Теми статей
Обрати теми

Нарахування і сплата ЄСВ: зустрічайте нову Інструкцію

Міністерство фінансів України, Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Наказ Мінфіну України від 20.04.15 р. № 449 «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

Услід за новою формою ЄСВ-звіту та порядком її заповнення («БТ», 2015, № 18-19, с. 4) Мінфін презентував оновлену і доповнену Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ (далі — Інструкція).

Тут враховані оновлення ЄСВ-законодавства та інші важливі моменти.

Аванси з ЄСВ для ФОП-загальносистемників. Нарешті правила сплати ЄСВ для ФОП-загальносистемників в Інструкції зрівняли з правилами із Закону про ЄСВ: за календарний рік до 10 лютого наступного року на підставі даних річної декларації. Тобто для них більше немає жодних авансів!

База нарахування ЄСВ — чистий оподатковуваний дохід з декларації, поділений на кількість календарних місяців, протягом яких його отримано. Якщо в окремому місяці або у звітному році немає доходу, можна визначити базу для нарахування ЄСВ самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ (17 мінзарплат — на сьогодні 20706 грн.). При цьому сума ЄСВ не повинна бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (мінзарплата, помножена на ставку ЄСВ (37,4 %), на сьогодні 422,65 грн.). У разі недоплати фіскали надішлють повідомлення-розрахунок.

Такі самі правила визначили для незалежних професіоналів, лише строк сплати — до 1 травня наступного за звітним року.

Понижуючий коефіцієнт. В Інструкцію «поселили» весь п. 95 розд. VIII Закону про ЄСВ, присвячений застосуванню понижуючого коефіцієнта до ставки ЄСВ у 2015 і 2016 роках (з формулами та умовними позначеннями). Ці правила в доступному форматі ви можете знайти в «БТ», 2015, № 11, с. 4; № 12, с. 33; № 15, с. 15; № 16, с. 10; № 20, с. 8.

ЄСВ з мінімалки. Визначили і таку норму: якщо база нарахування ЄСВ (крім винагороди за ЦПД) не перевищує розміру мінзарплати, то суму ЄСВ-нарахувань слід розрахувати виходячи з мінзарплати. Детальніше про випадки, коли це правило працює, а коли ні, читайте в «БТ», 2015, № 8, с. 11.

Штраф за неподання звіту. З’явився штраф за неподання, несвоєчасне подання, подання за невстановленою формою звіту з ЄСВ (деталі ви можете знайти в «БТ», 2015, № 3, с. 28). Також у додатки до Інструкції додали форму рішення про накладення цього штрафу.

Списання боргу. В Інструкції детально описали випадки, коли і як можуть списати борг (недоїмку) з ЄСВ:

• юрособа повністю ліквідується і недостатньо майна для погашення боргу;

• фізособа померла, оголошена померлою, визнана безвісно відсутньою або недієздатною і немає осіб (спадкоємців), які зобов’язані сплатити ЄСВ.

Форму рішення про списання боргу наведено в додатку 10 до Інструкції.

Звільнення для жителів зони АТО та мобілізованих роботодавців. Платники ЄСВ, прописані у фіскальних органах на території проведення АТО (за переліком КМУ*), звільняються від своїх ЄСВ-зобов’язань (нарахування, утримання, сплати, подання звітності) на період з 14.04.14 р. до закінчення АТО (п. 94 розд. VIII Закону про ЄСВ).

* Вважаємо, що сьогодні можна користуватися переліком непідконтрольних українській владі територій Донецької та Луганської областей, затвердженим розпорядженням КМУ від 05.05.15 р. № 428-р.

ФОП і незалежні професіонали, призвані за мобілізацією або залучені до виконання мобілізаційних обов’язків за посадами, на весь строк їх військової служби звільняються від виконання своїх ЄСВ-зобов’язань, якщо вони не є роботодавцями. А мобілізовані роботодавці призначають уповноважену особу. Додатком 1 до Інструкції затверджено форму заяви, які потрібно подати протягом 10 днів після демобілізації або закінчення лікування.

Крим — не сплачує. Особи, які прописані у фіскальних органах або мали місцезнаходження на початок тимчасової окупації в Криму, не сплачують ЄСВ. До них не застосовується відповідальність.

Наказ діє з дня опублікування.

Теги ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі