Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна на перевищення: як заповнити розрахунок коригування на повернення

Кравченко Дар’я
Підприємство відвантажило товари покупцю за ціною нижче ціни їх придбання і відповідно склало дві податкові накладні (ПН):
— на фактичну суму постачання;
— на суму перевищення ціни придбання над ціною постачання.
Через місяць покупець повертає придбаний товар. Скільки у такому разі потрібно скласти розрахунків коригування (РК) та як їх заповнити?

Мінімальна межа бази обкладення ПДВ — це одне з тих нововведень, з яким платники ПДВ перейшли межу між 2014 і 2015 роками. Заслуга в цьому належить Закону № 71* (детальніше у «БТ», 2015, № 9, с. 21), який визначив таку межу ( п. 188.1 ПКУ):

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.14 р. № 71-VIII.

• для товарів/послуг — на рівні ціни їх придбання;

• для самостійно виготовлених товарів/послуг — їх собівартості;

• для необоротних активів — їх балансової (залишкової) вартості за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів — на рівні їх звичайної ціни).

А це означає, що з 01.01.15 р. при постачанні товарів/готової продукції/необоротних активів за зниженими цінами на момент виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) ви маєте виписати дві ПН ( п. 20 Порядку № 957**):

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 22.09.14 р. № 957.

першу ПН — на суму ПЗ, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання товарів/послуг;

другу ПН — на суму ПЗ, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/балансової вартості над фактичною ціною.

Особливість заповнення останньої полягає в тому, що в ній потрібно:

1. Проставити у верхній лівій частині код типу причини. У вашому випадку — це «15» (складена на суму перевищення ціни придбання товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання; п. 9 Порядку № 957).

2. У полях для введення даних про покупця вказати власні реквізити.

3. У гр. 3 «Номенклатура товарів/послуг постачальника (продавця)» вписати: «перевищення ціни придбання над фактичною ціною постачання товарів/послуг, указаних у податковій накладній № ___» і внести порядковий номер ПН, складеної на суму постачання цих товарів/послуг ( п. 15 Порядку № 957).

Як бачите, наводити номенклатуру поставленого товару не потрібно. Саме з цієї причини у платника ПДВ і виникає запитання про те, як заповнити РК до такої ПН.

Нагадаємо: у разі повернення товару ви зобов’язані виписати РК до складеної раніше ПН ( п. 192.1 ПКУ). Оскільки вам довелося скласти дві ПН, то і виписувати до них потрібно буде два РК — до кожної з таких ПН.

Заповнити РК до першої ПН буде не складно. До такого розрахунку ви перенесете всі дані з виписаної раніше першої ПН. Ось тільки кількість поверненого товару покажіть уже зі знаком «-». Зареєструвати такий РК в Єдиному реєстрі ПН зобов’язаний покупець (якщо він зареєстрований платником ПДВ). Тому в шапці РК потрібно зробити позначку про реєстрацію покупцем і відправити його контрагенту зі своїм електронним підписом.

Що стосується РК до ПН з кодом «15», то ні в  Порядку № 957, ні в роз’ясненнях податківців немає рекомендацій щодо його заповнення.

На нашу думку, «винаходити велосипед» тут не потрібно. Достатньо буде дотримуватися загальних правил заповнення РК. А це означає, що в цьому розрахунку вам необхідно:

• проставити позначку з кодом причини «15»;

• у гр. 2 вказати причину коригування «Повернення товару»;

• до гр. 3 перенести фразу з гр. 3 ПН, складеної на перевищення (з кодом «15»);

• решту даних внести за аналогією з першою ПН (вказати кількість зі знаком «мінус»).

Зареєструвати такий РК в ЄРПН зобов’язаний сам продавець.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі