07.09.2015

ЄСВ з розміру мінзарплати: старі та нові приклади від ДФСУ

Лист ДФСУ від 31.03.15 р. № 6667/6/99-99-17-03-01-15

У листі, що коментується, податківці розглянули різні ситуації, коли застосовується та не застосовується правило ЄСВ з мінзарплати: якщо зарплата нарахована в розмірі менше встановленого мінімуму, то ЄСВ-нарахування проводяться з розміру мінзарплати.

Цей лист багато в чому повторює висновки листа ДФСУ від 14.02.15 р. № 4979/7/99-99-17-03-01-17 («БТ», 2015, № 8, с. 10, 11) і роз’яснення фахівця ДФСУ у «БТ», 2015, № 14, с. 46. І податківці часто повторюють, що ЄСВ-утримання проводяться з фактично нарахованої зарплати, але ніяк не з установленої мінзарплати.

Так, ЄСВ нараховуємо виходячи з розміру мінзарплати, якщо фактична зарплата менше встановленого мінімуму у працівника, який:

• працює на умовах неповного робочого тижня/дня;

• частину місяця перебував у відпустці «за свій рахунок»;

• частину місяця перебував на лікарняному та загальний доход за місяць (зарплата + лікарняні) менше мінзарплати;

• протягом усього місяці перебував на лікарняному (листок непрацездатності підлягає оплаті);

• початок і кінець тимчасової непрацездатності припадають на різні місяці. У цьому випадку в місяці відкриття лікарняного ЄСВ нараховується без застосування правила ЄСВ з мінзарплати, потім лікарняні розподіляються за місяцями, за які вони нараховані, і далі, якщо за такі місяця загальний дохід (лікарняні + зарплата) менше мінзарплати, застосовується правило, що розглядається.

Нюанс: з 29.05.15 р. діє нова Інструкція з ЄСВ* («БТ», 2015, № 22, с. 5), п. 19 розд. III якої прив’язує право нараховувати ЄСВ з розміру мінзарплати до умови відпрацювання повного календарного місяця. Оскільки лист, що коментується, датований кінцем березня, то виникає запитання: може, фіскали вже передумали і до ситуацій, коли місяць відпрацьований не повністю, не дозволяють застосовувати правило ЄСВ з мінзарплати? У консультаціях з категорії 301.04.01 ЗІР ДФСУ податківці всі так само рекомендують нараховувати ЄСВ з розміру мінзарплати, зокрема, якщо працівник частину календарного місяця перебував у відпустці (причому в будь-якій відпустці зі ст. 4 Закону про відпустки**: щорічній, додатковій, «за свій рахунок»).

* Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну України від 20.04.15 р. № 449.

** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

При цьому правило ЄСВ з мінзарплати не працює, якщо фактично нарахована зарплата менша за мінімальну:

• у місяці звільнення або прийняття на роботу;

• якщо працівник увесь місяць перебував у відпустці «за свій рахунок» (бази для нарахування і утримання ЄСВ немає);

• якщо працівнику надана відпустка за свій рахунок на період проведення АТО. До того ж про це прямо зазначено в п. 19 розд. III Інструкції з ЄСВ.

Також податківці розглянули два нові випадки.

Якщо працівник, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, систематично або одноразово отримує премію або матдопомогу, то правило ЄСВ з мінзарплати також може спрацювати. Головне, щоб такі виплати потрапляли до складу фонду оплати праці, наприклад, виробничі премії (консультація з категорії 301.04.01 ДФСУ).

Також ЄСВ потрібно буде нарахувати з розміру минзарплати, якщо працівнику після звільнення виплатять зарплату за відпрацьований час або середній заробіток за час вимушеного прогулу (у зв’язку із затримкою видачі трудової книжки). Майте на увазі: виплата у зв’язку із затримкою остаточного розрахунку не обкладається ЄСВ, а отже, і це правило не застосовується.

До речі, про мінзарплату. Новини про те, що соціальні стандарти, у тому числі й розмір мінзарплати, з 1 вересня зросли, поки залишаються тільки розмовами. Відповідні законодавчі зміни ще не з’явилися. Детальніше читайте на с. 10 номера.