 70.12.1 ПКУ). Так, податковому агенту знадобляться такі дані, наприклад, для обкладення ПДФО призів і подарунків, що роздаються на рекламних акціях або семінарах (лист ГУ ДФСУ в м. Києві від 02.04.15 р. № 5524/10/26-15-17-01-12 // «БТ», 2015, № 26, с. 7). Податкову знижку нададуть тільки резиденту, який має ідентифікаційний код або відмітку в паспорті про відмову від нього ( п.п. 166.4.1 ПКУ).

Проте ніде не зазначено, що вимагати від фізособи потрібно саме довідку з кодом. Громадянин повинен надати інформацію про ідентифікаційний код.

Ідентифікаційний код потрібно вказати в заяві на перехід на спрощену систему оподаткування (ЄП). Кожен платник податків вказує ідентифікаційний код або серію і номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від коду) в усіх звітних або інших документах, а також в інших випадках, передбачених законодавством України ( п. 70.14 ПКУ). У таких випадках подавати «папірець» з ідентифікаційним кодом узагалі не потрібно. Достатньо вказати його в документі.

Як бачите, цілком достатньо надати копію сторінки паспорта з ідентифікаційним кодом.

Практична порада: інспектори Центру обслуговування платників податків відзначають, що довідка з кодом містить більше інформації, ніж штамп у паспорті, зокрема, дату реєстрації в Держреєстрі фізосіб. Тому в договірних відносинах можуть вимагати саме довідку (чи її копію), наприклад, банки, нотаріуси.

Правильна відмітка на неправильній сторінці

Усі ми люди, а не роботи, і тому можемо помилятися. Так і посадові особи держорганів та установ, які проставляють різні штампи та відмітки в паспорті, можуть помилково поставити дозволену законодавством відмітку на «неправильній» сторінці (не призначеній для цієї відмітки).

Важливе запитання: чи стає такий паспорт (із правильною відміткою на неправильній сторінці) недійсним?

У Положенні про паспорт наведена тільки одна підстава для визнання паспорта недійсним. Таким визнають паспорт, в який не вклеєні фотографії після досягнення його власником 25- і 45-річного віку.

Також згадаємо зазначену вище норму, яка забороняє вносити до паспорта записи, не передбачені Положенням про паспорт або законодавчими актами України.

Як бачите, про визнання недійсним паспорта, в якому дозволений запис стоїть на «неправильній» (не призначеній для цього) сторінці, не йдеться.

Водночас згідно з п. 40 Порядку № 600 погашаються, вважаються недійсними і знищуються паспорти, зокрема, зіпсовані під час заповнення та оформлені з порушенням законодавства України.

На практиці! За усними роз’ясненнями працівників паспортного столу все залежить від «тяжкості» помилки. Якщо, припустимо, штамп з пропискою поставили на «шлюбній» сторінці (сторінка 10 призначена для відмітки про сімейний стан власника паспорта), то це може призвести до проблем, адже для сімейного стану виділена всього лише одна сторінка.

А якщо ж відмітку з групою крові і резус-фактором працівники медустанови через неуважність поставили на останній сторінці паспорта, призначеній для місця проживання (11 — 16 сторінки), як мовиться, «нехай вже стоїть». На таку помилку можуть дивитися «крізь пальці».

Водночас самі лояльні паспортисти не виключають, що їх колеги можуть визнати паспорт недійсним на підставі п. 40 Порядку № 600.

Документи та скорочення статті

Положення про паспорт — Положення про паспорт громадянина України, затверджене постановою ВРУ від 26.06.92 р. № 2503-XII (у редакції постанови ВРУ від 02.09.93 р. № 3423-XII).

Положення № 779 — Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, затверджене наказом Міндоходів України від 10.12.13 р. № 779.

Порядок № 600 — Порядок оформлення і видачі паспорта громадянина України, затверджений наказом МВС України від 15.06.06 р. № 600.

Ідентифікаційний код (код) — Реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Держреєстр фізосіб — Державний реєстр фізичних осіб — платників податків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі