Теми статей
Обрати теми

Інструкція щодо відряджень: на вихідні/свята можна затриматися

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Наказ Мінфіну України від 04.08.15 р. № 694 «Про затвердження Змін до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон»

До Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон (затверджена наказом Мінфіну України від 13.03.98 р. № 59, далі — Інструкція) внесли поправки. І хоча норми Інструкції є обов’язковими лише для бюджетників, однак госпрозрахунковим суб’єктам вони теж рекомендовані до застосування. Вам знадобиться матеріал про відрядження з «БТ», 2015, № 25, с. 21.

Корисна норма в  Інструкції: якщо дата на транспортному квитку не збігається з датою прибуття працівника з відрядження за наказом, то з дозволу керівника підприємства враховується затримка у відрядженні на вихідні або святкові та неробочі дні. Простіше кажучи, відряджений працівник з дозволу керівника може затриматися в іншому місті (країні) на вихідні та/або свята. Однак загальний строк перебування поза місцем постійної роботи не повинен перевищувати строку відрядження, передбаченого постановою КМУ від 02.02.11 р. № 98 (30 календарних днів — на відрядження по Україні, 60 календарних днів — на закордонне відрядження*). При цьому працівнику оплачується проїзд з відрядження до місця роботи, але не оплачуються дні затримки (добові, витрати на оплату житла тощо).

* Ці строки встановлені тільки для працівників бюджетних підприємств, установ. Однак ми рекомендуємо і госпрозрахунковим підприємствам застосовувати ті самі строки. Інакше відрядження працівника до іншої адміністративно-територіальної одиниці для виконання службового завдання контролюючі органи можуть розцінити як переведення на роботу до іншої місцевості ( ст. 120 КЗпП).

Тепер не слід боятися позиції податківців, які вважають додатковим благом та вимагають уключати до оподатковуваного доходу вартість квитка, в якому дата прибуття/вибуття не збігається із зазначеною в наказі про відрядження найманого працівника, відшкодовану роботодавцем (консультація з категорії 103.17 ЗІР ДФСУ).

Наказ діє з дня опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі