Теми статей
Обрати теми

Нацгвардія запозичила ваше авто: затверджено Порядок відшкодування шкоди

Кабінет Міністрів України, Жиленко Катерина
Постанова КМУ від 19.08.15 р. № 611 «Про затвердження Порядку відшкодування витрат та збитків, пов’язаних з використанням військовослужбовцями Національної гвардії транспортних і плавучих засобів фізичних або юридичних осіб»

У березні минулого року на зміну внутрішнім військам МВС України прийшла Національна гвардія України — згідно із Законом України від 13.03.14 р. № 876-VII (далі — Закон № 876).

Серед іншого, військовослужбовці Нацгвардії мають право використовувати транспортні та плавучі засоби (далі — ТЗ) фізичних або юридичних осіб незалежно від форми власності (крім ТЗ дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав в Україні і ТЗ спецпризначення) для припинення злочину, проїзду до місця події, стихійного лиха, супроводу до лікувальних закладів осіб, які потребують термінової медичної допомоги, переслідування правопорушників та їх супроводу або конвоювання до органів внутрішніх справ.

Важливо! Не плутайте таке використання ТЗ з його мобілізацією. Правила залучення ТЗ для потреб армії, а також порядок відшкодування завданої шкоди прописані в Положенні про військово-транспортний обов’язок (викладено в новій редакції постановою КМУ від 17.06.15 р. № 405 // «БТ», 2015, № 27, с. 4).

Фізосіб та юросіб, ТЗ яких «запозичили» для таких цілей, зацікавить норма про те, що Нацгвардія повинна відшкодовувати витрати та збитки в порядку, визначеному КМУ (п. 10 ч. 1 ст. 13 Закону № 876). Постановою, що коментується, Кабмін саме й затвердив Порядок такого відшкодування.

Отже, головні постулати:

Витрати (вважаємо, до них можна віднести і вартість палива) і збитки компенсують грошима за рахунок коштів, передбачених у держбюджеті на відповідний рік на утримання Нацгвардії.

Підтвердними документами є акт тимчасового використання ТЗ або картка тимчасового використання ТЗ (у разі гострої необхідності, якщо зволікання призводить до створення реальної загрози життю або здоров’ю людей, громадському порядку чи громадській безпеці). Будь-який з цих документів військовослужбовці Нацгвардії повинні видати власнику ТЗ перед його використанням. Форми цих документів чекаємо від МВС.

Для відшкодування витрат і збитків, пов’язаних з використанням ТЗ, власнику ТЗ слід подати пакет документів за зареєстрованим або фактичним місцем проживання чи за місцем використання такого засобу до Головного управління Нацгвардії або до органу військового управління оперативно-територіального об’єднання, з’єднання, військової частини (підрозділу), вищого навчального закладу, навчальної військової частини (центру), бази, установи, установи Нацгвардії. Цей пакет містить такі документи:

• заяву про відшкодування витрат і збитків (форму наведено в додатку до Порядку);

• копію акта або картки тимчасового використання ТЗ;

• копії документів, що підтверджують приналежність ТЗ його власнику;

• копії документів, розрахунки, що підтверджують понесені витрати та збитки на підставі експертизи. Підтверджені документально витрати на проведення експертизи також компенсують.

Документи розглядає комісія Головного управління Нацгвардії. Ця комісія приймає рішення про компенсацію протягом не більше одного місяця з дня надходження таких документів. Якщо ці документи не потребують додаткового вивчення — не пізніше 15 днів.

Водночас, якщо комісія матиме сумніви щодо достовірності наданих документів, вона ініціює службове розслідування. У такому разі строк розгляду документів продовжать на строк проведення розслідування.

При цьому відшкодовуватимуть витрати/шкоду в порядку черговості звернення із заявою. Суму компенсації перерахують на рахунок, відкритий у банку на ім’я власника ТЗ або видадуть готівкою в касі уповноваженого підрозділу Нацгвардії.

Постанова діє з 27.08.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі