Теми статей
Обрати теми

Чи подається ЗВР-1 при проведенні розрахунків у безготівковій формі?

Децюра Сергій
Одним із видів діяльності підприємства є надання побутових послуг з ремонту радіоелектронної апаратури. Готівкові розрахунки з надання таких послуг підприємство здійснювало з використанням розрахункових квитанцій. З 01.07.15 р. ми вирішили перейти на безготівкові розрахунки. Чи слід зараз подавати звіт за формою № ЗВР-1?

Щоб дати відповідь на це запитання, розіб’ємо його на дві частини:

• чи слід підприємству, яке надає побутові послуги з ремонту радіоелектронної апаратури, побутових машин і приладів, використовувати РРО?

• чи слід такому підприємству подати Звіт про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за формою № ЗВР-1, якщо воно стало проводити розрахунки у безготівковій формі?

Що стосується першої частини, то тут слід зазначити, що підприємство, яке надає побутові послуги з ремонту радіоелектронної апаратури, побутових машин і приладів (наш випадок), як до 01.07.15 р. так і після цієї дати може НЕ використовувати РРО. Йому достатньо проводити розрахунки з використанням розрахункових книжок (РК) та книг обліку розрахункових операцій (КОРО).

Справа в тому, що звільнення від використання РРО такому підприємству надане ст. 10 Закону про РРО. Згідно з положеннями цієї статті суб’єктам господарювання, які здійснюють види діяльності, зазначені у Переліку № 1336* (побутові послуги з ремонту радіоелектронної апаратури, побутових машин і приладів, про які йдеться в запитанні, у ньому вказані), дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО, але з використанням РК та КОРО.

* Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

Отже, підприємство, яке надає такі побутові послуги, з 01.07.15 р. могло продовжувати проводити розрахунки з використанням РК і КОРО і не використовувати РРО. І йому не обов’язково було переходити на безготівкову форму розрахунків.

До відома! Звільнення від використання РРО з 01.07.15 р. позбавили лише суб’єктів господарювання, які надавали інші види послуг, що не перелічені у Переліку № 1336, а грошові находження проводили через касу з оформленням прибуткових касових ордерів (стара редакція п. 1 ст. 9 Закону про РРО, що діяла до 01.01.15 р.). Тому саме ця когорта суб’єктів господарювання мала з 01.07.15 р. перейти на використання РРО при продажу таких послуг, або щоб не використовувати РРО, їм довелося б проводити розрахунки виключно у безготівковій формі.

Щодо іншої частини запитання, то якщо підприємство відмовляється від використання РК і КОРО і починає здійснювати лише безготівкові розрахунки, то у нього закономірно виникає запитання: чи слід і надалі щомісяця подавати Звіт за формою № ЗВР-1?

На наш погляд, такий Звіт слід подавати навіть після того, як ви перейшли у площину безготівкових розрахунків. Аргументуємо це тим, що:

• по- перше, цього вимагає п. 1 Порядку № 614**. В ньому прямо вказано, що Звіт за формою № ЗВР-1 подається щодо всіх КОРО, зареєстрованих на господарську одиницю (депо, кондуктора, об’єкт виїзної торгівлі), які ведуться разом із РК у випадках, визначених законом (крім виходу РРО з ладу або відключення електроенергії);

** Порядок подання звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), затверджений наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

• по-друге, сама можливість проведення розрахунків з використанням РК і КОРО змушує подавати цей Звіт навіть без здійснення жодної готівкової операції.

Тобто доки за вами закріплено РК і КОРО, ви будете змушені подавати Звіт за формою № ЗВР-1. При цьому не має значення, чи будете ви проводити розрахунки із використанням РК і КОРО чи ні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі