Теми статей
Обрати теми

Приймаємо внутрішнього переселенця та отримуємо компенсацію: Порядок готовий!

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Постанова КМУ від 08.09.15 р. № 696 «Про затвердження Порядку здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб»

Ще півроку тому Закон України від 05.03.15 р. № 245-VIII прописав, що роботодавцям, які працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб (ВПО), компенсуватимуть витрати на оплату праці, перепідготовку та підвищення кваліфікації таких працівників (ст. 241 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.12 р. № 5067-VI). При цьому порядок такої компенсації повинен був затвердити Кабмін (подробиці — у «БТ», 2015, № 14, с. 5 і 6).

І ось, нарешті, Порядок з’явився, а це означає, що законодавча норма зможе запрацювати на практиці, якщо, звичайно, у бюджеті знайдуться на це кошти.

Щоб компенсували витрати на оплату праці ВПО, потрібно прийняти працівника на строк у 2 рази довший, ніж виплачуватиметься компенсація, а витрати на перепідготовку та підвищення кваліфікації — мінімум на рік.

Важливо: працівник має бути зареєстрований як ВПО та направлений центром зайнятості. Фінансуватимуть такі заходи Фонд загальнообов’язкового держсоцстрахування на випадок безробіття та Фонд соцзахисту інвалідів у межах строку дії довідки про взяття на облік ВПО.

Розмір компенсації буде не вище середнього розміру зарплати по регіону.

Для отримання компенсації потрібно подати до центру зайнятості:

• протягом 2 місяців з дня працевлаштування ВПО — заяву в довільній формі та копію трудового договору або іншого розпорядчого акта про працевлаштування;

• не пізніше ніж через 5 робочих днів після виплати зарплати — відомість за формою з додатка 2 до Порядку.

Детальний матеріал ви знайдете в одному з наступних випусків «БТ».

Постанова діє з дня опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі