Теми статей
Обрати теми

Бувай, єдиний податку: ідемо не прощаючись

Кравченко Дар’я, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
Погодьтеся, може виникнути ситуація, коли суб’єкту господарювання буде просто невигідно перебувати на спрощеній системі. Наприклад, юрособі, в якої націнка на товар є незначною, вигідніше сплачувати податок з прибутку за ставкою 18 % на загальній системі, ніж податок з обороту за ставкою 4 %, будучи єдиноподатником. Відмовитися від єдиного податку доведеться і суб’єкту, який порушить умови перебування на спрощенці. Є й інші причини. І кожний такий випадок передбачає свій алгоритм дій для повернення на сплату інших податків і зборів. Ось про них ми сьогодні й поговоримо.

Легко та просто, якщо добровільно

Ви можете добровільно відмовитися від сплати ЄП, навіть якщо ви не порушили жодної з вимог, установлених для перебування на спрощеній системі ( п. 298.2 ПКУ). Якщо ви все ж прийняли таке рішення, вам залишається:

1. Заповнити таку саму Заяву на ЄП, яку ви подавали при переході на спрощенку. Тільки тепер у ній потрібно заповнити, крім пунктів 1 — 4, ще й п. 5.4, в якому вказати:

• дату (період) відмови від ЄП;

• причину відмови: «самостійна відмова у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів» (поставити «+» навпроти).

2. Подати «відмовну» Заяву на ЄП до органу ДФСУ не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу ( п.п. 298.2.1 ПКУ).

Отже, теоретично для тих, хто хоче перейти на ЄП з IV кварталу, це має бути 21.09.15 р. Однак, на жаль, святкове перенесення в цьому випадку не працює. Тому Заяву на ЄП необхідно було подати не пізніше 18.09.15 р.

Той, хто встиг це зробити, почне працювати на загальній системі оподаткування з 1-го числа місяця, наступного за звітним кварталом, в якому подано «відмовну» Заяву на ЄП, а точніше — з 01.10.15 р. Тому, хто не встиг у зазначений строк, доведеться чекати наступної спроби, яка з’явиться лише наприкінці року.

Нагадуємо: ФОП разом із Заявою на ЄП необхідно подати до органу ДФСУ на реєстрацію Книгу обліку доходів і витрат (затверджена наказом Міндоходів від 16.09.13 р. № 481).

3. Зареєструватися платником ПДВ або ж анулювати цей статус.

Наприклад, у разі якщо на спрощеній системі ви були неплатником ПДВ, а при переході на загальну систему вирішили працювати на ПДВ або сума постачань товарів/послуг, що обкладаються ПДВ, за останні 12 календарних місяців у вас перевищила 1 млн грн., вам необхідно:

• заповнити Заяву на ПДВ (форма № 1-ПДВ);

• подати її до органу ДФСУ не пізніше 10-го числа місяця, в якому здійснений перехід на загальну систему, тобто не пізніше за 10.10.15 р.

Щоб анулювати статус платника ПДВ, просто поставити безПДВшну позначку у п. 8 «відмовної» Заяви на ЄП не вдасться. Адже ви вже не обираєте безПДВшну ставку ЄП. Тому доведеться самостійно подати Заяву на ПДВ-анулювання (форма № 3-ПДВ). У такому разі податківці анулюють ПДВ-реєстрацію за датою подання вашої заяви.

І не забудьте тоді провести останнє «умовне постачання» згідно з  п. 184.7 ПКУ (детальніше читайте у «БТ», 2015, № 37, с. 33).

4. Вирішити РРО-питання. Так, якщо при роботі на спрощенці ви використовували РРО, продовжуйте діяти так і надалі.

Якщо ж РРО у вас не було (наприклад, у ФОП-ЄП групи 1, ФОП-ЄП групи 2 або 3 з обсягом отриманого доходу протягом календарного року менше 1 млн грн.), а при роботі на загальній системі оподаткування він знадобиться (плануєте проводити розрахункові операції в готівковій і безготівковій формі) — РРО доведеться придбати та зареєструвати в податковому органі (як це зробити, детальніше читайте у «БТ», 2014, № 23, с. 37).

Кому просто необхідно перейти

Установлені ЄП-обмеження на те й обмеження, що порушивши їх, платник ЄП відразу втрачає свій привілейований статус. До таких випадків належать ( п.п. 298.2.3 ПКУ):

• перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу (для групи 1 — 300 тис. грн., групи 2 — 1,5 млн грн., групи 3 — 20 млн грн.);

• перевищення протягом календарного року обсягу доходу платниками ЄП груп 1 і 2, які використали право на застосування інших ставок, установлених для групи 3;

• проведення негрошового способу розрахунків;

• провадження заборонених видів діяльності;

• перевищення чисельності найманих працівників (для групи  1 — без найманих осіб, для групи 2 — не більше 10 осіб);

• провадження видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників ЄП;

• поява податкового боргу, який не погашений протягом двох кварталів;

• провадження платниками ЄП груп 1 і 2 діяльності, яка не передбачена для таких ЄП-груп.

Що робити, якщо хоча б одну з вимог ви все ж порушили, — для кожного з таких порушень є свій алгоритм дій.

Перевищення граничного обсягу доходу. Якщо протягом календарного року ви перевищили обсяг доходу, встановлений для вашої групи:

• заповнюємо Заяву на ЄП, в якій повідомляємо про своє бажання відмовитися від ЄП в п. 5.4;

• подаємо її до органу ДФСУ не пізніше 20-го числа місяця, наступного за календарним кварталом, коли допущено перевищення обсягу доходу. Для «перехідників» з IV кварталу — не пізніше 20.10.15 р.;

• із суми перевищення декларуємо ЄП за підвищеною ставкою і сплачуємо його до бюджету;

• якщо на ЄП ви працювали без ПДВ, а потім вирішили отримати статус платника ПДВ або ж обсяг операцій, що підлягають обкладенню ПДВ, перевищив 1 млн грн., зареєструйтеся платником ПДВ. Для цього не пізніше 10-го числа місяця, в якому здійснений перехід на загальну систему, подайте Заяву на ПДВ, тобто не пізніше — 10.10.15 р.

Пройшовши усі перераховані етапи, з 1-го числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому відбулося таке перевищення, ви вже працюватимете на загальній системі оподаткування, тобто з 01.10.15 р.

Застосування негрошового способу розрахунків, провадження видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників ЄП або заборонених для ЄП.

Тут процедура практично ідентична тій, яка описана вище. Єдина відмінність полягає в тому, що Заяву на ЄП про відмову слід подати ВІДРАЗУ, як тільки ви виявили таке порушення.

А ось уже за результатами звітного періоду (року — для груп 1 і 2, або кварталу — для групи 3) ви задекларуєте негрошовий дохід або дохід від забороненого виду діяльності та застосуєте до нього підвищену ставку ЄП.

Перше число місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, в якому відбулося таке порушення, стане для вас днем початку роботи на загальній системі оподаткування.

Провадження видів діяльності, не передбачених для групи. Ця підстава прописана тільки для платників груп 1 і 2 і тільки тих із них, які вийшли за рамки видів діяльності, зазначених у  п. 291.4 ПКУ для цих груп, наприклад надали послуги загальносистемнику.

Такі платники ЄП повинні подати Заяву на ЄП відразу, як тільки виявили таке порушення. При цьому (увага!) такі порушники зобов’язані перейти на загальну систему оподаткування з 1-го числа місяця, наступного за звітним кварталом, в якому здійснювалася така діяльність ( п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ). Тобто чекати на закінчення звітного року не потрібно.

Перевищення чисельності найманих працівників. Як і в попередньому випадку, «відмовну» Заяву на ЄП подаємо до органу ДФСУ ВІДРАЗУ, як тільки виявили перевищення. І це, мабуть, єдина плата за вчинене порушення. Адже застосувати підвищену ставку ЄП тут не вдасться.

Тому просто з 1-го числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, в якому відбулося порушення, ви стаєте платником на загальній системі оподаткування.

Поява податкового боргу. Тут узагалі все просто. Подавати Заяву на ЄП про відмову від спрощеної системи немає потреби. Податківці автоматично виключать вас з Реєстру платників ЄП ( п.п. 3 п. 299.10 ПКУ). При цьому на загальну систему оподаткування ви перейдете в останній день другого з двох послідовних кварталів ( п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Примусовий перехід

Трапляються й такі випадки, коли від платника ЄП залишення спрощеної системи оподаткування не залежить зовсім. До них належать:

• припинення юрособи (окрім перетворення) або припинення підприємницької діяльності ФОП відповідно до закону ( п. 2 п.п. 299.10 ПКУ);

• виявлення контролерами під час перевірки порушень вимоги перебування на ЄП ( п. 299.11 ПКУ).

У кожній із зазначених ситуацій звертатися до органу ДФС та подавати «відмовну» Заяву на ЄП не потрібно.

У першому випадку повідомлення про припинення діяльності надходить податківцям безпосередньо від держреєстратора після реєстрації припинення. У другому — анулювання реєстрації платника ЄП відбувається за рішенням, прийнятим органом ДФС на підставі акта перевірки.

Однак у другому випадку ви перейдете на загальну систему починаючи з наступного місяця після кварталу, в якому встановлено порушення ЄП-вимог ( п. 299.11 ПКУ).

І ще один нюанс. Якщо ви перейдете на загальну систему оподаткування через порушення умов перебування на ЄП, повернутися на спрощенку ви зможете лише після закінчення 4 послідовних кварталів з моменту прийняття відповідного рішення контролюючим органом.

Перехідні моменти

Прощаючись з ЄП, розраховуйте на те, що цей процес у вас триватиме не один день. У зв’язку з цим деякі господарські операції можуть початися ще в період роботи на ЄП, а закінчитися вже на загальній системі оподаткування. Що робити в таких ситуаціях постачальнику та покупцю, розповімо в таблиці нижче.

Операція

Пояснення

Відвантажили товари (підписали акт виконаних робіт, наданих послуг) на ЄП — отримали плату за товари (роботи, послуги) на загальній системі

ЄП → податок на прибуток. Тут ситуація є неоднозначною. Адже з одного боку, на дохід єдиноподатника відвантаження товару (виконання робіт, надання послуг) не впливає. До нього включається тільки дохід від реалізації товарів (робіт, послуг) у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) ( п.п. 2 п. 292.1 ПКУ).

З іншого боку, у продавця на загальній системі на дату отримання передоплати дохід також не виникне ( п.п. 6.3 П(С)БО 15 «Доходи»).

При цьому зовсім не оподатковувати отриманий доход, погодьтеся, якось ризиковано. На нашу думку, краще буде фінрезультат, розрахований за бухобліковими правилами на загальній системі, усе ж таки збільшити на суму доходу, отриманого на ЄП.

ПДВ: ЄП (без ПДВ) → ЗС (з ПДВ). Оскільки перша подія (відвантаження товарів) відбулася до того, як суб’єкт став платником ПДВ, то ПЗ з ПДВ за такою операцією не нараховується. Звичайно, якщо такий платник не обрав касовий метод визначення ПЗ (категорія 101.06 ЗІР ДФСУ).

ЄП (з ПДВ) → ЗС (без ПДВ). Платник ПДВ, перебуваючи на ЄП, повинен був вже за першою подією нарахувати ПЗ з ПДВ. Навіть якщо на момент оплати він не буде платником ПДВ, нічого коригувати не потрібно

Передоплату за товари (роботи, послуги) отримали на ЄП — товари відвантажили (підписали акт виконаних робіт, наданих послуг) на загальній системі

ЄП → податок на прибуток. Тут, як і в першому випадку, ситуація є неоднозначною. З одного боку, суму передоплати, отриману на ЄП, ви зобов’язані включити до доходу єдиноподатника згідно з  п.п. 2 п. 292.1 і п. 292.6 ПКУ.

З іншого боку, дохід на загальній системі визначається на дату відвантаження товару (виконання робіт, надання послуг) ( п.п. 6.3 П(С)БО 15). Виходить — подвійне оподаткування однієї й тієї самої суми доходу.

Тому діємо за аналогією з попередньою ситуацією — але тільки тепер потрібно зменшити фінрезультат на загальній системі на суму отриманого доходу на ЄП.

Порада! Оскільки таких коригувань у розд. III ПКУ не передбачено, цих ситуацій краще уникати.

ПДВ: ЄП (без ПДВ) → ЗС (з ПДВ). ПЗ з ПДВ не виникають, оскільки перша подія припала на безПДВшний період. А за другою подією ПЗ з ПДВ не нараховують.

ЄП (з ПДВ) → ЗС (без ПДВ). Платник ПДВ, перебуваючи на ЄП, повинен був уже за першою подією нарахувати ПЗ з ПДВ. Навіть якщо на момент здійснення другої події він не буде платником ПДВ, нічого коригувати не потрібно

Товари отримали (підписали акт виконаних робіт, наданих послуг)

ЄП → податок на прибуток. На доходи єдиноподатника така операція не впливає. Для податку на прибуток таку операцію відображаємо за загальними «бухобліковими» правилами.

ПДВ: ЄП (без ПДВ) → ЗС (з ПДВ). Право на ПК з ПДВ не виникає (немає ПН).

на ЄП — плату за них перерахували на загальній системі

ЄП (з ПДВ) → ЗС (без ПДВ). Згідно із загальними правилами покупець має право включити суми «вхідного» ПДВ правильно оформленої ПН до ПК:

• у межах 365 календарних днів з дня складання такої ПН (якщо ПН зареєстрована в ЄРПН своєчасно);

• у періоді реєстрації ПН в ЄРПН (якщо ПН зареєстрована в ЄРПН із запізненням).

Якщо ж постачальник не зареєструє ПН в ЄРПН протягом 180 днів, покупець узагалі втратить право на ПК за такою ПН ( лист ДФСУ від 07.08.15 р. № 29163/7/99-99-19-03-02-17).

А тепер увага! Усі ці правила перестають діяти з переходом покупця на безПДВшний режим роботи.

Адже за датою анулювання ПДВ-реєстрації він повинен відобразити всі ПДВ-операції в останній декларації з ПДВ. Подати після цього ще одну не можна (підкатегорія 101.01.05 ЗІР ДФСУ). Також податківці проти проведення коригувань після дати анулювання ПДВ-реєстрації (підкатегорія 101.01.05 ЗІР ДФСУ).

Тому до ПК останнього звітного періоду увійдуть лише правильно оформлені ПН, зареєстровані в ЄРПН до дати подання останньої ПДВ-декларації (доступ до ЄРПН у платника ПДВ, що анулюється, зберігається до граничного строку реєстрації останньої виписаної ним ПН)

Передоплату за товари (роботи, послуги) перерахували на ЄП — товари отримали (підписали акт виконаних робіт, наданих послуг) на загальній системі

ЄП → податок на прибуток. На податковий облік доходів і витрат покупця така операція не вплине.

ПДВ: ЗС (без ПДВ) → ЄП (з ПДВ). Право на ПК з ПДВ не виникає (немає ПН).

ЄП (з ПДВ) → ЗС (без ПДВ). До ПК останнього звітного періоду будуть уключені лише правильно оформлені ПН, зареєстровані в ЄРПН до дати подання останньої ПДВ-декларації

 

«Піти, щоб залишитися», або Перехід з групи до групи

Добровільний перехід. Для цього платнику ЄП слід пройти весь шлях, який проходить платник, що бажає перейти із загальної системи на сплату ЄП:

• відповідність умовам, установленим для обраної групи;

• заповнення та подання Заяви на ЄП (за 15 днів до початку кварталу переходу);

• вирішення ПДВ-питання (не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу переходу);

• реєстрація в Реєстрі платників ЄП або оскарження рішення про відмову.

Єдина відмінність полягає в заповненні Заяви на ЄП. У ній потрібно заповнити поля 1 — 4, 5.2, 6 — 9. Якщо ФОП переходить з інших груп до групи 1 або 2, то в Заяві на ЄП він також заповнює поле 10, де вказує види діяльності згідно з КВЕД-2010. Поля 11 — 13 заповнювати не потрібно.

Обов’язковий перехід (у разі перевищення обсягу доходу). У цьому випадку змінюються не лише поля, які потрібно заповнити в Заяві на ЄП, а й строки подання як ЄП-заяви, так і ПДВ-заяв.

Так, у Заяві на ЄП заповнюємо лише поля 1 — 4, 5.2, 6, 7, і подаємо її до податкової не пізніше 20-го числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено перевищення доходу. У ті самі строки потрібно подати і ПДВ-заяви.

За необхідності отримайте й нову зареєстровану Книгу.

А потім останній крок — декларуєте дохід, що перевищує допустимий, у декларації за звітний період, в якому допущено перевищення, і сплачуєте ЄП за підвищеною ставкою.

Увага! За підсумками року ФОП-ЄП, який протягом року самостійно прийняв рішення про зміну групи ЄП, подає ЄП-декларацію наростаючим підсумком у строки, встановлені для квартального звітного періоду, в якій заповнює розділи:

• для платника ЄП відповідної групи, в якій перебував цей платник, — показники за минулий рік;

• для платника ЄП відповідної групи, яку обрав (нова група), — показники за звітний період.

Документи та скорочення статті

Заява на ЄП — Заява про застосування спрощеної системи оподаткування, затверджена наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675.

ЄП — єдиний податок.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПН — податкова накладна.

ПК — податковий кредит.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ЗС — загальна система оподаткування.

ФОП-ЄП — фізична особа — підприємець — платник єдиного податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі