Теми статей
Обрати теми

Знову про роялті: бази даних та торгові марки

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 08.06.15 р. № 1472/2/99-99-19-02-02-10

Нещодавно ми розглядали правила визнання платежу як роялті. Тоді ДФСУ в листі від 18.08.15 р. № 30644/7/99-99-19-02-02-17 розглянула декілька практичних питань («БТ», 2015, № 36, с. 6).

Одне з них стосувалося платежу за використання баз даних (БД). У листі, що коментується, бачимо підтвердження позиції податківців: будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або надання права використання БД (компіляції даних), вважається роялті. При цьому фіскали уточнюють, що БД має бути окремим об’єктом авторських прав. Не сперечаємося.

Невелике уточнення: якщо купити не право використання БД, а саму БД на носії інформації, то такий платіж під визначення роялті не підпадає як платіж за купівлю примірника об’єкта інтелектуальної власності, втіленого в електронній формі ( абз. 4 п.п. 14.1.225 ПКУ).

Також у листі, що коментується, податківці звернули увагу на винагороду за торгову марку (ТМ). Так, будь-який платіж, отриманий як винагорода за ТМ, яка має міжнародну реєстрацію, вважається роялті. Це випливає з визначення роялті у  п.п. 14.1.255 ПКУ, згідно з яким роялті визнається платіж саме за зареєстровані ТМ (знаки на товари та послуги).

Водночас платіж, отриманий як винагорода за ТМ, яка визнана у встановленому законом порядку добре відомою, але не зареєстрована згідно з вітчизняним і міжнародним законодавством, не вважається роялті.

На замітку: для придбання права інтелектуальної власності на ТМ, яка має міжнародну реєстрацію або визнана у встановленому законом порядку добре відомою, не потрібне відповідне свідоцтво ( п. 3 ст. 494 ЦКУ).

Теги роялті
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі